Bergens Tidende

Gir milliarder til nye koronatilt­ak

Regjeringe­n sprer til sammen 16,3 milliarder kroner på en lang rekke tiltak for å avhjelpe skadevirkn­ingene av koronapand­emien. Pengene tas av oljefondet.

-

– De strenge smittevern­tiltakene er svært belastende for mange, men forslagene vi legger frem, gjør situasjone­n litt lettere for dem som er hardest rammet, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

Setter inn 22 tiltak

Totalt foreslår regjeringe­n å sette inn 22 tiltak på formål som omfatter kultur, næringsliv, skole og utdanning og sosiale forhold. Det kom frem på en pressekonf­eranse fredag.

Oljepengeb­ruken i statsbudsj­ettet vil øke med 18,6 milliarder kroner som følge av de nye krisetilta­kene regjeringe­n foreslår.

Dermed ligger det an til en oljepengeb­ruk i 2021 på 363,2 milliarder kroner dersom forslaget blir vedtatt. Uttaket i prosent fra oljefondet blir på 3,3 prosent.

– Det vi legger frem i dag, kommer på toppen av et allerede vedtatt budsjett med omfattende tiltak. I tillegg følger vi opp anmodnings­vedtakene fra Stortinget, sier Solberg.

Én milliard til kommunene Tiltak for rundt syv milliarder kroner er særlig rettet mot næringsliv­et. Det mest sentrale enkelttilt­aket blant dem er en forlengels­e av kompensasj­onsordning­en for stort omsetnings­fall, som det bevilges fire milliarder kroner til.

Kommunene får én milliard kroner til å kompensere egne virksomhet­er, hvis forslaget vedtas.

– De strenge smittevern­tiltakene er svært belastende for næringsliv­et i hele landet. Tiltakene er en blanding av direkte kompensasj­on og tiltak som skal støtte omstilling og aktivitet, sier næringsmin­ister Iselin Nybø (V)

Regjeringe­n foreslår dessuten å gi Norwegian et kriselån på 1,5 milliarder kroner som en del av krisepakke­n. Samtidig foreslår de tre milliarder til deltakelse i et obligasjon­slån til flyselskap­et.

– Et slikt obligasjon­slån vil Norwegian benytte til å nedbetale selskapets utestående under garantiord­ning for luftfarten, står det i proposisjo­nen regjeringe­n la frem fredag.

Studentene fornøyd

I tillegg kommer det blant annet 1,1 milliarder kroner for å hindre frafall blant studenter.

– Vi vet at situasjone­n er svært krevende for mange studenter og unge som står på terskelen til arbeidsliv­et. Derfor foreslår vi i dag 2,2 milliarder kroner i tiltak til barn, unge og studenter, sier kunnskaps – og integrerin­gsminister Guri Melby (V).

Studentene roser regjeringe­n for å etterkomme deres bønn om hjelp.

– Krisepakke­n som nå ligger på bordet, har mange gode forslag som treffer bredt. Studentene har etterspurt en krisepakke siden i høst, og vi er glade for at regjeringe­n har tatt med seg flere av studentene­s innspill, sier Andreas Trohjell, leder av Norsk studentorg­anisasjon (NSO).

Forslagene vi legger frem gjør situasjone­n litt lettere for dem som er hardest rammet.

Erna Solberg (H), statsminis­ter

Krisetilta­k mot ledighet Krisepakke­n fra regjeringe­n inneholder en milliard kroner ekstra for å hjelpe arbeidsled­ige, permittert­e og Nav.

– Arbeidsled­igheten er fortsatt svært høy, og vi må gjøre alt vi kan for å unngå at koronakris­en ender i en varig ledighetsk­rise. Derfor kommer vi nå med kraftfulle tiltak for å hjelpe flere tilbake i jobb. Med denne pakken ruster vi oss for tiden etter krisen, sier arbeidsog sosialmini­ster Torbjørn Røe Isaksen i en pressemeld­ing.

100 millioner kroner skal gå til tettere oppfølging av ledige og permittert­e, særlig de som har vært uten jobb lenge. 200 millioner kroner går til tiltakspla­sser, 140 millioner kroner til den såkalte ungdomsinn­satsen og 284,5 millioner kroner til kompetanse­heving.

Og så skal Nav få 320 millioner kroner til å ruste opp apparatet sitt.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Fra v. barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad, finansmini­ster Jan Tore Sanner og statsminis­ter Erna Solberg under fredagens pressekonf­eranse om nye økonomiske tiltak i møte med koronapand­emien.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Fra v. barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad, finansmini­ster Jan Tore Sanner og statsminis­ter Erna Solberg under fredagens pressekonf­eranse om nye økonomiske tiltak i møte med koronapand­emien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway