Bergens Tidende

En glødende interesse for å holde liv i navarkunst­en

-

Smed Johannes H. Fosse (94) har mange jern i ilden. – Jeg er opptatt av at håndverket ikke skal dø ut.

foto

Det haster. Stålet er mykt, oransje og 1300 varmegrade­r. Johannes H. Fosse trekker stålstange­n ut fra kullhaugen og flytter den til ambolten. Så hamrer 94-åringen alt han makter, før stålet stivner og må varmes opp igjen.

– Jeg er opptatt av at håndverket ikke skal dø ut, sier Fosse, der han står i oldefarens smie på Fossesjøen på Holsnøy.

– Det er et komplisert håndverk! Lett, men ikke enkelt.

80 år har gått siden Fosse lærte seg faget, og rutinen er på plass. Først stangens glødende ende hamres flat, så til en U-fasong. Til slutt vrir Fosse en korketrekk­erform på stålet. Etter litt sliping har smeden tryllet frem et lite stykke norsk kulturhist­orie: håndboret navar.

– Siden jeg ble pensjonist har jeg brukt nesten all min kraft på dette, sier eks-ordføreren i Meland.

– Da jeg var liten, var navar en aldeles nødvendig del av husholdnin­gen. Så kom den elektriske drillen, og markedet forsvant.

Nordmenn har laget navarer siden vikingtide­n, og håndboret er omtalt i selveste Håvamål.

Da han ble pensjonist i 1994, kunne han igjen konsentrer­e seg om arbeidet i smien. Han har lært opp yngre krefter, slik at det tradisjone­lle kunnskapen ikke skal forsvinne helt.

– Jeg har lært opp seks-syv mann som er i stand til å lage navar. Blant annet en stammehøvd­ing fra Mali som var her i tre uker, smiler han.

Hvor mange tusen navare han har laget, aner ikke Johannes H. Fosse. Men én ting er sikkert: 94-åringen har ikke tenkt å gi seg nå.

HHHHH

H

 ??  ?? – Det gjelder å smi mens jernet er varmt, flirer Johannes H. Fosse som har varmet opp stålet til 1300 varmegrade­r.
– Det gjelder å smi mens jernet er varmt, flirer Johannes H. Fosse som har varmet opp stålet til 1300 varmegrade­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway