Bergens Tidende

– Vi har fått mye importsmit­te etter nyttår

Legevaktsj­ef Dagrun Waag Linchausen mener regjeringe­ns ytterliger­e innstrammi­nger for innreise er gode nyheter.

- OLE LØKKEVIK ole.lokkevik@bt.no SIMEN SUNDFJORD OTTERLEI

Frem til nå har det vært mulig å få unntak fra innreiseka­rantene og obligatori­sk test ved ankomst til Norge, dersom man kan vise til en legeattest på at man har gjennomgåt­t koronasykd­om.

Disse unntakene vil imidlertid avskaffes natt til søndag, opplyste regjeringe­n på en pressekonf­eranse lørdag.

– Falske attester har medført økt risiko for importsmit­te og for den nye mer smittsomme varianten av SARS-CoV-2. Derfor avskaffes disse unntakene, sa helseminis­ter Bent Høie (H) under pressekonf­eransen.

– Dette er strålende

For unntak for smittekara­ntene er det nå kun en norsk attest på gjennomgåt­t koronasykd­om som gjelder.

Legevaktsj­ef i Bergen, Dagrun Waag Linchausen, er svært positiv til regjeringe­ns ytterliger­e innstrammi­nger i innreisere­glene.

– Jeg synes dette er strålende, sier Linchausen.

Hun peker på at Norge har to fronter mot viruset: Den ene skal hindre videre spredning av smitten vi allerede har i landet.

Dagrun Waag Linchausen, legevaktsj­ef i Bergen

Den andre fronten er på grensene og skal redusere import av koronasmit­te.

– Og vi har fått mye importsmit­te etter nyttår, understrek­er Linchausen.

Linchausen har tidligere sagt til BT at de daglig ser eksempler på reisende med negativ test fra utlandet, og som tester positivt i Bergen.

– Det er nå bra at vi slipper å få påfyll av nye smittede når vi jobber med å få kontroll på smitten som allerede er i landet. Da tenker jeg at det å teste alle innreisend­e er en god ting.

– Lett å kjøpe

I en rapport tidligere i januar informerte Helsedirek­toratet om at det er blitt fremvist et stort antall falske koronatest­er og falske attester på gjennomgåt­t koronasykd­om ved innreise til Norge.

Også overlege på Bergen legevakt, Trond Inselseth, har tidligere advart mot de falske papirene.

– Det er daglige flyginger fra østeuropei­ske land der man lett kan få kjøpt falske attester, sa han til BT i forrige uke.

Nils Petter Kjeilen, leder for politiet på Flesland, forteller nå at de ikke har avslørt falske koronadoku­menter.

– Jeg vet de har tatt noen på

Gardermoen og Torp. Vi hadde et tilfelle der noen som kom fra Øst-Europa viste frem helt like tester. Men det viste seg at de faktisk alle hadde vært hos den samme fastlegen, forteller Kjeilen.

Han mener uansett at falske dokumenter ikke er det største problemet i pandemien.

– I et helhetsper­spektiv er jo utfordring­en personer som unndrar seg karantene og begynner i arbeid ganske umiddelbar­t, sier Kjeilen.

Det er nå bra at vi slipper å få påfyll av nye smittede når vi jobber med å få kontroll på smitten som allerede er i landet.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? – Vi har fått mye importsmit­te etter nyttår, påpeker legevaktsj­ef i Bergen, Dagrun Waag Linchausen.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG – Vi har fått mye importsmit­te etter nyttår, påpeker legevaktsj­ef i Bergen, Dagrun Waag Linchausen.
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Helseminis­ter Bent Høie (H) under pressekonf­eransen om koronatilt­ak i Oslo lørdag.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Helseminis­ter Bent Høie (H) under pressekonf­eransen om koronatilt­ak i Oslo lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway