Bergens Tidende

Korona får flere til å nettdate

- JAKOB SEMB AASMUNDSEN jakob.aasmundsen@aftenposte­n.no

Korona får flere til å nettdate. – Romantikk er endret for alltid, sier Kåre Olav Hauge (46). Han står bak en Facebook-gruppe for dem som søker kjærlighet online.

– Det blir ensomt i disse tider. Uten fysiske møteplasse­r må jeg benytte meg av de virtuelle.

Kåre Olav Hauge er 46 år og bor i Rælingen utenfor Lillestrøm. Han har bodd alene i syv år. Hauge er utdannet kokk, men han har ikke vært i jobb siden pandemien brøt ut. Nå tyr han til nettet for å treffe andre. Fra sin egen smittevern­vennlige sofa er nærhet et par tastetrykk unna.

– Jeg har brukt Tinder, Match, Badoo, Møteplasse­n og Happn, forteller Hauge.

Han har med andre ord mange muligheter. Siden 2012 har nettdating økt kraftig. Det var året da Tinder kom på markedet og gjorde dating enklere og mer effektivt. Siden har bruken økt i takt med den øvrige digitalise­ringen av samfunnet.

Derfor er det kanskje ikke så rart at nettdating har blomstret ytterliger­e under pandemien. Mens utesteder, restaurant­er og konserthus stenges ned, åpnes stadig nye dører i bransjen som tilbyr digitale møteplasse­r. Inn strømmer folk i alle aldre.

Ifølge en fersk rapport fra analysenet­tstedet Business of Apps omsatte datingtjen­estene sammenlagt over 26 milliarder norske kroner på verdensbas­is i 2020. Dette var en økning på rundt 22 prosent fra året før. Til sammenlikn­ing økte inntektene med 13 prosent fra 2019 til 2020.

Også i Norge økte bruken, ifølge talsperson­er for Tinder, Møteplasse­n og Happn. Dette er tre av de mest populære nettdating­tjenestene i Norge. For sistnevnte økte antall brukere med 19 prosent i 2020.

Aktivitete­n blant brukerne gikk opp 43 prosent.

– Denne utviklinge­n er forståelig med tanke på at datingappe­r har vært én av få måter å treffe nye mennesker på. På grunn av restriksjo­nene har vi hatt et økt behov for å skape nye relasjoner, sier Marine Ravinet, head of trends i Happn.

Klem eller ikke klem? Tjenestene selger håpet om å finne noen, enten en kjæreste eller noe mer uforplikte­nde. Måten de gjør det på, varierer. Møteplasse­n tilbyr en dyptpløyen­de matchingte­st. Happn viser kun brukere du har vært i nærheten av. Og Tinder fungerer som et kortspill hvor du blar gjennom brukere og sveiper til høyre om du liker det du ser.

– Mange blar raskt gjennom folks profiler, men jeg er mer nøye. Jeg vil finne en dame å bli forelsket i, og som blir forelsket i meg. Jeg ønsker noen jeg kan snakke med om alt, sier Kåre Olav Hauge.

Til tross for pandemien går han på fysiske dater med folk han møter på nettet. I hvert fall før restriksjo­nene ble strammet inn ytterliger­e for en uke siden. I de mest aktive periodene blir det én date i uken.

– Jeg liker ikke å chatte i all evighet. Jeg må vite om vi har kjemi. Så da spør jeg om hun vil gå en tur. Tur er det tryggeste om dagen, sier Hauge.

Det er likevel flere ting å passe på nå. Den fysiske flørtingen er begrenset. Og en vanlig ting som nå må klargjøres på forhånd, er hvordan en hilser.

– Før var det bare å gi en god klem når man møttes. For å bryte isen. Nå sender man gjerne en melding på forhånd om hva som er innenfor. Ellers blir det kleint.

– Så det er slik at man noen ganger bryter meteren?

– Jeg prøver å ikke gjøre det på første møtet. Men etter noen dater, ja. Vi single trenger jo nærhet, vi også.

Ensomhetsp­rofitører? Gnisten en kjenner gjennom skjermen, slukner ofte i det kalde vintervære­t. Da er det bare å logge inn igjen og fortsette å sveipe.

For snaut ett år siden tok Hauge over driften Facebookgr­uppen «Singel i Oslo og Viken».

– Det er et alternativ til appene. Her er det mindre fokus på utseende og raske beslutning­er og mer fokus på å bli kjent over tid. Og på samhold. Det er mange single som er ensomme. Her kan vi være alene, sammen.

Noen legger ut kontaktann­onser, andre stiller spørsmål de ønsker svar på. Det deles også fra eget liv, et bilde fra en alenekveld i sofaen eller fra en tur i Marka. Noen, Hauge inkludert, legger ut dypere innlegg om tanker og følelser.

– Det ser ut som det er behov for det vi tilbyr. Spesielt under pandemien. Medlemstal­lene skjøt i været da landet stengte ned i vår.

Gjennom året økte medlemsmas­sen med 42 prosent. Nå har gruppen rundt 2700 medlemmer. Det gjør den til en av de største Facebook-gruppene for single i landet.

– Vil se varige endringer Familie- og parterapeu­t Linda Anette Storli har skrevet masteroppg­ave om nettdating. Hun er ikke overrasket over at flere dater på nett nå.

Ifølge Storli er det god mulighet for å finne kjærlighet­en via apper, men hun ser også utfordring­er.

– Jeg hadde et par hos meg hvor den ene hadde begynt å lete igjen mens de var sammen. Folk gjør dette fordi de tenker at det er en bedre match rundt neste sveip. Det er fordi utvalget er så enormt. Men om man bruker nettet til å finne noen, må man tørre å logge ut når man først gjør det, sier hun.

Storli tror at nettdating bare vil bli større nå som enda flere har fått øynene opp for det.

– Allerede før pandemien var det blitt veldig vanlig, og fremover tror jeg dating vil forbli en kombinasjo­n av det virtuelle og det fysiske. Den nye normalen er nok at man treffes på nett først, og så møtes man kjapt ansikt til ansikt.

Storlis spådom speiler de anslåtte tallene for datingbran­sjen i årene fremover. Ifølge Business of Apps vil datingsels­kapenes omsetninge­n nesten være doblet innen slutten av 2025.

Kåre Olav Hauge er også sikker på at nettdating bare vil bli viktigere. Han tror mange er blitt avhengige av virtuelle hjelpemidl­er for å komme i kontakt med andre.

– Du blir nesten sett på som creepy hvis du flørter med en person på butikken. Det er tryggere på nett. Da kan du få bekreftels­e først. Sånn sett er nok romantikke­n endret for alltid, sier han.

 ??  ?? //
//
 ??  ?? Kåre Olav Hauge (46) lar ikke korona hindre datinglive­t: – Vi single trenger også nærhet, sier han.
Kåre Olav Hauge (46) lar ikke korona hindre datinglive­t: – Vi single trenger også nærhet, sier han.
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ??
FOTO: MONICA STRØMDAHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway