Bergens Tidende

Disse grepene fungerer om du vil ha barnet ditt til å spise sunt

-

Norske barn spiser ikke nok fisk, frukt og grønnsaker. Matforsker­e har funnet ut hva som skal til for å få barn til å spise sunnere.

jeanette.sjoberg@aftenposte­n.no

Hjemme hos småbarnsmo­r Trude Aalbu (32) og familien i Oppdal er budskapet klart: Foreldrene bestemmer hva som blir servert. Barna bestemmer om de skal spise og hvor mye de skal spise.

– Vi tvinger aldri barna til å spise det de ikke vil, det kan bare gjøre situasjone­n verre, sier Aalbu, som har to barn på fem og snart tre år.

Fokuset rundt matbordet er matglede og et sunt forhold til mat.

– Vi tilbyr gjerne små smaksprøve­r av mat de er skeptiske til. Men de bør selv bestemme hvor mye de vil spise og føle kontroll over eget måltid. Kanskje de vil spise en større bit neste gang? Det har fungert hos oss, sier Aalbu.

Utdanning og matglede

Barn og unge spiser mindre frukt, bær, grønnsaker, fisk og sjømat enn helsemyndi­ghetene anbefaler.

Forsker Annechen Bahr Bugge og kolleger ved Forbruksfo­rskningsin­stituttet SIFO har gjort en undersøkel­se om barn og unges spisevaner blant 1058 foreldre med barn i alderen 1–16 år.

Fisk, sjømat og grønnsaker topper listen over hva de yngre barna helst ville unngå å spise. Rett og slett fordi de oppgir at de ikke liker smaken.

Men, det er noen faktorer som gjør at noen barn spiser sunnere enn andre.

Hvor mye fisk, sjømat, frukt og grønnsaker barna spiser, har sammenheng med foreldrene­s utdannings­nivå, fant forskerne ut. Men det er vel så viktig med interesse for mat.

– Det mest spennende funnet er at i familier der foreldre viser entusiasme og interesse for mat og matlaging, spiser barna sunnere, sier Annechen Bahr Bugge.

Det betyr betydelig høyere inntak av fisk, sjømat og grønnsaker.

– Det viser også effekt å ha med barna regelmessi­g på matlaging og ta dem med i butikken, sier Bugge.

Undersøkel­sen viser også at barna spiser sunnere dersom de får servert samme mat som foreldrene, og ikke egen barnemeny.

Mat som belønning/straff

Ja, barna spiser gjerne det som er tilgjengel­ig i huset, og det de får servert. Derfor har foreldrene mye å si for barns matvalg, mener Paula Varela-Tomasco. Hun er seniorfors­ker ved Nofima, og leder et stort EU-forsknings­prosjekt på barn og smak. De forsker nettopp på hva som skal til for at barn spiser sunnere.

– Vi har blant annet sett at bruk av mat som belønning eller straff ikke er en god vei til sunnere kosthold. Den klassiske «spiser du opp grønnsaken­e, så får du dessert» virker bare negativt på lang sikt. Det øker barnets lyst på søt mat, sier Varela-Tomasco.

Og tilgjengel­ighet hjemme er avgjørende. Har du usunne produkter lett tilgjengel­ige for barna, foretrekke­r de i større grad søtsaker når de blir større. Og omvendt: Presentere­r du barna

BERGENS TIDENDE SØNDAG 31. JANUAR 2021 ker (for eksempel gulrøtter, mais) tilgjengel­ig.

Forskerne finner også at små barn er mer åpne for sunn mat hvis de får være med på matlaging, og hvis de får bestemme selv. Da kan foreldrene legge til rette for valgmuligh­etene, sier Varela-Tomasco. Da kan de for eksempel velge mellom forskjelli­ge boller med grønnsaker, i stedet for en ferdig tallerken med kun én grønnsak.

Torsken skal ikke få skylden For familien i Oppdal har deltakelse i matlaging hatt stor effekt på femåringen, som i utgangspun­ktet har vært litt skeptisk til nye matvarer.

– Vi ser at hun er mer villig til å smake på det hun har laget selv. Og spiser hun ikke så mye under middagen, har hun likevel smakt på noe nytt underveis i matlaginge­n, sier Trude Aalbu.

Eksponér barna for den maten du vil de skal spise. Får de ikke servert det, får de heller ikke prøvd det, sier hun. Hos dem er det kanskje torsk som er bøygen for de to små.

– Da varierer vi retter med torsk hver gang, slik at assosiasjo­nen til torsk blir variert. Det er aksept for at de ikke liker noe, men da kan vi si at det var retten de ikke likte, ikke torsken. Så tilbereder vi den på en annen måte neste gang, sier Aalbu.

Lærer ikke når de blir mette eldre i større grad velger produkter som er merket «uten sukker», mens det har motsatt effekt på barn i ungdomssko­lealder.

– Når de ser varer merket «uten sukker», tror de det smaker vondere. De velger varene med sukker selv om de foretrekke­r varene uten sukker i blindtest, sier Varela-Tomasco.

Ikke «nei-mat» og «ja-mat» Småbarnsmo­r Trude Aalbu er utdannet i ernæringsf­ysiologi og helseviten­skap, og driver firmaet Matglade barn, der hun blant annet jobber med råd til familier med kresne barn.

Vi tvinger aldri barna til å spise det de ikke vil, det kan bare gjøre situasjone­n verre.

Trude Aalbu

Hun mener foreldre bør senke skuldrene for om barna får i seg nok sunnsaker i løpet av et måltid, og heller se det store bildet.

– Vi kategorise­rer ikke maten i «nei-mat» og «ja-mat», men snakker heller om hva mat er, hvor den kommer fra. Slik får barna forhåpentl­ig et sunt forhold til mat uten å snakke om hva som er sunt. De skal ikke føle skam hvis de har lyst på noe de synes er godt, selv om det er usunt, sier Aalbu.

 ??  ?? Tobarnsmor Trude Aalbu legger vekt på matglede og at barna skal få et sunt forhold til mat. Det er lite press og snakk om «ja-mat» og «nei-mat». Og heller ikke «bestikkels­er» som at dessert eller TV-titting venter
Tobarnsmor Trude Aalbu legger vekt på matglede og at barna skal få et sunt forhold til mat. Det er lite press og snakk om «ja-mat» og «nei-mat». Og heller ikke «bestikkels­er» som at dessert eller TV-titting venter
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Hjemme hos familien på fire i Oppdal har de hatt svært god effekt av at femåringen er med på matlaginge­n. Da smaker hun også gjerne på mat hun er litt skeptisk til.
FOTO: PRIVAT Hjemme hos familien på fire i Oppdal har de hatt svært god effekt av at femåringen er med på matlaginge­n. Da smaker hun også gjerne på mat hun er litt skeptisk til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway