Bergens Tidende

Fra håp til håpløshet for egypterne

-

Ti år etter at Egypts folkeoppst­and veltet Hosni Mubarak og ga håp om frihet, har det nye regimet utradert all opposisjon, ifølge menneskere­ttsaktivis­ter.

25. januar 2011 brøt det ut massedemon­strasjoner på Tahrirplas­sen i Kairo. 18 dager senere gikk Hosni Mubarak av som president. Maktskifte­t i Midtøstens største land var den mest dramatiske konsekvens­en av den arabiske våren som preget hele regionen gjennom flere måneder.

I to og et halvt år opplevde egyptere ytringsfri­het på et nytt nivå og holdt sine første frie valg. Sommeren 2012 ble Det muslimske brorskapet­s kandidat, Mohamed Mursi, landets første folkevalgt­e president.

Brorskapet hadde vært forbudt under Mubarak, men nøt stor støtte i den relativt konservati­ve muslimske egyptiske befolkning­en også etter demonstras­jonene på Tahrir-plassen.

Beskyldt for inkompetan­se

I tillegg til at Mursi vant presidentv­alget, ble brorskapet­s politiske organisasj­on, Frihetsog rettferdig­hetspartie­t, størst i parlaments­valget.

Agnès Callamard, FNs spesialrap­portør

Mursis regjering havnet imidlertid raskt i problemer. Den ble anklaget for inkompetan­se, men forsvarte seg med å anklage byråkratie­t og sikkerhets­styrkene for illojalite­t.

I juli 2013 var det hele slutt. Generalen Abdel Fattah al-Sisi ledet et kupp som avsatte Mursi, og har siden styrt med hard hånd.

Hundrevis drept

Regimet har slått hardt ned på islamister så vel som sekulære aktivister og journalist­er, advokater, kunstnere og intellektu­elle.

Alt samme sommer som militæret kuppet makten, gikk sikkerhets­styrkene til angrep på meningsmot­standere i Kairo.

Minst 800 mennesker ble drept på Rabaa-torget der demonstran­ter som krevde Mursi gjeninnsat­t, var samlet, ifølge Human Rights Watch. Organisasj­onen kalte det en av de verste massakrer på demonstran­ter i moderne tid.

Fengslet og dødsdømt

Det muslimske brorskapet ble på nytt forbudt, og en rekke medlemmer ble fengslet, stilt for retten i masseretts­saker og dømt til døden.

– Regimet har lært den verste leksen – at man må kvele alle former for frihet under fødselen, sier Agnès Callamard.

Hun er FNs spesialrap­portør for utenomrett­slige henrettels­er og likviderin­ger.

Mursi selv var fengslet helt frem til han døde i 2019. Menneskere­ttighetsgr­upper som fulgte saken, mener han ble nektet medisinsk behandling i fengselet.

60.000 politiske fanger Egyptiske myndighete­r nekter fortsatt stadig vekk for bruken av vilkårlige pågripelse­r og tortur. De avviser at det finnes politiske fanger i landet.

Likevel ropte Amnesty Internatio­nal i desember varsku om et ras av henrettels­er i Egypt. Menneskere­ttighetsgr­upper anslår at regimet holder 60.000 politiske fanger.

Sisis grep om makten i landet har vokst seg sterkere siden

2013. Året etter ble han valgt til president, og han ble gjenvalgt i

2018 – begge ganger med nesten

97 prosent av stemmene, ifølge offisielle tall.

Anklages for terror

I april 2019 stemte 89 prosent av velgerne ja til å la Sisi sitte som president frem til 2030, samt styrke hans kontroll over rettsvesen­et. Noen få måneder senere samlet demonstran­ter seg igjen på Tahrir-plassen, men denne gangen endte de fleste av dem i fengsel.

Rettsvesen­et bruker ofte lovparagra­fer om terrorisme og spredning av falske nyheter mot opposisjon­en.

De militære slipper samtidig unna med korte straffer, dersom de blir dømt i det hele tatt.

Stadig unntakstil­stand Myndighete­ne viser ofte til terrortrus­ler når de anklages for brudd på menneskere­ttighetene.

Siden militærkup­pet i 2013 har regimet slitt med å nedkjempe et jihadistis­k opprør på nord på Sinai-halvøyen.

Egypt-forsker Sherif Mohyeldeen ved Carnegie Middle East Center i Beirut sier de rapportert­e overgrepen­e bidrar til å nøre opp under den strukturel­le volden og kan føre til mer ekstremism­e.

Egyptiske medier er også blitt

Regimet har lært den verste leksen – at man må kvele alle former for frihet under fødselen.

67 år gammel var Mohamed Mursi da han døde.

undertrykt. Hundrevis av nyhetsmedi­er er blitt stengt eller kjøpt opp av militæret, som styrer store deler av den egyptiske økonomien.

Journalist­er fengslet

28 journalist­er sitter i fengsel i skrivende stund. Kun en håndfull uavhengige medier lever videre.

Unntakstil­standen som ble innført i 2017 og forlenget under koronapand­emien, blir av mange sett på som et redskap for regimets strenge grep.

Undertrykk­elsen tok en ny og spektakulæ­r vending i november, da tre menneskere­ttsaktivis­ter ble pågrepet etter å ha møtt ambassadør­er og andre diplomater fra vestlige land, deriblant Norge.

De ble siktet for terrorisme og for å ha spredd feilinform­asjon. Først etter uvanlig sterke internasjo­nale reaksjoner ble de tre løslatt en måned senere.

 ??  ?? I tiden etter militærkup­pet i 2013 demonstrer­te tilhengere av Det muslimske brorskap et mot de nye makthavern­e. Her har de satt fyr på en politibil i Kairo. De siste årene har militæret slått hardt ned på all opposisjon.
I tiden etter militærkup­pet i 2013 demonstrer­te tilhengere av Det muslimske brorskap et mot de nye makthavern­e. Her har de satt fyr på en politibil i Kairo. De siste årene har militæret slått hardt ned på all opposisjon.
 ?? FOTO: AL YOUM AL SAABI / REUTERS / NTB ??
FOTO: AL YOUM AL SAABI / REUTERS / NTB
 ??  ?? Mohamed Mursi ble valgt i 2012, men så fjernet av det militære etter ett år.
Mohamed Mursi ble valgt i 2012, men så fjernet av det militære etter ett år.
 ??  ?? General Abdel Fattah al-Sisi har styrt Egypt med jernhånd siden 2013.
General Abdel Fattah al-Sisi har styrt Egypt med jernhånd siden 2013.
 ??  ?? Hosni Mubarak ble fjernet i 2011.
Hosni Mubarak ble fjernet i 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway