Bergens Tidende

Omgår sanksjoner for å ferdigstil­le gassrørled­ning

-

En tysk delstat håper på å kunne omgå amerikansk­e sanksjoner med russiske penger. De vil ha gasslednin­gen ferdigstil­t.

jacob.svendsen@pol.dk

Har Russlands president Vladimir Putin bygget en trojansk hest i den nordtyske delstaten Mecklenbur­g-Vorpommern?

En hest i form av et miljøfond som fremstår som et grønt formål, men som i virkelighe­ten skal sikre ferdigstil­lingen av gasslednin­gen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland. Et prosjekt som er rammet hardt av amerikansk­e økonomiske sanksjoner.

Om man spør tyske miljøorgan­isasjoner og politikere kritisk til gasslednin­gen i både Tyskland og i Europaparl­amentet, så er svaret at det nyopprette­de offentlig-private fondet Klimaschut­z MV er en rendyrket trojansk hest. Kjøpt og betalt av Nord Stream 2, og dermed det Kreml-styrte Gazprom, som har donert 20 millioner euro til fondet, mens den tyske delstaten bidrar med 200.000 euro i årlige innskudd.

Om man spør Nord Stream 2, så sier de ifølge Financial Times at fondet «skal fremme Tysklands klimamål og støtte ferdigstil­lingen av Nord Stream 2».

Bortforkla­rer ikke Mecklenbur­g-Vorpommern­s koalisjons­regjering, som speiler forbundsre­gjeringens koalisjon mellom SPD og CDU, gjør ikke noe for å bortforkla­re fondets rolle.

– Fondet vil kunne finansiere vitale deler og teknisk utstyr til bruk i ferdigstil­lingen av rørledning­en. Disse delene kan så stilles til rådighet for selskapene (som skal bygge rørledning­en ferdig, red. anm.), sier en talsperson for delstatens miljødepar­tement til den tyske tv-kanalen Deutsche Welle.

– Formålet er å sikre seg dette utstyret, som kun kan kjøpes hos noen få leverandør­er. Før (amerikansk­e red.anm.) sanksjoner gjør det umulig, sier talsperson­en.

Om det er et juridisk holdbart smutthull som kan kontre amerikansk­e protester mot Nord Stream 2, er ifølge Financial Times uklart.

Bremser grønn kraft Gasslednin­gen er nesten ferdig. Prislappen er på omtrent ti milliarder euro, eller omtrent 105 milliarder norske kroner. Klimaforkj­emperne vil primært stanse den fordi den i mange år fremover vil bremse det store europeiske grønne skiftet. For dem er det ingen unnskyldni­ng at naturgass forurenser mindre enn olje og kull, og ikke har samme avfallspro­blem som den tyske atomkrafte­n, som for tiden er under avvikling.

USA og en rekke EU-land vil bremse rørledning­en av politiske grunner. De frykter at Europa blir sårbar overfor russisk politisk press om avhengighe­ten av russisk gass blir større. Men USA vil også selge sin egen gass til EU.

Hittil har Tysklands kansler, Angela Merkel, stått fast på støtten til utbygginge­n. I takt med at president Putin har fått skylden for dataangrep og senest fengslet sin politiske motstander, Aleksej Navalnyj, blir det imidlertid stadig vanskelige­re for Merkel og den tyske regjeringe­n å skille forretning­er og politikk.

Økonomiske naturlover Mesteparte­n av gasslednin­gen ligger allerede ferdig på bunnen av Østersjøen, og seniorfors­ker Flemming Splidsboel ved Dansk institutt for internasjo­nale studier (DIIS) har inntil nå trodd mest på at de økonomiske naturloven­e vil sikre rettferdig­gjøringen av prosjektet

– til tross for truende økonomiske sanksjoner fra USA.

– I Russland er folk lei av sosiale og økonomiske problemer, og på den bakgrunnen kan det bli vanskelig for Putin å motstå et press om den tyske regjeringe­n skifter posisjon, vurderer han.

– Sammenheng­en har imidlertid betydning. En direkte kobling mellom Navalnyj og Nord Stream 2 vil bety at Putin taper ansikt ved å gå med på kompromiss­er. Det skjer neppe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway