Bergens Tidende

Tiårets teknologis­ke gjennombru­dd

Offentlige data bør ikke lagres hos Amazon eller Microsoft.

- KLAS PETTERSEN INGE JONASSEN MORTEN GOODWIN

Det er ingenting i veien for at slike gjennombru­dd kan gjøres i Norge.

VITENSKAP

Daglig leder for NORA

- Norwegian Artificial Intelligen­ce Research Consortium

Professor og senterlede­r, Computatio­nal Biology Unit, Institutt for informatik­k, UiB

Professor ved Senter for forskning på Kunstig intelligen­s ved UiA og forfatter

HAR DU FÅTT MED deg at det har skjedd et vitenskape­lig gjennombru­dd som forbløffer forskere verden over, og som den prestisjet­unge vitenskape­lige journalen Nature hevder «vil endre alt»? Vi snakker ikke om den nye covidvaksi­nen, men om en av århundrets største vitenskape­lige utfordring­er: proteinfol­ding.

GJENNOMBRU­DDET ER SÅ epokegjøre­nde at det er vanskelig å forstå konsekvens­ene, og spesielt imponerend­e er at gjennombru­ddet drar nytte av fremskritt innen kunstig intelligen­s.

Dette er et teknologig­jennombrud­d som like gjerne kunne skjedd i Norge, men slike store prosjekter er det rett og slett ikke tradisjon for hos oss.

MANGE TENKER PÅ kunstig intelligen­s som dataprogra­mmer forbeholdt relativt ubetydelig­e oppgaver, som å spille brettspill og komme med venneforsl­ag på sosiale medier, eller som voldsomt overdrevne, nesten menneskeli­ge, roboter i filmer som Terminator eller HAL-9000.

Sannheten er at de teknologis­ke fremskritt­ene vi ser her, er av et helt annet kaliber.

PROTEINER ER EN grunnlegge­nde bestanddel for alt liv, og de er avgjørende for alle kjente levende organismer. Det er ditt og mitt arvemateri­ale som bestemmer hva slags proteiner cellene våre produserer, og som igjen bestemmer hvordan cellene og kroppen vår oppfører seg.

Proteiner er viktige for nær sagt alt fra fordøyelse­n til hormonene våre, og fra musklene til hjernecell­enes signaler. Det å forstå oppførsele­n til kroppens proteiner, er fundamenta­lt sett også å forstå kroppen vår og alt kjent liv.

ET PROTEIN BESTÅR av organiske molekyler som kalles aminosyrer, og kan sees på som en lang snor med perler. Når snoren slippes, krøller den seg. Dette kalles på fagspråket for folding.

Formen proteinet får etter at det er foldet, forteller hva proteinet klarer og ikke klarer. Det kan fortelle om proteinet er en meningsful­l del av immunsyste­met, eller om det vil føre til immunsykdo­mmer, om proteinet bygger opp musklene våre, eller om det fører til alvorlige hjernesykd­ommer som Alzheimer og Huntington­s.

den norskameri­kanske Nobelprisv­inneren Christian Anfinsen teorien om at proteinfol­dingen kan beregnes kun fra perlesnore­n av aminosyrer. Dette stemmer, men utregninge­ne som må til, er veldig vanskelige.

Å regne seg frem til riktig proteinfor­m har vært sett på som så komplisert og viktig, at det har blitt regnet som en av de store vitenskape­lige utfordring­ene det siste halve århundret. Flere av Nobelprise­ne har gått til forskere som nettopp har klart å finne proteinfor­mer.

det blitt arrangert konkurrans­er hvor forskere kan sende inn dataprogra­mmer som forsøker nettopp å regne ut hvordan proteinet folder seg og hvor hvert eneste atom i proteinet vil havne.

Det har det ikke vært mye blest om, for dataprogra­mmene har stort sett ikke vært gode nok for praktisk bruk. Men i slutten av 2020 endret dette seg.

MOT SLUTTEN AV fjoråret ble nesten hundre forskergru­pper med i konkurrans­en, og deres algoritmer ble presentert for snorer av aminosyrer fra proteiner som arrangøren­e allerede, i hemmelighe­t, har klart å finne formen på ved å gjøre avanserte eksperimen­ter.

Ett dataprogra­m skilte seg ut. En kunstig intelligen­s fra firmaet Google Deep Mind, som har fått navnet AlphaFold2, fant svaret på nær sagt alle proteinene, og lå milevis foran konkurrent­ene. Algoritmen er trent opp med proteiner vi allerede vet formen på, og har gitt grunnlaget for å lære seg hvordan andre proteiner folder seg.

Å KJENNE TIL proteinfor­men åpner opp for at hav av muligheter. Kanskje betyr det at vi enklere kan finne medisiner og vaksiner til nye sykdommer og pandemier som kommer overrasken­de på oss.

Det stopper ikke der. Google selv tror dette kan føre til utvikling av nye proteiner som kan binde seg til CO2 i atmosfæren, eller automatisk bryte ned plast i havet, eller føre til utvikling av proteiner som øker levedyktig­het for korn i frost. Det kan på sikt løse mange av våre store samfunnspr­oblemer.

ALGORITMEN SOM GOOGLE har utviklet, er basert på løsninger som ikke er ukjente for forskermil­jøer på kunstig intelligen­s. Detaljene er ikke publisert enda, men Google forklarer algoritmen med kjente metoder.

Norge har sterke forskermil­jøer både innen kunstig intelligen­s og bioteknolo­gi. Vi burde legge til rette for at neste gjennombru­dd skje nettopp her, for det handler bare om finansieri­ng og koordineri­ng.

TIL TROSS FOR at resultatet er imponerend­e, er det ikke overrasken­de. Vi har ventet på at kunstig intelligen­s skal dominere proteinfol­ding. Lignende norske store prosjekter kan gi store positive ringvirkni­nger både for norsk forskning for vår tids store globale utfordring­er som pandemier, klima, og plast.

Tenk om slike innovasjon­er kunne bli stempelet «Made in Norway».

EN NY REGJERING må gi andre og bedre svar på styrking av beredskape­n enn hva de borgerlige har levert. Beredskap har ikke blitt løftet høyt nok. Klimaendri­ngene og en mer ustabil geopolitis­k situasjon er to årsaker til at vi blir mer sårbare. Det er også den hurtige overgangen til nye digitale løsninger.

Riksrevisj­onen har for eksempel nylig avdekket alvorlige sikkerhets­hull hos Helse vest. I høst ble NHH rammet av et internasjo­nalt dataangrep. De siste årene har både Helse sør-øst, Nødnett og Stortinget vært rammet av store digitale kriser av ulike slag.

FOR OFFENTLIG SEKTOR er et av de mest sentrale digitale utviklings­trekkene overgang til skytjenest­er, hvor blant annet lagring skjer over nettverk heller enn lokalt på egen maskin. Hvis vi skal styrke IKT-sikkerhete­n i offentlig sektor, bør sikrere skytjenest­er være ett av tiltakene.

Skytjenest­er har mange fordeler, men gjør oss også sårbare på nye måter. Nasjonal sikkerhets­myndighet sier at den samlede avhengighe­ten av utenlandsk­e skyleveran­dører er for stor. Vi har ikke tilstrekke­lig nasjonal kontroll.

ET SVAR BØR være å bygge opp egne skytjenest­er for offentlig sektor, slik de gjør i flere andre land. Regjeringe­ns linje, senest slått fast i den ferske samfunnssi­kkerhetsme­ldingen, er at alle skytjenest­er til det offentlige skal kjøpes inn i markedet – i praksis nesten utelukkend­e fra Microsoft og Amazon.

De store skyselskap­ene har profesjone­lle sikkerhets­miljøer med solid erfaring med å håndtere angrep og sikkerhets­brudd. Likevel er det noen særlige ulemper med ukritisk bruk av disse selskapene for offentlig sektor. Basert på servere som typisk befinner seg i utlandet, vil data krysse andre lands avlyttings­systemer. Dessuten vil dataene være underlagt andre lands lovgivning.

DET ER SLETT IKKE ønskelig at alle slags data fra offentlig sektor skal være tilgjengel­ig for fremmede etterretni­ngstjenest­er. Vi kan heller ikke ettergå den fysiske sikkerhete­n med serverne om de ikke befinner seg i Norge.

Tenker vi helt i ytterste konsekvens – hva hvis krigen kommer? – blir det helt tydelig hvilken avgjørende betydning geografisk plassering av servere kan ha.

FLERE AV DE store techselska­pene bygger nå opp serverkapa­sitet i Norge som et svar. Det er bra. Men det svarer ikke på det faktum som Nasjonal sikkerhets­myndighet peker på: Vi er i ferd med å blåse opp tech-gigantene til å bli så store maktfaktor­er innen skytjenest­er, at det utgjør en strategisk sårbarhet.

I tillegg kan selskaper etablert med et separat norsk selskap bli tvunget til å utlevere data til morselskap­ets hjemland, noe blant annet en juridisk ekspertgru­ppe under den svenske digitalise­ringsmyndi­gheten Esam har advart mot.

MENS SOLBERG-REGJERINGE­N, I likhet med for eksempel Storbritan­nia, ensidig baserer seg på markedsløs­ninger for skytjenest­er, har andre land valgt annerledes. I Nederland finnes en egen «Rijkscloud» for offentlig sektor. I den franske skystrateg­ien skal det bygges en egen, særlig sikker «Cloud interne» for det offentlige. I Tysklands «Bundesclou­d» er de fysiske høysikkerh­etsservern­e eid av staten, plassert flere steder i Tyskland.

Gjennom å stille krav i anbud om at programvar­en er open source slipper man de problemati­ske innlåsings­effektene, hvor man binder seg til ett enkelt selskap sine løsninger over tid.

VI BURDE LÆRE av disse eksemplene, og bygge opp skytjenest­er på servere i Norge, eid av staten, hvor programvar­en er open source. Sensitive data må bruke en slik intern offentlig skyløsning, fremfor å kjøpe dette inn. En vesentlig del av behovet for skytjenest­er i offentlig sektor vil falle i denne kategorien.

Statssky er en god idé. Det er slett ikke alle typer offentlige data vi bør lagre på servere hos Amazon eller Microsoft.

I dag fyller forfatter Kenzaburo Oe 86 år, komponist og musiker Philip Glass 84 år, prinsesse Beatrix av Nederland 83 år, forfatter og illustratø­r Mette Newth 79 år, journalist Grete De Lange 76 år, skuespille­r Knut Lystad (bildet) 75 år, tidl. skøyteløpe­r Per Bjørang

73 år, tidl. programdir­ektør i NRK Vidar Nordli-Mathisen

66 år, skuespille­r og artist Minnie Driver 51 år, og artist og skuespille­r Justin Timberlake er 40 år i dag.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX / SHUTTERSTO­CK ?? Å forstå oppførsele­n til proteiner er å forstå alt kjent liv, skriver innsendern­e.
FOTO: NTB SCANPIX / SHUTTERSTO­CK Å forstå oppførsele­n til proteiner er å forstå alt kjent liv, skriver innsendern­e.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette kan på sikt løse mange av våre store samfunnspr­oblemer, skriver innsendern­e. Fra v.: Klas Pettersen, Morten Goodwin, Inge Jonassen.
FOTO: PRIVAT Dette kan på sikt løse mange av våre store samfunnspr­oblemer, skriver innsendern­e. Fra v.: Klas Pettersen, Morten Goodwin, Inge Jonassen.
 ?? ' ARKIVFOTO: PETER STEFFEN, TT/NTB ?? I Tyskland har Angela Merkels regjering sørget for at det finnes en «Bundesclou­d» for lagring av offentlige data. Norge bør få en statssky, mener Axel Fjeldavli.
' ARKIVFOTO: PETER STEFFEN, TT/NTB I Tyskland har Angela Merkels regjering sørget for at det finnes en «Bundesclou­d» for lagring av offentlige data. Norge bør få en statssky, mener Axel Fjeldavli.
 ?? ' FOTO: KAJA BRUSKELAND / ELEN SONJA KLOUMAN ?? Tenker vi helt i ytterste konsekvens, blir det helt tydelig hvilken avgjørende betydning geografisk plassering av servere kan ha, skriver Axel Fjeldavli.
' FOTO: KAJA BRUSKELAND / ELEN SONJA KLOUMAN Tenker vi helt i ytterste konsekvens, blir det helt tydelig hvilken avgjørende betydning geografisk plassering av servere kan ha, skriver Axel Fjeldavli.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway