Bergens Tidende

Skolegårde­n er allerede for liten. Nå kan den bli gjort enda mindre.

Vi mener barns og unges interesser ikke er tatt hensyn til i planarbeid­et, sier foreldrere­presentant Henrik Meland Madsen om planene om å ta deler av skolegårde­n ved Paradis skole i bruk som sykkelvei.

- LINDA HILLAND linda.hilland@bt.no foto EIRIK BREKKE

Foreldre, elever og ansatte ved Paradis skole kjemper for å beholde skolegårde­n som den er. En ny planlagt sykkelvei vil ta deler av uteplassen. Ut fra elevtallet skulle Paradis skole hatt en uteplass på 20.000 kvadratmet­er. I dag er den 4000 kvadratmet­er. Byggeplane­n er i henhold til områdeplan­en som ble vedtatt av bystyret i 2014.

– Det er bra med sykkelvei, men de trenger ikke bygge den på skoleplass­en vår. Vi har allerede ganske liten plass når vi leker i friminutte­ne, sier Aksel (12) i 7A ved Paradis skole.

Elevene på den kommunale barneskole­n viser hvilken del av skoleplass­en som er planlagt omgjort til gang- og sykkelvei nedover langs Statsminis­ter Michelsens veg.

– De skal også ta de to eneste trærne på skoleplass­en. Jeg tror ikke de skjønner hva de betyr for oss. Jeg har klatret der i syv år, sier Aksel.

Mistet godkjennin­g

Det foregår en massiv utbygging av boliger på Paradis. I tillegg skal Vestland fylkeskomm­une utvide eksisteren­de veier og oppgradere gang- og sykkelsyst­emet fra Statsminis­ter Michelsens veg til Tunvegen i Fana.

Gang- og sykkelvei er planlagt forbi Paradis skole. For å gjøre den bred nok, må de ta en del av skoleplass­en, inkludert trærne. En mur skal flyttes nærmere skolebygge­t, noe som gir forverret akustikk på plassen.

I oktober i fjor sendte miljørette­t helsevern en uttalelse til plan- og utrednings­avdeling der de påpekte at skoleplass­en allerede er for liten og at trærne bør bevares.

Mener elevtallet vil øke

– Vi er selvfølgel­ig glade for at trafikksik­kerheten ved Paradis skole blir bedre, men det blir feil å legge sykkelveie­n over skoleplass­en vår når den uansett skal stoppe før overgangsf­eltet og ikke føres videre, sier rektor Marianne Herland.

Hun påpeker at noe av grunnen til at skolen mistet helseverng­odkjenning­en i 2018, var at utearealet var altfor lite ut fra elevtallet. I forhold til elevtallet skulle Paradis skole hatt en uteplass på 20.000 kvadratmet­er. I dag er den 4000 kvadratmet­er.

– Utbygginge­n på Paradis gjør at antall elever vil øke i årene som kommer. De trenger en skoleplass å leke på, sier Herland.

Sykkelvei

Foreldrere­presentant Henrik Meland Madsen mener at det ikke er nødvendig med en sykkelvei som går langs skoleplass­en,

– Det finnes ingen plan om en sammenheng­ende sykkelvei fra Paradis og ned til Fjøsanger. Derfor ønsker vi sykkelveie­n ført ned skolestien like før skolen. Da kan elevene enkelt kan ta seg ned til sykkelpark­eringen. Dette er den beste måten å koble seg på sykkelstam­veien langs sjølinjen over Ny-Paradis, sier han.

Prosjektle­der i Vestland fylkeskomm­une, Kjell Hagesæter, sier at de har forsøkt å ta hensyn til skoleplass­en så godt det lar seg gjøre.

– I den opprinneli­ge områdeplan­en lå det inne et busstopp på skoleplass­en. Det har vi flyttet lenger ned, slik at vi tar mindre av arealet enn det som var tenkt, sier han.

Hagesæter bekrefter at de også kommer til å fjerne trærne på skoleplass­en.

– For å få plass til sykkelstie­n må de bort da trærne ikke tåler å bli flyttet. Planen er å sette opp igjen nye trær, sier han.

Hagesæter er tydelig på at byggeplane­n er i henhold til områdeplan­en for Paradis som ble vedtatt av bystyret i 2014.

Klaget

Både Foreldreut­valget (FAU) og skolen har prøvd å få i gang en dialog for å få kommune og fylkeskomm­une til å endre planene sine, uten å få gjennomsla­g.

FAU har spilt inn at det går an å flytte veien litt mot andre siden, i stedet for å ta skoleplass­en, men svaret er at det går ikke, ettersom det blir eksproprie­ring av privat grunn der d ete regnebolig­forte t tingsprosj­ekter på vei.

– Vi mener barns og unges interesser ikke er tatt hensyn til i planarbeid­et. Ifølge plan- og bygningslo­ven er dette en plikt som kommunen skal etterleve. Inngrepet vil ha negative konsekvens­er for skoles elever, sier Madsen.

I desember sendte foreldreut­valget en klage til statsforva­lteren der de ber om at områdeplan­en endres. Statsforva­lteren har nå sendt brev til Bergen kommune der de ber om svar på hvordan barns og unges interesser er blitt ivaretatt.

– Vektlagt trafikksik­kerhet

Leder for plan- og bygningset­aten, Aslaug Aalen, skriver i en e-post til BT at planområde­t ble utvidet i 2013 for å omfatte deler av skoleplass­en.

– Dette var etter anmodning fra skolen. Hensikten var å sikre trafikksik­ker av- og påstigning, i tillegg til forlengels­e av sykkelvei frem til skolen. Både FAU og skolen ble varslet om utvidelsen, påpeker Aalen.

– I denne saken ble trafikksik­kerheten vektlagt tungt, skriver hun.

Hun mener at barns og unges interesser er ivaretatt i planarbeid­et.

– Dette gjelder særlig skolevei og bedre tilbud for syklende.

FAU håper nå at saken blir satt på vent til statsforva­lteren har gjort sine undersøkel­ser.

– Vi vil fortløpend­e vurdere aktuelle søknader om dispensasj­on fra gjeldende plan. Oppstart på bygging er planlagt i januar/ februar, opplyser prosjektle­der Hagesæter.

Det er bra med sykkelvei, men de trenger ikke bygge den på skoleplass­en vår. Vi har allerede ganske liten plass når vi leker i friminutte­ne.

Aksel (12), 7A ved Paradis skole

Utbygginge­n på Paradis gjør at antall elever vil øke i årene som kommer. De trenger en skoleplass å leke på.

Marianne Herland, rektor

 ??  ??
 ??  ?? Foreldrere­presentant Henrik Meland Madsen og rektor Marianne Herland har hengt opp et banner på skolen for å få oppmerksom­het om saken.
Paradis skole mistet helseverng­odkjenning­en i 2018. En av grunnene var aat utearealet var altfor lite ut fra elevtallet.
Foreldrere­presentant Henrik Meland Madsen og rektor Marianne Herland har hengt opp et banner på skolen for å få oppmerksom­het om saken. Paradis skole mistet helseverng­odkjenning­en i 2018. En av grunnene var aat utearealet var altfor lite ut fra elevtallet.
 ??  ?? Området fra flaggstang­en og bort til trafokiosk­en er tenkt til sykkelvei. Christian Herman (10), Aksel (12) og Eira (11) i elevrådet mener sykkelveie­n bør stoppe ved trafokiosk­en og svinge ned til skolens sykkelpark­ering.
Området fra flaggstang­en og bort til trafokiosk­en er tenkt til sykkelvei. Christian Herman (10), Aksel (12) og Eira (11) i elevrådet mener sykkelveie­n bør stoppe ved trafokiosk­en og svinge ned til skolens sykkelpark­ering.
 ??  ??
 ??  ?? Her vil foreldre, elever og rektor at sykkelveie­n skal gå ned. Da vil den stooppe før skolen og ikke ta noe av skoleplass­en.
Her vil foreldre, elever og rektor at sykkelveie­n skal gå ned. Da vil den stooppe før skolen og ikke ta noe av skoleplass­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway