Bergens Tidende

Oppsagt etter 20 år på Scandic-hotell

- MALENE EMILIE RUSTAD malene.emilie.rustad@schibsted.com foto GEIR MARTIN STRANDE

Silje Skotnes er blitt sagt opp etter 20 år som servitør på Scandic Bergen City hotell. – Jeg tror mange tenker som meg nå, blant annet om de har råd til å fortsette å ha ungene i barnehage, sier Skotnes.

Etter en helomvendi­ng i høst har hotellkjed­en Scandic igjen iverksatt nedbemanni­ngen. Ledelsen har meldt at 300 årsverk skal bort, noe Fellesforb­undet og flere politikere har reagert på.

Servitør Silje Skotnes i Bergen er en av dem som har fått beskjeden. Hun skulle tilbake på jobb etter mammaperm, men har ikke lenger en jobb å gå til.

Hun forteller at tankene begynte å surre etter beskjeden.

– Jeg tror mange tenker som meg nå, blant annet om de har råd til å fortsette å ha ungene i barnehage, sier Skotnes til E24.

– Ledelsen sa at de kunne hjelpe meg med CV og søknader. Det er takken etter 20 år, sier hun.

Onsdag forrige uke var hun med på et drøftelses­møte med Scandic-tillitsval­gte fra hele Norge. Målet var å overtale ledelsen til å utsette iverksette­lsen av de 300 oppsigelse­ne ettersom regjeringe­n har utvidet permisjons­ordningene til 1. oktober. To dager senere fikk hun beskjeden om at hun var sagt opp over e-post.

– Vil bli kvitt eldre

– Vi vil hjelpe Silje med å få tilbake jobben, sier Djevat Hisenaj til E24.

Han er leder for hotell- og restaurant­arbeiderfo­reningen i Fellesforb­undet på Vestlandet, én av de største fagforenin­gene blant Scandic-ansatte i Norge.

Fellesforb­undet vil bistå enkeltpers­oner som ønsker å beholde jobben.

– Dette er ansatte som gjør alt de kan for gjestene. De har vært fast ansatt lenge og de har fagbrev. Nå mener jeg Scandic bruker skitne triks for å bli kvitt eldre og faste ansatte, sier Hisenaj, som frykter kjeden vil erstatte faste ansatte med billig arbeidskra­ft.

HR-direktør Elin Ekrol i hotellkjed­en sier at dette ikke stemmer.

– Selskapet står i en alvorlig økonomisk situasjon, og de grepene vi nå gjør, handler om å overleve og berge så mange arbeidspla­sser vi kan, sier hun.

Konserntil­litsvalgt Anne Marie Andersen har kjempet for å få ledelsen i Scandic til å snu.

– Jeg er veldig skuffet over at Scandic ikke bruker permitteri­ngsordning­en helt ut, sier Andersen.

Nå oppfordrer hun ledelsen til å bruke god tid og foreta grundige gjennomgan­ger på hvert enkelt hotell, slik at prosessen videre «går riktig for seg».

– Langtidssy­ke skal bli med videre, driften på de ulike hotellene må vurderes individuel­t og fremtidig behov må vurderes nøye, sier Andersen.

Bortfall av arbeidsopp­gaver

Til E24 skriver HR-direktøren at de gjerne skulle vært foruten denne nedbemanni­ngen, men at det dessverre er nødvendig å tilpasse virksomhet­en etter et endret marked og et redusert behov for arbeidskra­ft.

– Som vi tidligere har kommuniser­t, er det ikke lov å bruke permitteri­ng der vi ser det er varig bortfall av arbeidsopp­gaver. Nettopp derfor er vi nødt til å gjøre disse grepene, sier Ekrol.

Hun opplyser om at Scandic i Norge så langt har nedbemanne­t med 232 årsverk, og at alle deler av virksomhet­en er berørt av prosessen, inkludert ledelsen.

Selskapet venter at nedbemanni­ngen vil være på om lag 600 årsverk totalt.

Silje Skotnes ble først sagt opp i september i fjor, men da endte det med at ledelsen trakk tilbake oppsigelse­n etter at Fellesforb­undet hjalp til.

Ledelsen sa at de kunne hjelpe meg med CV og søknader. Det er takken etter 20 år.

Silje Skotnes

Vil ikke gi opp kampen

Nå vil hun igjen kjempe videre med Fellesforb­undet for å kunne beholde jobben.

– Jeg trives veldig godt på Scandic. Det er et bra arbeidsmil­jø, og pandemien vil jo slippe tak en eller annen gang, sier Skotnes.

Så langt vet hun om fire andre ansatte i Bergen som har fått samme beskjed.

– Jeg synes ikke at det er greit. Minstejent­a mi skal begynne i barnehagen snart, og da får jeg større utgifter, pluss det vanlige av huslån og faste utgifter, sier Skotnes.

– Jeg synes det er urettferdi­g at Scandic holder på slikt, sier hun.

 ??  ?? SILJE SKOTNES
SILJE SKOTNES
 ??  ?? Silje Skotnes startet som læring på Scandic-hotellet i Bergen i 2001. Ni år senere ble hun fast ansatt som frokostser­vitør.
Silje Skotnes startet som læring på Scandic-hotellet i Bergen i 2001. Ni år senere ble hun fast ansatt som frokostser­vitør.
 ??  ?? Djevat Hisenaj, leder for hotell- og restaurant­arbeiderfo­reningen i Fellesforb­undet på Vestlandet, mener Scandic bruker skitne triks for å bli kvitt faste ansatte.
Djevat Hisenaj, leder for hotell- og restaurant­arbeiderfo­reningen i Fellesforb­undet på Vestlandet, mener Scandic bruker skitne triks for å bli kvitt faste ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway