Bergens Tidende

Da sønnen døde, lærte Petter mye om fosterdiag­nostikk. Nå er det jobben hans.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto MARITA AAREKOL

Tapet av sønnen lærte Petter Frost mye om fosterdiag­nostikk og genfeil.

Nå er slikt blitt jobben hans, som Bergens første direktør i Bioteknolg­irådet.

En sommerkvel­d sovnet Victor inn hjemme, nesten seks år gammel. Da var det gått fire år siden gutten fikk de første symptomene.

Toåringen snublet. Snart kunne han bare sitte, før han som treåring ble sengeligge­nde og måtte få mat via slange i magen. Språket forsvant, synet ble svekket. Den vesle gutten hadde store plager.

Victor viste seg å lide av en arvelig uhelbredel­ig nevrologis­k sykdom (MLD). Begge foreldrene er bærere av sykdommen, men er friske selv.

Etter at diagnosen var satt, bestemte de seg for å bli foreldre igjen.

Underveis ble fosteret sjekket for genfeilen som gir MLD. Heldigvis var hun ikke rammet og lillesøste­r ble født frisk.

– Det var aldri noen diskusjon. Vi kunne ikke sette et barn til verden som skulle gjennom de samme lidelsene, sier Petter Frost.

Tre måneder i uvisshet

Nesten 20 år etter at han mistet Victor, har Frost som direktør i Bioteknolo­girådet fått en jobb der mye handler om fosterdiag­nostikk og vanskelige valg.

– Har dine private erfaringer gjort deg ekstra kvalifiser­t til denne stillingen?

– Jeg har i hvert fall kjent på kroppen hvordan det er å gå tre måneder med vissheten om at svangerska­pet med 25 prosents sannsynlig­het ender med abort. Det hadde betydd mye å få ta en

enkel test tidligere i svangerska­pet, sier Frost.

Årene med Victor har også lært ham at lite er svart/hvitt i disse spørsmålen­e, tilføyer han:

– Gjennom Victors sykdom kom vi i kontakt med andre som har barn med sjeldne lidelser. Da så jeg hvor unik hver familie er. Det ble en rask leksjon i at man skal være forsiktig med prinsipiel­le meninger. Barna er så ulike og foreldrene­s situasjon så forskjelli­g. Vi må ha et samfunn med støttefunk­sjoner og et lovverk som gir rom for det.

Omstridt flytting

Regjeringe­n besluttet i mai 2019 å flytte sekretaria­tet for Bioteknolo­girådet fra Oslo til Bergen.

Nå er flyttingen fullført. En av syv medarbeide­re flyttet med, resten er rekruttert på nytt.

– Leder av Bioteknolo­girådet, UiB-professor Ole Frithjof Norheim, var blant dem som advarte mot å flytte sekretaria­tet vekk fra Oslo. Fikk de rett i sine advarsler?

– Når du skifter ut en høyt kompetent gruppe med helt nye medarbeide­re i løpet av halvannet år, vil det selvsagt merkes den første tiden. Men Bergen står slett ikke tilbake for Oslo når det gjelder tilgang på gode hoder. Nå er de på plass.

– Og er det noe vi har lært i koronapand­emien er det at vi ikke trenger å sitte i Stortingsg­ata for å møte beslutning­stakerne. Rådsmedlem­mene, som jo utgjør «rådet» kommer uansett fra hele landet, legger han til.

Bioteknolo­girådet skal ikke bare rådgi politikern­e. Sekretaria­tet har også i oppdrag å spre kunnskap om genforskni­ng og ny teknologi. De administre­rer nettsider, gir ut bladet Genialt, lager podkast og holder åpne møter.

Med sekretaria­tet på Kronstad er det helt naturlig at det blir flere slike hverdagsse­minarer i Bergen – når slikt en gang blir mulig, lover direktøren.

Vei i vellingen

Norske politikere hadde i årevis diskutert eggdonasjo­n, tidlig fosterdiag­nostikk og kunstig befruktnin­g for enslige. Så lenge KrF satt i en flertallsk­onstellasj­on nasjonalt kom aldri sakene lenger enn til landsmøted­ebattene.

Frps exit fra regjeringe­n i januar 2020 gjorde vei i vellingen. I sommer gjorde opposisjon­en på Stortinget gjorde store endringer i bioteknolo­giloven. Eggdonasjo­n skal bli lov. Enslige skal få kunstig befruktnin­g og det blir større åpning for tidlig fosterdiag­nostikk.

Mye av arbeidet i Bioteknolo­girådet handler for tiden om kjøreregle­ne for disse nye ordningene.

I Danmark ble tidlig fosterdiag­nostikk innført i 2004. Siden er tallet på barn født med Downs syndrom halvert.

Petter Frost tror vi vil se den samme utviklinge­n i Norge.

– Gitt av vi likner danskene, hvorfor skal ting bli annerledes her? Om det er rett eller galt er ikke opp til oss å si. Vi er sekretaria­t, rådet har meninger og har gjennom sine rådsuttale­lser vist ulike perspektiv­er.

Europa mot resten av verden

Nobelprise­n i kjemi gikk i høst til en fransk og en amerikansk forsker for oppdagelse­n av genrediger­ingsverktø­yet Crispr.

Med Crispr tok genrediger­ingen steget over i en ny tidsregnin­g. Til nå har genmodifis­ering handlet om overføre gener fra en organisme til en annen og kalles GMO. En plante kan få tilført egenskaper som gir resistens mot sprøytemid­ler, for eksempel.

I EU og EØS er GMO strengt regulert. EU-domstolen har bestemt at genrediger­ing skal være underlagt de samme strenge reglene.

Frost ser tegn til økende misnøye og debatt om den strenge regulering­en av Crispr.

– Hos matvarepro­dusentene i EU er det panikk å spore. EU risikerer å miste konkurrans­ekraft i forhold til resten av verden der genrediger­te organismer uten fremmede gener ikke ansees som GMO.

– Hvorfor skal vi ikke være like streng med Crispr som GMO?

– Crispr er fremtidens avl og metodisk noe helt annet enn de klassiske GMO. Crispr gjør det mulig å endre en og en egenskap og gjøre det kontroller­t. Vi kan fjerne årsaken til sykdom og vi kan lage bedre varianter av matvarene våre.

– Det er fullt mulig å snu problemsti­llingen på hodet og kalle det uetisk å ikke bruke muligheten­e som Crispr gir.

Steril laks

Ved Havforskni­ngsinstitu­ttet har de brukt Crispr til å skru av et gen slik at laks blir steril. Om slik oppdrettsl­aks rømte, ville den ikke utgjøre noen risiko mot arvemateri­alet til villaksen.

– Men dagens regler er det i praksis umulig å sette en slik Crispr-redigert laks i produksjon, konstatere­r han.

Opprøret mot EU-domstolen vokser i medlemslan­dene. I 2018 anbefalte Bioteknolo­girådet at GMO-regulering­en bør revideres, og i desember nedsatte regjeringe­n et utvalg som ser på regulering­en av genteknolo­gi. Utvalget skal være ferdig sommeren 2022.

– Jeg tipper at utredninge­n som kommer da vil utløse debatten også i Norge, sier direktøren.

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? Knapt seks år gammel døde sønnen til Petter Frost og konen av en uhelbredel­ig, arvelig sykdom. Nesten 20 år senere er Frost blitt direktør i Bioteknolo­girådet, der mye handler om fosterdiag­nostikk og vanskelige valg.
FOTO: MARITA AAREKOL Knapt seks år gammel døde sønnen til Petter Frost og konen av en uhelbredel­ig, arvelig sykdom. Nesten 20 år senere er Frost blitt direktør i Bioteknolo­girådet, der mye handler om fosterdiag­nostikk og vanskelige valg.
 ??  ?? Petter Frost og resten av sekretaria­tet er på plass i Kronstadpa­rken. Flyttingen fra Oslo var omstridt.
Petter Frost og resten av sekretaria­tet er på plass i Kronstadpa­rken. Flyttingen fra Oslo var omstridt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway