Bergens Tidende

Kaggestad etterlyser klar tale om æresmedlem­skap

Tidligere IBU-president Anders Besseberg bør strippes for æresmedlem­skap i norske idrettsfor­bund hvis han blir dømt, mener Johan Kaggestad.

- IDA HØIDALEN ida.hoidalen@vg.no

CAMILLA VESTENG MAGNUS GAMLEM

Ekspertkom­mentator Johan Kaggestad i TV 2 er ikke i tvil: Besseberg bør strippes for alle æresmedlem­skap om han blir dømt.

– Hvis det viser seg at det er hold i påstandene, bør han miste disse æresmedlem­skapene. Han har dratt idrettens omdømme ned i sølen og han har bidratt til at den systematis­ke russiske dopingen har fått fortsette, sier Kaggestad – med forbehold om at det er hold i anklagene mot Besseberg.

Økokrim bekrefter overfor VG at Besseberg er siktet for grov korrupsjon.

Det internasjo­nale skiskytter­forbundet (IBU) publiserte nylig en granskings­rapport. Tidligere president Besseberg anklages for korrupsjon og for å hjelpe Russland med å skjule doping.

Anklagene avfeies av hans advokat, Norbert Wess, overfor NRK.

– Besseberg har aldri spurt om eller akseptert penger, gaver eller fått andre ytelser, verken fra russiske tjenesteme­nn eller noen andre, skriver Wess til statskanal­en.

Besseberg har flere verv i norsk idrett og er blant annet æresmedlem i både Norges idrettsfor­bund og Norges Skiskytter­forbund.

– Så langt har vi ikke kommet ennå. Han fikk æresmedlem­skapet tilbake i 2001 for jobben han har gjort i norsk skiskyting som aktiv utøver, trener og leder. Vi avventer til Økokrim er ferdige med sin jobb, også tar vi en totalvurde­ring etter det. Det er det vi vet selv så langt, sier Arne Horten, president i Norges Skiskytter­forbund, til VG.

Johan Kaggestad mener Besseberg har gjort mye bra for skiskyting, gjennom å moderniser­e den og gjøre den til en merkevare. Det spiller imidlertid ingen rolle i denne sammenheng­en, sier Kaggestad, som etterlyser et klarere standpunkt fra skiskytter­forbundet.

Han mener forbundet må være tydelig på at Besseberg strippes for æresmedlem­skapet hvis det ender med en dom.

– De er feige. De kan ikke ta det opp til vurdering – man kan ikke være halvveis gravid. Det er den mest negative saken knyttet til en norsk idrettsled­er som jeg kan huske. Skiskytter­forbundet burde stått på barrikaden­e da denne saken kom i 2018, mener kommentato­ren.

Konfronter­t med kritikken fra Kaggestad understrek­er Horten at skiskytter­forbundet står bak rapporten til IBU – og beskriver innholdet som «sjokkerend­e» – men står fast ved at forbundet vil avvente vurderinge­n rundt Bessebergs æresmedlem­skap inntil Økokrim er ferdige med sin etterforsk­ning.

– Slik saken står, hvor den er under etterforsk­ning, så er ikke tiden riktig for å gjøre denne typen vurderinge­r, sier Finn Aagaard, kommunikas­jonssjef i Norges idrettsfor­bund.

Der har han vært æresmedlem siden 2015.

VG har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra både Besseberg selv og advokat Norbert Wess uten å lykkes.

 ?? FOTO: JOSTEIN MAGNUSSEN ?? Tidligere IBU-president Anders Besseberg er siktet for grov korrupsjon.
FOTO: JOSTEIN MAGNUSSEN Tidligere IBU-president Anders Besseberg er siktet for grov korrupsjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway