Bergens Tidende

Husa: Vi er forberedt på strengere tiltak

-

Bergen og omegnskomm­unene er i alarmbered­skap etter to tilfeller av mutantviru­s.

kari.pedersen@bt.no

– Selv om vi i øyeblikket har en oversiktli­g smittesitu­asjon, ser vi ikke vekk fra at vi fort må til med strengere tiltak, sier helsebyråd Beate Husa.

Britisk og sørafrikan­sk Onsdagens smittemeld­ing for Bergen inneholdt både gode og dårlige nyheter. Med tolv nye tilfeller er smittetall­ene fortsatt lave.

Men seks av de tolv har ukjent smittevei. Og kanskje mest alarmerend­e: To nye tilfeller av mutert virus er oppdaget i Bergen. Et britisk og et sørafrikan­sk.

– Vi er i en dialog med Folkehelse­institutte­t om hvordan vi skal håndterte de muterte tilfellene, sier Husa.

Smittevern­overlege Frank van Betten sier kommunen nå undersøker om det fins flere slike tilfeller, og at de driver grundig smittespor­ing. Blant annet blir alle nærkontakt­er kontaktet på nytt.

– Ved mer spredning av mutert virus vil det raskt komme på plass tiltak for å stanse smitten, sier smittevern­overlegen.

Flere nærkontakt­er testes Foreløpig nøyer byrådet seg med å senke terskelen for hvilke nærkontakt­er som må teste seg. I påvente av dette testresult­atet må nærkontakt­en gå i karantene.

De to mutant-tilfellene ble avdekket av Haukeland universite­tssjukehus.

Helsebyråd­en er svært fornøyd med at sykehuset er i gang med analyser av positive prøver. Nå tar disse analysene bare dager, mens kommunen tidligere måtte vente uker på svaret.

– Ordførerne i flere hyttekommu­ner ber bergensere avstå fra å dra på hytten. Støtter du det?

– Ja, bergensern­e bør avstå fra å dra til hytter i områder med mye smitte inntil situasjone­n er mer avklart, sier Husa.

Varsler lettelser på sykehjem På onsdagens pressekonf­eranse varslet helseminis­ter Bent Høie lettelser i besøksrest­riksjoner til vaksinerte sykehjemsb­eboere.

Slike lettelser er like om hjørnet i Bergen, lover helsebyråd­en.

– Vi vil relativt raskt gå ut med informasjo­n om dette. Lettelsene kommer til ulike tidspunkt på ulike institusjo­ner, alt etter hvor raskt de var ferdig med vaksinerin­gen. Her vil vi gi direkte informasjo­n til den enkelte, sier hun.

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? Helsebyråd Beate Husa sier de er i dialog med Folkehelse­institutte­t om hvordan de muterte tilfellene skal håndteres.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG Helsebyråd Beate Husa sier de er i dialog med Folkehelse­institutte­t om hvordan de muterte tilfellene skal håndteres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway