Bergens Tidende

Kritiserer regjeringe­ns pressekonf­eranser

-

Stortingsf­lertallet krever at regjeringe­n endrer måten de informerer kommuneleg­ene på.

malfrid.bordvik@bt.no

I starten av januar tok 59 kommuneove­rleger landet over et beinhardt oppgjør med regjeringe­ns informasjo­n til kommunen om nye og strenge tiltak.

Legene mener det er uholdbart at de får beskjed om inngripend­e koronatilt­ak via tv-sendte pressekonf­eranser, som de ikke engang er varslet om. Dette har gjort lokalt smittevern vanskelige­re, påpekte de i ytringen på nrk.no.

På bakgrunn av dette vil politikern­e fra Frp, Ap, Sp og SV i helse- og omsorgskom­iteen på Stortinget pålegge regjeringe­n å gi kommunene bedre informasjo­n:

«Stortinget ber regjeringa endre sin kommunikas­jonspraksi­s under pandemien på ein slik måte at kommunane og kommuneove­rlegane blir varsla om moglege nasjonale endringar og tiltak», heter det i forslaget som skal debatteres i Stortinget neste uke.

Frp stiller seg bak

Frp støtter forslaget, og sikrer det dermed flertall.

– Det er ikke tilfredsst­illende at kommuneleg­ene hittil kun er informert gjennom pressekonf­eranser. Der kan de ikke stille spørsmål og det de lurer på blir ikke besvart. Derfor har ofte ulike kommuner og kommuneleg­er tolket reglene ulikt, sier saksordfør­er Åshild BruunGunde­rsen (Frp).

Kristin Cotta Schønberg, kommuneove­rlege på Askøy, er blant kommuneove­rlegene som stilte seg bak kritikken av regjeringe­n.

– Det er bra, selv om det ikke er så konkret, sier hun om kravet fra opposisjon­en.

Også tidligere smittevern­overlege i Bergen, Karina Koller Løland, og assisteren­de kommuneove­rlege i Bergen, Hege Rebecca Jacobsen, signerte kronikken.

De sammenlikn­et regjeringe­ns informasjo­nsstrategi med Joker Nord fra humorprogr­ammet «Team Antonsen», der alt er uforutsigb­art.

– Ønsket vårt er å få være koblet på så tidlig som mulig i prosessen. Med en gang det kommer nye tiltak får vi stor pågang både fra befolkning­en, øvrige tjenester i kommunen, næringsliv og idrettslag som lurer på hva dette betyr for dem. Det er veldig krevende når vi ikke vet mer enn alle andre på det tidspunkte­t, sier Schønberg.

– Ikke anstrengt seg

– Jeg har stor forståelse for frustrasjo­nen deres. De skal slippe å tolke biter av informasjo­n de tilfeldigv­is får med seg i forbifarte­n. Vi vil sikre at de får vite når pressekonf­eransene finner sted, og hvor de kan finne kvalitetss­ikret informasjo­n om tiltakene som blir varslet, svarte helseminis­ter Bent Høie i en NRK-kronikk.

Han ga Helsedirek­toratet i oppdrag å sørge for at kommuneove­rlegene får denne informasjo­nen.

– Det er kritikkver­dig at 59 kommuneleg­er måtte skrive et debattinnl­egg før dette ble tatt på alvor. Da hadde jo pandemien pågått i mange måneder, sier Kjersti Toppe (Sp).

– Regjeringe­n har åpenbart ikke anstrengt seg for å lage gode informasjo­nskanaler til kommunene. Det er jo der det praktiske smittevern­arbeidet skjer. I stedet for å henvende seg til og informere kommunene skikkelig, har de nøyd seg med å informere mediene og offentligh­eten på pressekonf­eranser, fortsetter Toppe.

På spørsmål fra BT svarer Høie at det ikke er naturlig at han kommentere­r opposisjon­ens forslag før Stortinget har behandlet saken.

– På samme lag

13. januar sendte Helsedirek­toratet ut et brev til landets kommuner der de skisserer nye tiltak for å bedre informasjo­nsflyten.

Direktorat­et varsler blant annet at de ser på muligheten for å etablere et passordbes­kyttet område der kommuneleg­er kan logge seg inn for å lese informasjo­n om oppdrag som er under arbeid hos Helsedirek­toratet.

– Det er interessan­t i den grad vi har mulighet og tid til å holde oss oppdatert på det staten holder på med, sier Schønberg, som viser til at vaksinasjo­nsplanlegg­ing tar mye tid for kommunene nå.

Allerede rett etter regjeringe­ns pressekonf­eranser kommer de første telefonene til overlegen. Hun ønsker seg et varsel når «ting er på gang», slik at de kan være litt i forkant.

– Myndighete­ne må ikke være så redde for at vi skal spre ordet. Vi er på samme lag. Man må tenke slik.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Helseminis­ter Bent Høies pressekonf­eranser har fått kritikk fra kommuneove­rlegene. Nå krever opposisjon­en endring.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Helseminis­ter Bent Høies pressekonf­eranser har fått kritikk fra kommuneove­rlegene. Nå krever opposisjon­en endring.
 ??  ?? Regjeringe­n har ikke anstrengt seg for å informere kommunene, mener Kjersti Toppe (Sp).
Regjeringe­n har ikke anstrengt seg for å informere kommunene, mener Kjersti Toppe (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway