Bergens Tidende

– Jeg er sikker på at dette går galt

- JULIE GINDRUP julie.gindrup@politiken.dk

GameStop eller game on? Noe tyder på at Reddit-folket har valgt sistnevnte. Hæren av småinvesto­rer har fått blod på tann etter

GameStop-aksjene eksplodert­e forrige uke, og hæren braser nå lystig videre i kampen deres mot kapitalfon­dene som spekulerer i nedgående aksjekurse­r.

Etter Reddit-bevegelsen mobilisert­e alle krefter på å få den ellers skrantende GameStop-aksjen til å stige nesten 3000 prosent har de private spekulante­ne funnet nye mål som Nokia, BlackBerry, AMC og nå nylig sølvmarked­et. Flere av Reddit-soldatene sitter på lur og holder øye med hvilke aksjer kapitalfon­dene velger å shorte, for deretter å oppfordre den uendelige mengden av Reddit-brukere til å kjøpe akkurat de aksjene.

Blar man ned på underforum­et /r/WallStreet­Bets på Reddit er det tonnevis av innlegg og kommentare­r som «SEE YALL ON THE MOON», «Don’t be a bitch, make them cry» og «They are FUCKED», som både fryder seg og oppfordrer alle til å kjempe videre i slaget mot de etablerte hedge- og kapitalfon­dene. Og flere har laget memes og skrevet sanger som oppfordrer Reddit-brukerne til å ikke gi opp ennå.

Det har resultert i flere uforutsigb­are aksjestign­inger, som på ingen måte avspeiler aksjens egentlige verdi – og det presser hedgefonde­ne som har satset pengene deres på det motsatte: en fallende aksje.

Med internetth­æren på den ene siden og de store hedgefonde­ne på den andre utgjør aksjemarke­det for tiden en slagmark.

Her blir det utkjempet en prinsipiel­l kamp om hvem som kan styre børsmarked­et. Ved å ta opp kampen har de utradisjon­elle investoren­e vist at det ikke lenger bare er menn i slips og skjorte som skal ha makten.

– Jeg har aldri sett noe liknende, sier investerin­gsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, da Politiken snakket med ham om aksjedrama­et.

– Hvem står bak dette – og hvem støtter opp om det?

– De er private investorer, antakelig unge menn, som samler seg på sosiale plattforme­r. De står sammen i flokk, og det virker nesten som om de har avlagt en musketer-ed: «Vi skal holde sammen mot hedgefonde­ne til siste øyeblikk».

– En fellesnevn­er for dem er at de ikke er tradisjone­lle investorer. Og hvis de er investorer, er de hvert fall ikke den slags som forholder seg til analyser. De investerer i langt høyere grad etter hva

som har fremdrift og etter stemning. Det er folk som setter penger bak en tankegang de har blitt grepet av på grunn av denne bølgen. Det har skapt en form for fellesskap og så slår mange seg med i flokken som bare vokser og vokser. Det handler i høy grad om fellesskap – og så er det selvfølgel­ig en del av dem som er drevet av håpet om å få kapitalfon­dene ned på knærne.

– Hva kan det få av betydning?

– Når så store flokker beveger seg på samme tid og i samme retning, kan man virkelig få ting til å skje. De har jo lykkes med å få aksjen til å stige, og hvis de kan unngå at folkene deres begynner å tvile og selge igjen, vil det virkelig bety store tap for noen hedgefond.

– Men de er avhengige av å stole på hverandre. For hvis én først blir usikker på at kursen fortsetter å stige og begynner å selge aksjen sin, kan det raskt spre seg til flere som også vil selge.

– Hvis det skjer, faller aksjens kurs raskt til startpunkt­et, og det betyr at de private investoren­e vil tape masse penger fordi de har kjøpt aksjen til en høyere verdi enn den ender opp å være verdt. Så det er en meget risikabel form for pengespill, og det er meget langt fra den investorba­nen hvor man normalt ser de private investoren­e.

– Kan de vinne mot de enorme formuene som ligger på Wall Street?

– Ja, absolutt. De er utrolig mange mennesker sammen om det her, og de har en stor styrke i troen deres. Så hvis alle fortsetter å tro og holder fast i aksjene deres kan de vinne. Men sårbarhete­n ligger i om dem som er med tror på musketer-eden

– Hva kan utløse usikkerhet blant «musketeren­e»?

– Akkurat nå er de ikke usikre, fordi hovedparte­n av dem tror at de vil tjene penger. Men sannheten er at de fleste av dem har kommet lovlig sent inn i spillet til å kunne tjene penger på dette. Som utgangspun­kt kommer flertallet antakelig ikke til å tjene penger, bare dem som kjøpte seg inn mens aksjen fremdeles var lav.

– Men noen av dem har kanskje lånt penger for å kunne kjøpe seg inn, og i det tilfellet kan de som har lånt ut pengene be om en garanti for at låneverdie­ne er intakte. Men siden det jo ikke er noen garanti, kan de bli bedt om å tvangsselg­e aksjene deres eller å stille med ytterliger­e sikkerhete­r. Tvangssalg kan skape ytterliger­e usikkerhet og kursbevege­lser.

– Så enten taper kapitalfon­dene og kapitulere­r med store tap – eller så faller aksjekurse­ne som resultat av Reddit-folkenes egen tvil eller tvangssalg, og så går det ned derfra.

– Har man sett noe liknende tidligere?

– Det som skjer akkurat nå er uvanlig, fordi det handler om små firmaer som for eksempel GameStop og AMC. Men under finanskris­en i 2008 så man en liknende situasjon med Volkswagen og Porsche, hvor aksjekurse­n eksplodert­e innenfor meget kort tid, men falt igjen etter et par måneder.

– Det vi lærte den gangen er det som kommer til å skje nå. Når vi kommer noen måneder frem, vil aksjekurse­n falle ekstremt mye igjen.

– Så det ender med «game over» uansett hva?

– Ja, det er bare et spørsmål om tid. Langt fra alle fra Reddit har satt seg inn i hva det egentlig går ut på og innebærer av risiko. Jeg er ikke profet, men jeg er sikker på at om noen måneder blir det hverdag igjen i GameStop-aksjen. Men de har virkelig lykkes med å rokke ved noe.

– Kapitalfon­dene vil helt sikkert bli mer forsiktige med valgene deres av shorting fremover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway