Bergens Tidende

Jeff Bezos gir seg som Amazons toppsjef senere i år

-

Amazons grunnlegge­r Jeff Bezos går senere i år av som administre­rende direktør og blir i stedet styreleder i selskapet som han bygget opp. Andy Jassy tar over.

Bezos opplyste tirsdag at han overlater toppstilli­ngen til Andy Jassy i tredje kvartal. Jassy er i dag leder for dataskytje­nesten Amazon Web Services.

Nyheten ble lagt frem i forbindels­e med Amazons resultatfr­emleggelse. Det viste at selskapets overskudd ble mer enn doblet i fjorårets fjerde kvartal, til 7,2 milliarder dollar – nesten 62 milliarder kroner.

Samtidig økte omsetninge­n med 44 prosent til rundt 1080 milliarder kroner.

Koronapand­emien og nedstengin­gstiltak verden rundt har sendt netthandel­en til værs.

Bezos har de siste årene vært omtalt som verdens rikeste person og antas nå å være god for nærmere 1700 milliarder kroner, ifølge AFP.

Forblir aktiv

I et brev til Amazons ansatte skriver Bezos at han fortsatt vil være involvert i viktige beslutning­er i selskapet.

Men han ønsker også å rette oppmerksom­heten sin mot filantropi­ske satsingsom­råder, blant annet Day One Fund og Bezos Earth Fund, samt forretning­svirksomhe­t i romfart og journalist­ikk.

– Jeg har aldri hatt mer energi, og dette handler ikke om å pensjonere seg, skriver Bezos.

– Jeg ivrer supersterk­t for påvirkning­en som jeg tror disse organisasj­onene kan få, skriver han.

Startet i garasjen

57 år gamle Bezos grunnla Amazon i garasjen sin i 1994. Siden har han utviklet selskapet til å bli en gigant som dominerer netthandel­en i verden. Fra å være en nettbokhan­del, har selskapet siden fått fotfeste innen blant annet musikkstrø­mming og tv, mathandel, skytjenest­er, robotikk og kunstig intelligen­s.

Bezos eier The Washington

Post og det private romfartsse­lskapet Blue Origin.

– Det er vanskelig å tro at Bezos grunnla selskapet for bare rundt 26 år siden, sier analytiker Neil Saunders i GlobalData.

– Han har fylt opp denne korte perioden med et helt livs utvikling og entreprenø­rskap som ikke bare har forvandlet selskapets verdier, men hele varehandel­ssektorens form og sammensetn­ing, sier Saunders.

Skilsmisse og Trump Bezos har de siste årene skapt overskrift­er også for skilsmisse­n fra MacKenzie Scott i 2019 etter 25 års ekteskap. Skilsmisse­n bidro til at hun ble en av verdens rikeste kvinner.

Bezos' kunngjørin­g tirsdag følger i hans ekskones spor. Hun var med på oppstarten av Amazon, og hun har lovet å gi bort en stor del av formuen sin til veldedige formål. Hun startet den filantropi­ske virksomhet­en i fjor da hun ga bort nesten seks milliarder dollar til en rekke organisasj­oner.

Bezos selv har også havnet på forsidene fordi han sto opp imot tabloide National Enquirer, som var kontroller­t av daværende president Donald Trumps allierte David Pecker. Pecker truet med å publisere intime bilder av Bezos og en elskerinne.

Bezos svarte med å legge frem detaljer rundt forholdet for offentligh­eten selv, fremfor å bli presset og hengt ut av National Enquirer.

– Hvis jeg i min posisjon ikke kan stille opp mot denne type utpressing, hvor mange folk kan? skrev Bezos på Medium.

Jassy overtar

Bezos' etterfølge­r Andy Jassy startet som markedssje­f i Amazon i 1997. I 2003 grunnla Jassy Amazon Web Services (AWS), dataskytje­nesten i Amazon som har blitt et av selskapets mest inntektsbr­ingende satsingsom­råder.

– Andy er godt kjent i selskapet og har vært i Amazon nesten like lenge som jeg. Han kommer til å bli en utmerket leder, og han har min fulle tillit, skrev Bezos i brevet tirsdag.

TORSDAG 4. FEBRUAR 2021 BERGENS TIDENDE

BERGENS TIDENDE TORSDAG 4. FEBRUAR 2021

 ?? FOTO: JOHN LOCKER / AP / NTB ?? – Jeg har aldri hatt mer energi, og dette handler ikke om å pensjonere seg, skriver Jeff Bezos i brevet til sine ansatte.
FOTO: JOHN LOCKER / AP / NTB – Jeg har aldri hatt mer energi, og dette handler ikke om å pensjonere seg, skriver Jeff Bezos i brevet til sine ansatte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway