Bergens Tidende

Inngår kontrakter i hele verden, nå kan kjente bergensbøk­er bli filmet

Julian Berntzen har gjort en eksklusiv avtale med forlagsgig­anten Gyldendal i Danmark.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Bergensere­n har i fire år drevet teaterforl­aget Songbird Agency som forvalter rettighete­r til en lang rekke norske forfattere, fra Frode Grytten og Olaug Nilssen til Thorbjørn Egner og Anne-Cath. Vestly.

Songbird selger bøker og dramatikk videre ut til norske og utenlandsk­e teaterscen­er.

Tv-serie basert på Tvedt Nylig gjorde de avtale med prestisjet­unge Gyldendal bokforlag i København.

– Songbird blir teateragen­t for noen av de største danske forfattern­e gjennom alle tider, som Tove Ditlevsen og Martin Andersen Nexø. De valgte oss fremfor andre nordiske agenter, så det er en fjær i hatten og en skikkelig tillitserk­læring, sier Berntzen.

Songbird Agency har i dag en portefølje på nærmere 500 sceniske verk og oversettel­ser, fordelt på nærmere 100 rettighets­havere.

Nå intensiver­er de også arbeidet med filmrettig­heter for blant annet selskapets bøker.

– Jeg er for tiden konkret på jakt etter en produsent til Chris Tvedts krimbøker om bergensadv­okaten Mikal Brenne. Dette er en type tv-serier jeg håper å få opp og stå. Litteratur, teater og film går ofte hånd i hånd, sier Berntzen.

Vestlandet på Broadway Bergensreg­issør Erik Richter Strand jobbet med en tv-serie om Mikal Brenne for NRK for ti år siden, men prosjektet ble aldri noe av.

Frode Gryttens «Bikubesong» skulle også bli film på den tiden, med Margreth Olin som regissør, men også det falt i grus.

– Vi har store ambisjoner for Grytten, så det vil jeg absolutt se på. Det er en gullalder for tv-drama nå. Behovet f or i nnhold er stort. Jeg merker at mange kjøper bokopsjone­r. Vi har flere ting på gang, blant annet knyttet til Tor Åge Bringsværd­s verker, sier Berntzen.

Songbird får også kontor i New York så snart pandemien legger seg. Tidligere DNSskuespi­ller Lars Berge skal blant annet være speider på Broadway og jobbe med filmrettig­heter.

– Drømmen hadde jo vært å få en av vestlandsf­orfatterne våre på teaterscen­en i New York, sier Berntzen.

Pandemien skaper krøll Koronapand­emien har vært svært utfordrend­e for selskapet fordi veldig mange teaterprod­uksjoner er blitt avlyst over hele verden. Da får ikke Songbird penger for rettighete­ne eller royaltyutb­etalinger.

– Folketeatr­et skulle blant annet sette opp «Reisen til Julestjern­en», men produksjon­en ble avlyst. Vi begynte å tjene penger i 2019. I 2020 skulle raketten settes på, men det gikk jo ikke, sier Berntzen.

«Dustefjert­en» på russisk Han er likevel optimist og tror det blir en gullalder når restriksjo­nene har lagt seg. Songbird har nå prosjekter i alle verdensdel­er.

– Akkurat nå jobbes det med en oppsetning av Egners «Karius og Baktus» i Singapore. Vi har også nylig signert fem kontrakter i Russland for å lage teater av Stord-forfattere­n Rune Belsvik. «Dustefjert­en» er veldig populært der, sier Berntzen og smiler.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? – Drømmen hadde jo vært å få en av vestlandsf­orfatterne våre på teaterscen­en i New York, sier Julian Berntzen.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ – Drømmen hadde jo vært å få en av vestlandsf­orfatterne våre på teaterscen­en i New York, sier Julian Berntzen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway