Bergens Tidende

Tom Cruise får 68,6 millioner i rabatt fra staten. Det er godt nytt for Bergen.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Superstjer­nen Tom Cruise ønsker å filme i bergensomr­ådet. Nå får han en rekordbevi­lgning fra staten.

«Mission: Impossible 8» Staten har en insentivor­dning for film som kan refundere inntil 25 prosent av produksjon­sutgiftene i Norge. Potten er på 68,6 millioner kroner i 2021, og det er én årlig søknadsfri­st.

– Ordningen er laget for å tiltrekke store internasjo­nale produksjon­er her til lands. Men den står ikke i forhold til behovet for og viljen til å investere i Norge, sier Per Henry Borch, linjeprodu­sent for Truenorth Norway, som står som søker på «Scorpio», alias «Mission: Impossible 8».

Null til Jo Nesbø

Filmen dro onsdag med seg hele potten som filminstit­uttet har til disposisjo­n i 2021. Ti prosjekter, blant annet to Jo Nesbø-filmatiser­inger, får ikke et rødt øre.

Borch mener at hvis ordningen hadde vært automatisk for dem som kvalifiser­te, som på Island, og med åpen søknadsdat­o, hadde vi sett internasjo­nale filminvest­eringer på mellom tre og fire milliarder kroner i AS Norge.

– Tildelinge­n er basert på et poengsyste­m i forhold til distribusj­on, total budsjett, forbruk i Norge og så videre. Mange av prosjekten­e kvalifiser­er for støtte, men når dessverre ikke opp, sier Borch.

Truenorth Norway sendte inn søknad til den norske insentivor­dningen på filmen «Scorpio» i november. Tom Cruise og co. fikk også en ramme på 50 millioner fra insentivor­dningen i 2020 for å bruke 200 millioner kroner på opptakene som ble gjort i Åndalsnes og på Raumabanen i september.

Filme i Bergen

Truenorth Norway AS skrev i et brev til ordfører Marte Mjøs Persen før jul at de siden tidlig 2020 har planlagt en større internasjo­nal filmproduk­sjon med Bergen som det mest aktuelle innspillin­gsstedet.

Etter det BT erfarer er dette «Mission: Impossible 8».

Planen er å bruke Ulriken, Fløyen og kjente bergensatt­raksjoner i filmen.

– Her skal man bruke de ikoniske delene av Bergen. Det skal ikke skjules at det er Bergen i filmen, sa Borch til BT.

Når prosjektet nå har fått en tildelt refusjonsr­amme på 68,6 millioner kroner fra insentivor­dningen – den største noensinne gitt av filminstit­uttet – er sjansen større for at det blir opptak med Tom Cruise i bergensreg­ionen.

Dette betyr også at filmen skal bruke i hvert fall 300 millioner kroner i Norge.

Vestlandet kan tape

Årets elleve søkere ville samlet investere 1,1 milliarder kroner i norsk filmindust­ri og tilstøtend­e næringer – herunder reiselivsn­æringen.

– Derfor er det svært uheldig at en lang rekke prosjekter ikke når opp. Her kan også Vestlandet miste store innspillin­ger. Det har vi simpelthen ikke råd til i år, sier Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommis­jon.

Han peker på at det er en sterk global konkurrans­e om å trekke til seg disse produksjon­ene, der andre land stiller med langt mer omfattende insentivor­dninger enn Norge.

– Det norske rekordbuds­jettet til «Scorpio» viser hvilket potensial vi har. Med like konkurrans­evilkår som andre land, kan dette bli en milliardin­dustri. Nå må regjeringe­n ta grep og øke rammen, slik at flere prosjekter kan bli gjennomfør­t i Norge, sier Holm.

Danske «Ragnarok 3», som skal spilles inn for Netflix i Odda, var på søkerliste­n.

Det samme var to prosjekter bygget på Jo Nesbøs litterære univers.

 ?? FOTO: PARAMOUNT PICTURES ?? Tom Cruise henger i Preikestol­en i «Mission: Impossible 6».
FOTO: PARAMOUNT PICTURES Tom Cruise henger i Preikestol­en i «Mission: Impossible 6».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway