Bergens Tidende

La oss få ta eksamen!

Skal vi avskrive to årskull etter hverandre som «for dumme til å ta eksamen»?

- SIREN BJORØY IB-elev ved Bergen Katedralsk­ole, 2. klasse (03er)

JEG LÆRER BEDRE med hjemmeskol­e. Elever på videregåen­de er ansvarlig for egen læring, og eksamen er deres mulighet til å vise resultaten­e av innsatsen de har lagt ned. De voksne klarer seg fint med hjemmekont­or – hvorfor ikke vi? Hvis vi ikke har undervisni­ngsgrunnla­g for eksamen, burde ikke da alle ta skoleåret på nytt?

VI HAR DE samme hjelpemidl­ene tilgjengel­ig for læring som før, minus distraksjo­ner fra bråk og tøys i klasseromm­et. Jo da, lærerne formler litt med teknologie­n iblant, men vi har fortsatt skolebøker, internett, venner å spørre om hjelp og lærere som bryr seg om oss.

Når jeg jobber hjemme, gjør jeg meg ferdig oppgavene mine og fortsetter å lese (eller se videoer, eller snakke med andre) om stoffet til jeg kan det.

PAPPA HAR JOBBET på hjemmekont­or hver dag kjempeleng­e nå, og på jobben hans (IT-greier i banken) er det snakk om høyere produktivi­tet med hjemmekont­or. Hvorfor sier dere så at det går dårligere med oss elever?

Jeg har snakket med flere venner om det – noen sier de blir «latere» av hjemmeskol­e, men altså ...? Sier dere at vi ser på Netflix istedenfor å lære? Folk gjorde det på skolen i fjor også, bare så det er sagt.

På hjemmeskol­e slipper vi distraksjo­nene fra vennene som sitter med oss i klasseromm­et. Hvorfor er vi ikke gode nok til å ta en nøytral ikke-mulig-å-jukseprøve på slutten av året da?

FOR EKSAMEN ER nøytral og rettferdig. Den er garantien for at karakteren­e våre ikke er et mål på hvor god man er til å være på lærerens gode side. Ryktet går om at det er lettere å få en sekser på den ene skolen enn den andre. Skal det bare være sånn?

Skal han som jobbet drithardt for en femmer på den «vanskelige» skolen ha like stor sjanse på universite­tet som hun som leverte inn to halvgode tekster og likevel fikk seks? Dette er bare vill fantasi, men hva hvis?

Vi kan kanskje ikke prikke læreren i ryggen hvert femte minutt lenger for å spørre om hjelp, og de kan ikke lenger gå rundt i klasseromm­et og puste deg i nakken mens de sjekker at du gjør det du skal. Men vi er gamle nok til å ta ansvar.

ER DETTE BARE en unnskyldni­ng? De som skriker høyest nå, er det dere som alltid har villet avskaffe eksamen? Eller er det de som har jukset på prøvene de har hatt hjemme? Siden det var så enkelt å gjøre – så vanskelig å la være.

Selv skal jeg ikke ta eksamen før neste år, men jeg liker ikke tanken på å være en del av generasjon­en som gjorde det så dårlig at eksamen ble avlyst for å ta vare på følelsene våre.

Jobber alle virkelig så mye dårligere med hjemmeskol­e? Skal vi avskrive to årskull etter hverandre som «for dumme til å ta eksamen»?

JEG JOBBER BEDRE hjemme, med mindre distraksjo­ner, lyder og fristelsen for å snakke med venner. Selv om læreren ikke står der og puster meg i nakken lenger, gjør jeg det jeg kan for å lære. Noen vil mene at hjemmekont­or er mer produktivi­tet enn ellers, men de som skriker høyest her, er altså absolutt uenig.

Jeg trodde Norge var et av verdens beste land å bo i, så jeg skjønner ikke hvordan vi kan være så dårlige til å tilpasse oss en litt annerledes situasjon.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Siren Bjorøy går i 2. klasse på Bergen Katedralsk­ole. Hun jobber bedre hjemme enn på skolen.
FOTO: PRIVAT Siren Bjorøy går i 2. klasse på Bergen Katedralsk­ole. Hun jobber bedre hjemme enn på skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway