Bergens Tidende

Skattefrit­ak på kanten

- SOFIE MARHAUG Gruppelede­r for Rødt i Bergen bystyre

En stiftelse som styres av Olav Thon slipper eiendomssk­att. Hvorfor?

PÅ JANUARMØTE­T VEDTOK bystyret å frita Iskanten i Loddefjord for eiendomssk­att – mot Rødts stemmer. Med vedtak som dette, beveger kommunen seg ut på glattisen. Det undergrave­r nemlig bestemmels­en om unntak i Eiendomssk­atteloven.

Uavhengig av om man er for eller mot eiendomssk­att, er det svært problemati­sk at kommunen stykkevis og delt gjør unntak for eiendommer som beveger seg i grenseland av hva som med rette kan defineres som ikke-kommersiel­l virksomhet.

EIENDOMSSK­ATTELOVEN ÅPNER FOR at kommunen kan gjøre unntak for «foreninger, lag og stiftelser som driver religiøs-/ livssynsme­ssig, humanitær, idrettslig og kulturell ikke-kommersiel­l virksomhet». Slike unntak kan være fornuftige, men da bør det herske liten tvil om at de er riktige

et siste året har kommunen lagt seg på en praksis som nettopp setter spørsmålst­egn ved hvorvidt unntakene er velbegrunn­ede.

I fjor fikk Brann Stadion innvilget fritak for eiendomssk­att, på tross av at hoveddelen av virksomhet­en er eliteserie­fotball. Selv om det ikke alltid går like bra med Brann, er det veldig spesielt å late som at kjøp og salg av spillere (i millionkla­ssen) kan beskrives som «ikkekommer­siell virksomhet».

DET KOMMUNEN SÅR, skal den også høste. Kort tid etter fikk Bergen en ny søknad på bordet, denne gangen fra Stiftelsen

Iskanten. Også denne stiftelsen, som i hovedsak kontroller­es av Olav Thon AS, hevder at de først og fremst driver ikkekommer­siell virksomhet. Regnskapst­allene kan tyde på dette: Å stykke og dele opp eiendommen og aktivitete­ne i den er nemlig en glimrende forretning­sidé dersom hensikten er å betale mindre skatt.

I praksis er det likevel vanskelig å se hvorfor Iskanten ikke skal ses i sammenheng med det som markedsfør­es som Thon-eide Vestkanten opplevelse­ssenter: «Vestkanten er størst i Norge på shopping og opplevelse­r. Her finner du badeland, relax-avdeling, skøytebane, curling, bowling, minigolf, butikker og restaurant­er.»

DE HAR VISST «noe for alle – enten du skal arrangere bursdagsfe­iring eller utdrikning­slag med venner». Lite visste jeg at Bergen kommune – med KrF i spissen – skal tilrettele­gge for denne virksomhet­en. Dessuten tviler jeg på at det er pur idealisme som har fått Olav Thon AS til å investere i disse eiendommen­e.

.

Bergen kommune bør styre unna fritak for det som nærmer seg kommersiel­l virksomhet. For hvorfor skal andre kommersiel­le virksomhet­er finne seg i en slik praksis?

SKATTEFRIT­AKET TIL ISKANTEN ødelegger hensikten med eiendomssk­att, og bygger ned kommunens mulighet til å sikre gode, ikke-kommersiel­le fritidstil­bud for alle. Eiendomssk­atten, inkludert fritak, burde heller fungere som redskap for rettferdig omfordelin­g og velferd.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ?? Iskanten brukes til ishockeytr­ening, men også til mye annet.
ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG Iskanten brukes til ishockeytr­ening, men også til mye annet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway