Bergens Tidende

Ekspertens råd: Sukker er bra hvis du er forkjølet

Da Sofie Berg Skrove (27) var forkjølet, spiste hun både godteri og frukt. Det er lurt, ifølge ernæringse­ksperter.

- SILJE DYREGROV silje.dyregrov@bt.no tlf. 45 22 21 78 JANNE HÅLAND janne.haland@aftenblade­t.no

I romjulen i fjor satte forkjølels­en seg i kroppen til Sofie Berg Skrove. Med feber, sår hals og pottetett nese fristet det ikke så mye med mat.

– Jeg tenkte at jeg fikk spise det jeg hadde lyst på og ting som var lette å få i seg, sier hun.

Valget falt gjerne på frukt, bær, godteri og chips. I tillegg forsøkte hun å få i seg vanlig mat.

– Når man er syk synes man jo gjerne litt synd på seg selv. Kanskje trøster man seg også litt med maten, tror Skrove.

Slapp uten mat

27-åringen gjorde mye rett mens hun var forkjølet.

– Det er ikke noe galt i å spise sukker når man er syk. Sukker har fått litt dårlig status, men det er noe av det viktigste for immunforsv­aret. Får man intravenøs næring på sykehus, består det av flytende glukose, altså sukker, sier professor Bjørn Steen Skålhegg ved seksjon for molekylær ernæring ved Universite­tet i Oslo (UiO).

Han får støtte fra klinisk ernæringsf­ysiolog Tine Mejlbo Sundfør, som har doktorgrad i ernæring.

– Det er absolutt bedre å få i seg smågodt eller sjokolade fremfor å ikke spise noe i det hele tatt. Selv om man ikke beveger seg mye når man er syk, er kalorier fra mat viktig. Bare tenk på hvor slapp man blir uten å spise når man er frisk, sier hun.

Når immunappar­atet skal bekjempe bakterier og virus, bruker det ekstra mye energi. Da trenger kroppen karbohydra­ter og aminosyrer, ifølge Skålhegg.

Spiser man ingenting, tas energien fra muskulatur­en i stedet. Etter en uke på sofaen uten mat, vil man miste mer muskulatur enn om man sørger for å få i seg energi. Da kan man føle seg slapp i kroppen også etter at man er kvitt forkjølels­en.

– Vi kan ikke helbrede forkjølels­e med mat, men å spise underveis kan være bra for den fysiske formen etterpå, sier han.

Godteri kan altså gi immunforsv­aret nødvendig energi. Men: – Det er en tom energikild­e. Kan man få energien fra sunnere sukkerkild­er, vil jeg absolutt anbefale det. Grønnsaker, frukt og bær inneholder mye glukose. Det inneholder også andre ting som er viktig for kroppen, som vitaminer og mineraler, sier han.

Saftis, smoothie eller melk Saftis kan også være et godt alternativ dersom man har dårlig appetitt, mener ernæringsf­ysiolog Sundfør.

– Da får man litt væske og sukker samtidig, og den kan dessuten være lindrende for en sår hals. Kanskje orker man også en næringsrik smoothie laget av frossen frukt, bær og juice, og gjerne yoghurt, sier hun.

Mens hun var syk, prøvde Skrove å få i seg nok væske.

– Det vet jeg skal være bra. Det gikk mest i vann og Pepsi max denne gangen, sier hun.

Tidligere har hun også forsøkt solbærtodd­y eller kakao hvis hun har vært forkjølet.

– Jeg har også hørt at varm melk med honning er bra for immunforsv­aret, sier hun.

Kroppen trenger væske

Når man er syk, trenger man først og fremst drikke. Særlig hvis man har feber.

– Varm solbærsaft er helt utmerket. Alle slike fruktdrikk­er gir næring og energi, sier Skålhegg ved UiO.

Har man ikke lyst på mat i det hele tatt, er det lurt å velge drikke med kalorier, og ikke bare vann eller Pepsi max.

– Eplejuice, gjerne blandet med litt Farris, er bra. Da får man også litt salter i seg. Det er spesielt viktig hvis man har oppkast eller diaré, sier ernæringsf­ysiolog Sundfør.

Hun peker på at studier tyder på at lynghonnin­g har lindrende effekt på forkjølels­essymptome­r. Den inneholder også sukker. Blander man honningen i melk, eller velger sjokoladem­elk, får man dessuten i seg proteiner og dermed de viktige aminosyren­e. Grønnsaker, kjøtt, fisk, egg, nøtter og belgfrukte­r inneholder også proteiner.

– Mat med aminosyrer gjør oss heller ikke fortere friske, men det gjør at vi bekjemper forkjølels­en uten å tære på muskulatur­en i kroppen, sier Bjørn Skålhegg ved UiO.

Variert mat best i lengden Det kan ta rundt syv dager å bli helt frisk av en forkjølels­e. Skrove følte seg bedre etter fire dager, og kjente seg ikke slapp i etterkant. Hun er ikke ofte syk, til tross for at hun jobber som pedagogisk leder i en barnehage i Stavanger.

– Det sies jo at man får «alt» av sykdommer det første året man jobber i barnehage. Jeg tror egentlig at immunforsv­aret mitt er ganske bra. Jeg er veldig sjelden syk, sier 27-åringen fra Verdal.

Hun spiser ikke noe spesielt for å holde seg frisk. Det er heller ingen enkelt matvare som kan bidra til det, ifølge ekspertene, selv om noen påstår at deres produkter kan styrke immunforsv­aret.

Sukker har fått litt dårlig status, men det er noe av det viktigste for immunforsv­aret. Får man intravenøs næring på sykehus, består det av flytende glukose, altså sukker.

Professor Bjørn Steen Skålhegg

– Det eneste som har noe dokumenter­t virkning på immunforsv­aret, er D-vitamin. Det gjelder å få nok av det i vinterhalv­året. Men ikke for mye, for det kan være farlig. Å få i seg en variert mengde med kjøtt, fisk, grønnsaker og vitaminer hver dag, er stort sett det man trenger å fokusere på, sier Skålhegg.

Variert og sunn mat er det viktigste for immunforsv­aret vårt, sammen med fysisk aktivitet og nok søvn, ifølge ernæringsf­ysiolog Sundfør.

– Det er summen av det man spiser over tid som holder kroppen frisk. Det gjør at man raskere klarer å bekjempe virus og bakterier om man likevel blir syk. Har man god appetitt når man er syk, bør man spise variert og sunn mat også da, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? Grønnsaker inneholder glukose og proteiner, som er viktige for kroppen når man er syk. Da Sofie Berg Skrove ble forkjølet, spiste hun maten som fristet mest.
Grønnsaker inneholder glukose og proteiner, som er viktige for kroppen når man er syk. Da Sofie Berg Skrove ble forkjølet, spiste hun maten som fristet mest.
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE AASLAND ??
FOTO: JARLE AASLAND
 ??  ?? Professor Bjørn Steen Skålhegg ved UiO interesser­er seg for molekylær ernæring og immunologi.
Professor Bjørn Steen Skålhegg ved UiO interesser­er seg for molekylær ernæring og immunologi.
 ??  ?? Tine Mejlbo Sundfør er klinisk ernæringsf­ysiolog, ph.d., forsker, forfatter og formidler.
Tine Mejlbo Sundfør er klinisk ernæringsf­ysiolog, ph.d., forsker, forfatter og formidler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway