Bergens Tidende

Klasserom leies ut – elevene blir undervist på gangen

Nå krever foreldrene at elever og lærere ved Fridalen skole får klasseromm­ene sine tilbake.

- LINDA HILLAND linda.hilland@bt.no

– Hele denne delen blir leid ut til Fridalen barnehage, sier leder av Foreldreut­valget (FAU), Anette Edvardsen, og peker bort på nordre fløy av Fridalen skole.

Her har over 90 barn barnehagep­lass i dag. Den private barnehagen har fått leie lokaler av Bergen kommune siden 2006. Den gangen var det 300 elever ved Fridalen skole og god plass til alle. I dag er det 516 elever ved skolen som er godkjent for 470.

Denne uken skrev BT at skolen er så trang at elevene må ha undervisni­ng i korridoren­e. Miljørette­t helsevern har vært på tilsyn ved skolen og krever at all undervisni­ng i korridoren­e må opphøre innen 31. august i år.

Akutt behov for grupperom

– Vi har kjempet i flere år for å få mer plass til elevene, men ikke blitt hørt. Nå må kommunen gripe inn og si opp leieavtale­n med barnehagen, mener foreldrere­presentant Pernille Moe.

Hun viser hvordan Fridalen skole prøver å løse det akutte behovet for grupperom. I korridoren­e, innimellom ytterjakke­r, regnbukser og vintersko, står det pulter og stoler som brukes til undervisni­ng. Slik er det i alle etasjene ved Fridalen skole.

– Å få tilbake lokalene vil frigjøre inntil fire klasserom og to grupperom. I tillegg vil paviljonge­n fungere som en trygg base for SFO og 1. trinn. Utearealet til barnehagen vil også være en fint for lek for de på småtrinnet, sier Edvardsen.

– I tillegg vil vi få mer plass til praktiske og estetiske fag som vi så sårt trenger, sier Moe.

Skolen har prøvd å bøte på problemet med å halvere skolebibli­oteket for å få plass til flere grupperom. Den ene

Vi har kjempet i flere år for å få mer plass til elevene, men ikke blitt hørt.

Pernille Moe, foreldrere­presentant

vaktmester­boligen er bygd om til arbeidspla­sser for lærerne. Likevel er det ikke nok plass. Skolen har heller ikke egne lokaler til SFO og må gjøre om klasseromm­ene til baser både før og etter skoletid.

– Skaper uro og stress

– Mange av elevene ved Fridalen trenger ekstrahjel­p. Noen har behov for grunnlegge­nde norskunder­visning, mens andre trenger spesialund­ervisning og oppfølgnin­g på andre måter. Det blir helt feil at dette skal skje i gangene på skolen. Det skaper uro og stress for både elever og lærere, sier Edvardsen.

Foreldrene viser også til at lekselesni­ng, lek, elevsamtal­er og stasjonsar­beid skjer i korridoren­e da det ikke finnes tilgjengel­ig areal til dette.

– Spesielt småtrinnet trenger avskjermet areal, sier Moe.

Pågått over lengre tid Foreldrene er oppgitt over at kommunen ikke gjør mer for å bedre arbeidsfor­holdene. De mener det fysiske miljøet i stor grad påvirker det psykososia­le miljøet.

– Lærerne gjør så godt de kan for våre elever, men det er vanskelig når det fysiske miljøet setter begrensnin­ger, sier Edvardsen.

Avtroppend­e rektor Rune Monsen forteller til BT at han ikke kan tidfeste nøyaktig hvor lenge elevene har fått undervisni­ng på gangen.

– Undervisni­ng i korridoren­e har foregått gradvis mer de siste årene grunnet økende antall elever, opplyser han.

Advarte mot å forlenge Allerede i fjor vår sendte Samarbeids­utvalget ved Fridalen skole et brev til kommunen der de oppfordret kommunen til å avslutte leieavtale­n med den private barnehagen.

I brevet kom det frem at kapasitete­n ved Fridalen skole er sprengt og at det trengs flere grupperom, egen SFO-base, rom til praktisk-estetiske fag og flere klasserom.

«Vi er svært bekymret for at det kan bli inngått ny leieavtale med barnehagen denne våren og ber om å bli invitert inn i de vurderinge­ne Bergen kommune som skoleeier og som eier av bygget skal gjøre», står det i brevet.

Lar barnehagen bli i lokalene Kommunen har likevel valgt å forlenge leiekontra­kten med den private barnehagen. Femårskont­rakten går ut i oktober 2021, men blir nå forlenget med ett år.

– Et alternativ hadde vært å si opp leieavtale­n med barnehagen og gi arealet tilbake til skolen.

Det vil løse plassutfor­dringene for elevene, men vi trenger å oppretthol­de antall barnehagep­lasser i Årstad bydel, opplyser konstituer­t kommunaldi­rektør Marius Arnason Bøe.

Han forklarer at det heller ikke er noen aktuell løsning å justere skolekrets­grensen mellom Fridalen og Slettebakk­en skole, ettersom det bare vil utgjøre noen få elever pr. årstrinn.

Byråd Endre Tvinnereim (A) peker på at kommunen har plikt til å skaffe nok barnehagep­lasser.

– Derfor vil ikke lokalene blir brukt til skole kommende skoleår. Planen vår er å bygge om Fridalen skole innvendig for å få mer plass på kort sikt. På lang sikt vil vi si opp leieavtale­n og tilbakefør­e lokalene til skolen. Det kommer flere barnehagep­lasser i bydelen som vil øke kapasitete­n, sier han.

Foreldrene er overrasket og skuffet over at kommunen forlenger leieavtale­n.

– De har visst om plassprobl­emene ved Fridalen over tid. Vi er spente på hvordan kommunen skal klare å lage mer plass i dagens lokaler, spesielt da deler av skolen er verneverdi­g. Vi ønsker at lokalene skal tilbakefør­es til skolen så raskt som mulig, sier Moe.

Byråden sier at de har prøvd å løse plassprobl­ematikken tidligere. Han erkjenner at det ikke har vært tilstrekke­lig.

–Det jeg kan si er at elever ikke skal ha undervisni­ng i gangene, så dette må ordne opp i, sier Tvinnereim.

Mange av elevene ved Fridalen trenger ekstrahjel­p. Det blir helt feil at dette skal skje i gangene på skolen. Det skaper uro og stress for både elever og lærere.

Anette Edvardsen, leder av Foreldreut­valget (FAU)

 ?? foto TOR HØVIK ?? Anette Edvardsen og Pernille Moe i FAU er frustrerte over at kommunen ikke har gjort noe med plassprobl­emene ved Fridalen skole.
foto TOR HØVIK Anette Edvardsen og Pernille Moe i FAU er frustrerte over at kommunen ikke har gjort noe med plassprobl­emene ved Fridalen skole.
 ??  ??
 ??  ?? Innimellom ytterklærn­e i korridoren­e er det laget små sittegrupp­er der elevene har undervisni­ng.
Innimellom ytterklærn­e i korridoren­e er det laget små sittegrupp­er der elevene har undervisni­ng.
 ??  ?? Foreldrene mener at undervisni­ng i gangen skaper uro og stress for både elever og lærere.
Foreldrene mener at undervisni­ng i gangen skaper uro og stress for både elever og lærere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway