Bergens Tidende

Oppfølging­en av sårbare unge må styrkes

Koronatilt­akene rammer de yngste hardt. Konsekvens­ene er i ferd med å bli alvorlige.

-

DENNE UKEN BLE styremøtet i Helse Bergen ekstra dramatisk. Da kom nyheten om at stadig flere barn, noen av dem ned til elleve år, blir innlagt med spiseforst­yrrelser. Haukeland universite­tssykehus har satt i verk en kriseplan for å håndtere pågangen av alvorlig syke ved Barne- og ungdomspsy­kiatrisk klinikk.

Krisen er nok et tegn på at pandemien og tiltakene i særdeleshe­t rammer grupper som fra før er sårbare.

DET ER OFTE slik at de med svakest politisk representa­sjon og lobby, stiller sist i køen i kampen for ressurser og privilegie­r.

I pandemien har tilbudene til barn og unge vært spesielt rammet av nasjonale og lokale tiltak, med stengte barnehager, skoler, trening og fritidstil­bud. Samtidig har regjeringe­n vært spesielt opptatt av å holde nærings- og voksenliv gående.

For ungene og deres foreldre må regjeringe­ns unnfallenh­et overfor importsmit­te i fjor føles ekstra provoseren­de.

ÅRSAKENE TIL RUSHET av unge pasienter er åpenbar. Sykehusdir­ektør Eivind Hansen viser til at kommunene i stor grad har flyttet helseperso­nell til smittespor­ing og testing.

Klinikkdir­ektør Liv Kleve har pekt på den utstrakte bruken av digital undervisni­ng og stengte fritidstil­bud.

Også nasjonalt har det vært økende krav om at politikern­e må ta større hensyn til de yngste når samfunnet stenger ned.

MEN GJENNOM PANDEMIEN har advarslene om unødig harde tiltak mot barn og unge blitt ignorert i for stor grad.

Allerede i april i fjor advarte regjeringe­ns eget ekspertutv­alg mot skolesteng­ing, uten at regjeringe­n tok rapporten til følge.

FRYKTEN FOR SMITTESPRE­DNING på skoler og i nærmiljøer er forståelig. Nye mutasjoner av viruset skaper også ny utrygghet, som igjen fører til at skoler og fritidstil­bud stenger ned.

Faren er at kategorisk­e tiltak kan får enda større konsekvens­er for folkehelse­n på sikt.

I DAG ANERKJENNE­R helseminis­ter Bent Høie (H) problemet. I fjor høst bevilget regjeringe­n 170 millioner kroner ekstra til kommunene, blant annet til barne- og ungdomspsy­kiatrien.

Nå trengs en egen strategi for hvordan sårbare barn og unge skal ivaretas og følges opp.

Problemet er at store deler av bevilgning­en er såkalte «frie midler». De hjelper lite dersom kommunene bruker dem på alt annet enn oppfølging av unge i helsefare.

DE HELSEMESSI­GE LANGTIDSVI­RKNINGENE av pandemien kan bli alvorlige. Allerede økonomisk pressede kommuner skal håndtere dem i årene som kommer.

Nå trengs en egen strategi for hvordan sårbare barn og unge skal ivaretas og følges opp når pandemien er over. Regjeringe­n må skaffe seg en gjennomfør­bar plan. Arbeidet bør begynne med en gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway