Bergens Tidende

I Ulvik er de redd de ikke klarer kritiske oppgaver

-

Utbruddet av det britiske mutantviru­set preger Ulvik kraftig. Fem prosent av bygden er smittet.

marius.wiig.holmen@schibsted.com

Torsdag meldte Ulvik herad om at det er registrert 25 nye smittetilf­eller etter utbruddet av den britiske virusmutan­ten. Totalt 53 personer er nå smittet og sitter i isolasjon, melder Ulvik herad på egne hjemmeside­r.

Dette betyr at omtrent fem prosent av Ulviks knappe 1100 innbyggere er koronasmit­tet.

– Det er dramatisk høye tall. Vi hadde forventet flere nye tilfeller, men dette var veldig mange, sier ordfører i Ulvik, Hans Petter Thorbjørns­en.

Alle positive prøver sjekkes på Haukeland for mutert virus, men kommuneled­elsen har flere ganger sagt at de antar de fleste positive prøvesvar er den britiske virusmutan­ten.

Tirsdag var fem av tilfellene bekreftet britisk variant.

Frykter for driften

– Den største utfordring­en nå blir å få oversikt over hvem som skal i karantene og hvem som skal isoleres. I tillegg må vi finne ut hvor mye de ansatte påvirkes, sier ordføreren.

Mandag hadde Ulvik omtrent

200 personer i karantene. Siden den gang har smittetall­et økt fra

9 til 53 tilfeller, og det er innført karantene for alle i husstanden dersom én person i husstanden må.

Dermed kan mange flere ansatte i Ulvik herad havne i karantene.

– Vi frykter at det blir utfordring­er i å holde driften oppe, også på lang sikt. Det er godt mulig vi må ha møter med nabokommun­er om muligheten­e for hjelp til å rett og slett drive kritiske samfunnsfu­nksjoner, forteller Thorbjørns­en.

Helsesekto­ren er tema

– Helsesekto­ren er et tema hos oss. De som er der klarer arbeidet akkurat nå, men det blir jo mer oppgaver og lengre arbeidsdag­er. Det holder en stund, men kneler jo av seg selv etter hvert, sier ordfører noe bekymret.

I tillegg har Ulvik allerede søkt hjelp fra nabokommun­er til administra­tivt arbeid:

– Det har vært positiv respons så langt, vi må bare konkretise­re hva vi trenger hjelp til. Men hvis også de får en kritisk smittesitu­asjon, er det jo begrenset hvor mye hjelp de kan yte.

Han forteller at teknisk avdeling hos Ulvik også har varslet

Hans Petter Thorbjørns­en, ordfører i Ulvik om små marginer. Onsdag ble karantenet­iden i Ulvik vedtatt utvidet fra 10 til 14 dager, samtidig som at lokal forskrift med blant annet besøksforb­ud, ble utvidet til 14. februar.

– I dag fikk vi bekreftet at Bergen kommune stiller med sin mobile testasjon her i morgen klokken 12. Det betyr at vi kan ta all testing her, forklarer Thorbjørns­en, og legger til:

– Det er veldig betryggend­e. Tidligere har kommunen behøvd hjelp til testing fra Eidfjord kommune, men denne praksisen blir det slutt på nå.

Har forgreinet seg

Onsdag kveld var det møte mellom Ulvik og nabokommun­ene, sammen med statsforva­lteren, FHI og Helsedirek­toratet.

Smitteutbr­uddet i Ulvik har forgreinet seg til flere kommuner i regionen. Torsdag formiddag opplyser Voss herad at to av de nye smittetilf­ellene i Ulvik har tilknytnin­g til dem. Ti personer og deres husstandsm­edlemmer er satt i karantene i Voss.

I flere av nabokommun­ene venter de prøvesvar. Foreløpig har Samnanger, Kvam og Voss fått påvist smitte med tilknytnin­g til utbruddet i Ulvik.

I Ulvik og Kvam er det innført strenge koronarest­riksjoner i lokal forskrift.

Det er godt mulig vi må ha møter med nabokommun­er om muligheten­e for hjelp til å rett og slett drive kritiske samfunnsfu­nksjoner.

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? Minna Øydvin og Gunnlaug Lekve på den midlertidi­ge teststasjo­nen i Ulvik.
FOTO: MARITA AAREKOL Minna Øydvin og Gunnlaug Lekve på den midlertidi­ge teststasjo­nen i Ulvik.
 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? Ordfører i Ulvik herad, Hans Petter Thorbjørns­en, kaller de siste smittetall­ene dramatiske.
FOTO: MARITA AAREKOL Ordfører i Ulvik herad, Hans Petter Thorbjørns­en, kaller de siste smittetall­ene dramatiske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway