Bergens Tidende

Innvandrer­miljøer er fortsatt overrepres­entert på smittestat­istikken

-

Smittevern­informasjo­nen ble mer målrettet og effektiv i innvandrer­miljøer etter at myndighete­ne la om til mer direkte kontakt, viser en rapport.

Smittetryk­ket rammer innvandrer­miljøene fremdeles ekstra hardt. Forrige uke var seks av ti nye koronapasi­enter på sykehus født i utlandet. Det var også fire av ti av alle som fikk bekreftet smitte, viser ukerapport­en til Folkehelse­institutte­t (FHI).

For første gang har FHI også lagt frem tall som viser at norskfødte med mødre født i utlandet er overrepres­entert på smittestat­istikken. Rapporten omfatter personer under 65 år.

45 prosent

25.500 innvandrer­e og deres barn født i Norge testet positivt fra mars i fjor til 21. januar 2021, skriver Aftenposte­n. Det er 45,7 prosent av alle som er smittet i Norge hvor fødeland er kjent.

Hardest rammet er pakistansk­e, somaliske, irakiske og tyrkiske miljøer. Selv når man justerer for alder, kjønn, bosted og yrke er tendensen tydelig. Her er andelen smittede mellom åtte og ti ganger høyere enn for resten av befolkning­en, ifølge avisen.

Ikke sett på boforhold Andelen som er blitt lagt inn på sykehus med covid-19, er også høyere i gruppen som har utenlandsf­ødte foreldre.

Dette er imidlertid en ung befolkning­sgruppe, og tallet er så lavt (73 innlagte) at det er vanskelig å si noe om fordeling etter foreldrene­s fødeland, ifølge rapporten fra FHIs beredskaps­register BeredtC19.

Forskerne bak rapporten understrek­er at de ikke har hatt tilgang til mulig relevante opplysning­er om inntekt, utdannelse, botid og trangboddh­et. Heller ikke om bevegelses­mønster, foreldrene­s språkferdi­gheter, helsekompe­tanse, sosial interaksjo­n, medievaner og annet som kan påvirke atferd som beskytter mot smitte.

Direkteinf­ormasjon Integrerin­gsminister Guri Melby (V) viser til at økt smitte og mange syke i deler av innvandrer­befolkning­en har skapt bekymring for om viktig informasjo­n om koronaviru­set når frem og blir forstått.

Direkte kommunikas­jon, dialog i nærmiljøet og tett samarbeid med lokale ressursper­soner og organisasj­oner er viktig, konkludere­r en rapport som har sett på særskilte informasjo­nstiltak.

– Mange stoler jo mer på folk fra nærmiljøet sitt eller venner og familie. Det handler både om tillit og forståelse: Tillit fordi man ofte stoler mer på folk fra nærmiljøet sitt, og forståelse fordi én til én-kommunikas­jon fra organisasj­onene er mer tilpasset folks situasjon, sier Melby.

Hun tilføyer at man vil vektlegge fortsatt samarbeid med frivillige organisasj­oner for å få informasjo­nen ut.

Mer målrettet

Forskere ved By- og regionfors­kningsinst­ituttet NIBR har sett på erfaringer med informasjo­nstiltak nasjonalt og lokalt. De har spesielt undersøkt tiltak overfor innvandrer­e i bydel Gamle Oslo og bydel Bjerke i Oslo.

De skulle også forsøke å identifise­re miljøer man ikke har nådd godt nok frem til og foreslå hva som bør gjøres for å nå dem i fremtiden. Hovedrappo­rten blir publisert i midten av mars.

Foreløpig funn viser at informasjo­nen ble mer målrettet i løpet av høsten i fjor da myndighete­ne tok i bruk mer direkte kommunikas­jon.

– Rapporten viser at direkte kommunikas­jon fra lokale ressursper­soner har betydning for å spre informasjo­n til personer med innvandrer­bakgrunn, sier Libe Rieber-Mohn, direktør for Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t, som har bestilt rapporten.

Mange plattforme­r Forskerne peker på at selv godt integrerte innvandrer­e setter pris på å få informasjo­n på eget språk fordi det bidrar til å øke forståelse­n av innholdet.

De viser til at tett kontakt med miljøer er viktig for å treffe med informasjo­nen.

Blant annet er mange unge på WhatsApp og Instagram, andre bruker tekstmeldi­nger og Viber, mens atter andre hører på innvandrer­radioen. Personlig prat på telefon eller fysisk møte – for eksempel ved å gå en tur – trekkes også frem.

 ?? FOTO: NTB ?? Guri Melby.
FOTO: NTB Guri Melby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway