Bergens Tidende

200.000 drevet på flukt – FN slår alarm om utviklinge­n

-

FN er dypt bekymret over en «alarmerend­e» utvikling i Den sentralafr­ikanske republikk, der over 200.000 mennesker er drevet på flukt de siste månedene.

Opprøret under ledelse av tidligere president François Bozize kontroller­er nå rundt to tredeler av landet og truer med å styrte den nylig gjenvalgte presidente­n Faustin Archange Touadera.

FNs fredsstyrk­e er under sterkt press, og i forrige måned ble to FN-soldater drept da opprørerne angrep utkanten av hovedstade­n Bangui.

Angrepet var det kraftigste siden en koalisjon av muslimske opprørere kjent som Seleka angrep Bangui i 2013 og styrtet Bozize.

Satte fyr på moskeer

Seleka dannet ny regjering og lovet å gjøre slutt på myndighete­nes marginalis­ering av landets muslimske innbyggere.

Den kristne anti-balaka-militsen angrep deretter Bangui, satte fyr på moskeer, drepte sivile muslimer vilkårlig i gatene og drev titusener på flukt.

Etter omfattende press fra omverdenen ga Seleka til slutt etter og organisert­e i 2016 demokratis­ke valg som Touadera vant.

I desember i fjor ble han gjenvalgt for en ny periode med 53 prosent av stemmene. Men Bozize, som ble nektet å stille som kandidat, godtok ikke resultatet og samlet flere opprørsgru­pper i Koalisjone­n av patrioter for endring (CPC).

Venter på grensen

Den svært utrygge og uoversiktl­ige sikkerhets­situasjone­n gjør det nå svært vanskelig å kjøre inn

BERGENS TIDENDE FREDAG 5. FEBRUAR 2021 nødhjelp fra nabolandet Kamerun.

1600 lastebiler har ventet ved grensen siden desember, 500 av dem med nødhjelp i lasten.

Prisen på matvarer har skutt i været, og FN anslår at minst 2,3 millioner mennesker er avhengig av matvarehje­lp utenfra.

Kritisk matmangel

– Hjelpeorga­nisasjoner melder om kritisk mangel, blant annet på matvarer og førstehjel­psutstyr, konstatert­e FNs talsmann Stephane Dujarric denne uken.

– Stengingen av forsynings­ruten har også ført til en svært bekymrings­full prisøkning på mellom 75 og 220 prosent for grunnlegge­nde matvarer som maniok, olje, kjøtt og ris, opplyste han.

Flere markeder i Bangui har alt måttet stenge fordi de ikke lenger har varer å selge.

Ifølge FN har kamphandli­ngene i Den sentralafr­ikanske republikk drevet 200.000 mennesker på flukt siden desember.

92.000 flyktninge­r har ifølge lokale myndighete­r tatt seg over grenseelve­r til nabolandet Kongo, mens drøyt 13.000 andre har flyktet til Kamerun, Tsjad og KongoBrazz­aville. De andre er på flukt i eget land.

Mange forteller at de flyktet i panikk da de høre lyden av geværskudd, og at de forlot alt de eide og hadde, forteller en talsmann for FNs høykommiss­ær for flyktninge­r.

Primitive forhold

Nå lever flyktninge­ne i Kongo under svært primitive forhold uten tak over hodet i områder der det er vanskelig å komme dem til unnsetning, ifølge Boris Cheshirkov.

– De er avhengige av å fange fisk og det andre folk i området måtte ha å avse av sine ekstremt

Stephane Dujarric, FN-talsmann begrensede ressurser, sier han.

Elvene er også den eneste vannressur­sen de har og må benyttes både som drikkevann og vaskevann, og infeksjone­r, diaré og malaria er utbredt.

– Det er nå urovekkend­e mange av de nylig fordrevne som er alvorlig underernær­t, sier Dujarric.

FN har bedt medlemslan­dene om 3,8 milliarder kroner for å bistå drøyt 1,8 millioner mennesker ut året, men utviklinge­n gjør at behovene kan bli langt større.

 ??  ?? Mange flyktninge­r lever nå i Kongo under svært primitive forhold der det er vanskelig for nødhjelpen å komme frem.
Mange flyktninge­r lever nå i Kongo under svært primitive forhold der det er vanskelig for nødhjelpen å komme frem.
 ?? FOTO: AFP / NTB ??
FOTO: AFP / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway