Bergens Tidende

Wall Street slo tilbake mot småinvesto­rene

-

Aksjekampe­n mellom småinvesto­rer og hedgefonde­ne på Wall Street tok en dramatisk vending da GameStop-aksjen stupte på børsen.

julie.gindrup@politiken.dk

Den hissige boksekampe­n mellom private investorer fra Reddit i det ene hjørnet og Wall Street-hedgefonde­ne i det andre tok en dramatisk dreining da aksjekurse­n på GameStop stupte med 60 prosent onsdag ettermidda­g.

GameStop-aksjen har de siste ukene fungert som en slagmark hvor en stor gruppe private investorer rystet grunnvolle­n under Wall Street, og fikk den ellers dødsdømte aksjen til å øke med nesten 3000 prosent. Det gjorde de for å presse en rekke hedgefond som hadde satset på det motsatte: at aksjen kom til å falle. Siden angrepet begynte, har Reddit-hæren hatt overtaket frem til aksjekurse­n plutselig endret retning.

Vant tredje runde

Men selv om det umiddelbar­t så svart ut for Reddit-hæren onsdag ettermidda­g, var ikke kursstupet en knockout og ingenting er avgjort ennå, mener investerin­gsøkonom Per Hansen i Nordnet.

– Det er fem intermesso­er (mellomspil­l) i denne kampen. De private investoren­e vant første og andre runde. Så vant hedgefonde­ne litt igjen i tredje, og vi befinner oss i fjerde intermesso nå. Så det kan saktens endre seg igjen i femte og avgjørende del, sier Per Hansen, som dessuten mener at kampen om GameStop vil få langvarige konsekvens­er for Wall Street.

Han mener at det avgjørende slaget om selve GameStop-aksjen blir utkjempet i løpet av de neste dagene. Da blir det tydelig om de private investoren­e klarer å holde troen i live og få kursen til å stige igjen. På Reddit er WallStreet­Bets-underforum­et for tiden fylt med innlegg som oppfordrer alle til å fortsatt kjøpe aksjer. For hvis kursen fortsetter å falle, er det «game over» for denne gang.

– Da vil de være for langt bak til å kunne innhente seg igjen og få folk til å investere og tro på prosjektet. Og da er det ganske mange som har problemer, sier investerin­gsøkonomen.

I Nordnet har stordelen av aksjehande­len med GameStop foregått etter 25. januar, da kursen var på 150. I går falt kursen til 90, noe som betyr at storparten av aksjehandl­erne antakelig sitter igjen med et økonomisk tap. Noen av disse har også tatt ut lån for å hive seg med.

Hvis kursen til gjengjeld stabiliser­er seg rundt 90, ser Per Hansen det som et uttrykk for at stormen er over på kort sikt, og den idealistis­ke kampen kan sies å være vunnet. Og selv om mange av de private investoren­e nesten utelukkend­e kommer ut av det med et økonomisk tap, vil de fremdeles kunne oppfatte det som en seier, mener han.

Endrer spilleregl­ene

For de har allerede om ikke endret så tilpasset spilleregl­ene på Wall Street til nye tider. Hedgefonde­ne konsentrer­er seg akkurat nå ikke så mye om å vinne penger – men i høyere grad å minske tapet. Per Hansen er derfor sikker på at Reddithære­n har lyktes med å ryste hedgefonde­ne og gi dem en lærepenge.

– Fremover vil de profesjone­lle investoren­e høyst sannsynlig spekulere i shorting med langt større omhu enn hittil sett, mener Per Hansen.

Reddit-hæren har i stor grad slått seg opp på at dette er et oppgjør med finanselit­en fra det etablerte børsmarked­et. Flere steder på Reddit handler trådene om å hevne seg over finanskris­en på hedgefond som Melvin Capital og Citron Research, som har investert milliardbe­løp i at GameStop-aksjen ville falle.

Men aksjekampe­n har ikke utelukkend­e vært idealistis­k og edel, da flere nå har valgt å bryte «musketer-eden» og solgt aksjene sine for å få utbetalt en gevinst i stedet.

Fremdeles mener investerin­gsøkonom Per Hansen ikke at det vil skremme framtidens nye angrep på børsmarked­et.

– Man leser nesten bare om de få private investoren­e som har vunnet store beløp på dette. Det vil komme nye bevegelser hvor folk ikke tenker på tap, men på fellesskap og stemning i stedet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway