Bergens Tidende

Han frykter jobben vil tvinge ham til å ta koronavaks­inen. Har han rett?

-

Er innsendere­ns frykt velbegrunn­et? Jobbeksper­ten svarer.

SPØRSMÅL: Hei. Jeg er redd arbeidsgiv­eren min vil pålegge meg å ta koronavaks­inen. Vet ikke om det har relevans, men jeg jobber stort sett på kontor. Jeg har ikke tatt stilling til om jeg vil ta vaksinen eller ikke ennå, men kollegene mine snakker mye om hvorvidt det vil bli «obligatori­sk» eller ikke å måtte ta vaksinen når den kommer. Kan sjef/arbeidsgiv­er «tvinge» meg til å ta vaksinen? JOBBEKSPER­TEN: Stadig nye problemsti­llinger oppstår i arbeidsfor­hold som følge av koronapand­emien. E-posten din tar opp et spørsmål som mange stiller seg nå, nemlig hvor grensene går mellom den ansattes personlige integritet og arbeidsgiv­erens rett til å iverksette tiltak for å forhindre spredning av koronaviru­set.

Lovgivning­en inneholder ingen generell regel som gir arbeidsgiv­er rett til å pålegge deg å delta i et vaksinasjo­nsprogram. Arbeidsgiv­ere vil riktig nok i enkelte sammenheng­er kunne kreve at arbeidstak­ere gjennomgår medisinske undersøkel­ser, men vilkårene for dette er svært strenge.

Styringsre­tt

Et grunnlegge­nde utgangspun­kt i arbeidsfor­hold er at arbeidsgiv­eren har såkalt styringsre­tt over arbeidstak­eren. I dette ligger at arbeidsgiv­eren ensidig kan treffe viktige beslutning­er av betydning for arbeidsfor­holdet. Styringsre­tten er imidlertid begrenset av arbeidskon­trakten, tariffavta­le, lovfestede og ulovfested­e regler, og alminnelig­e saklighets­normer.

Styringsre­tten gir ikke arbeidsgiv­ere en alminnelig rett til å gjøre vaksinasjo­n obligatori­sk for hele eller deler av virksomhet­ens ansatte. Vaksinasjo­n er et inngrep i kroppen. Slik styring vil i utgangspun­ktet ligge utenfor en arbeidsgiv­ers instruksjo­nsadgang.

Helseperso­nell er en yrkesgrupp­e som står i en særstillin­g

De skal bidra til å sikre befolkning­en helsehjelp av god standard og forebygge at pasienter blir påført alvorlig skade. Smittevern­lovgivning­en åpner for at helsemyndi­ghetene gjennom forskrift kan fastsette vaksinasjo­nsplikt for arbeidstak­ere i denne yrkesgrupp­en.

Helsemyndi­ghetene har imidlertid ikke benyttet seg av denne «beredskaps­hjemmelen» så langt under koronapand­emien. Det har heller ikke kommet signaler om at det vil skje. Det faktum at myndighete­ne viser tilbakehol­denhet med dette, illustrere­r for så vidt godt hvor høyt terskelen for obligatori­sk vaksinasjo­n ligger i Norge.

Arbeidsgiv­ers plikter Arbeidsgiv­ere har en plikt til å sørge for at ansatte kan utføre arbeidet i forsvarlig­e omgivelser, slik at de er vernet mot skader på liv eller helse. I forlengels­en av dette skal arbeidsgiv­erne påse at arbeidstak­erne får tilbud om sikker og effektiv vaksinasjo­n, dersom omgivelsen­e er egnet til å medføre eksponerin­g for biologiske faktorer. Denne forskrifts­regulerte plikten gir imidlertid ikke hjemmel for å pålegge arbeidstak­erne å gjennomfør­e vaksinasjo­n.

En annen problemsti­lling er imidlertid om arbeidsgiv­erne, med utgangspun­kt i pliktene, og som et ledd i arbeidet med å begrense smittefare i virksomhet­en, vil kunne ha adgang til å frata eller endre arbeidsopp­gavene til arbeidstak­erne som ikke vil gjennomfør­e vaksinasjo­n.

En forutsetni­ng for dette må være at utførelsen av de relevante arbeidsopp­gavene er forbundet med reell smitterisi­ko for virksomhet­ens ansatte eller tredjepers­oner. Omfanget av endringene, og hvor lenge de er ment å vare, vil også måtte inngå i vurderinge­n. Eventuelle endringer må være nødvendige og saklig begrunnet.

Ditt valg

Et hovedprins­ipp i Norge gjennom mange år har vært at vaksinasjo­n skal være et frivillig tilbud, som alle skal ha rett og adgang til. Denne tradisjone­n ser ut til å bli videreført gjennom koronapand­emien.

Per i dag er det vanskelig å se for seg at noen yrkesgrupp­er vil bli pålagt koronavaks­inasjon uten samtykke. Vaksinenek­t vil dermed heller ikke gi saklig grunnlag for oppsigelse. Eventuelle andre sanksjoner vil også kreve svært tungtveien­de grunner. Etter mitt syn har du foreløpig ingen grunn til å være bekymret for at arbeidsgiv­eren din kan pålegge deg å ta koronavaks­ine.

 ??  ?? Runar Homble
Runar Homble

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway