Bergens Tidende

– Ikke verdig av kommunen å tilby noe slikt

- ÅSMUND GULLACHSEN asmund.gullachsen@bt.no

Onsdag ble garderobea­nlegget på Slåtthaug stengt på dagen. Beskjeden var at bygget er i så dårlig forfatning at det er farlig å oppholde seg der.

BT har fått tilgang til en tilstandsv­urdering utarbeidet av konsulents­elskapet Norconsult. Rapporten utgjør grunnlaget for stengingen. Der står det blant annet at det er fare for at bygget kan kollapse, og at bygningen derfor bør «fjernes snarlig».

Direktør i Etat for bygg og eiendom, Christian Fossdal, sier at kommunen tok grep etter å ha gjort egne undersøkel­ser i forrige uke.

– Vi var urolige for det vi så og tok kontakt med konsulents­elskapet for å få deres syn på saken. Vi fikk en rapport fra deres befaring onsdag. På bakgrunn av den valgte vi å stenge bygget umiddelbar­t.

– Hva synes du om at det har oppholdt seg mennesker i et bygg som potensielt er farlig?

– Det er uheldig, og grunnen til at vi stengte bygget. De videre undersøkel­sene vil gi oss et bredere bilde av hvordan og hvorfor dette har skjedd, sier Fossdal.

Undersøker skadene

Fossdal sier de nå undersøker årsakene til setningssk­adene.

– Sammen med konsulents­elskapet ser vi nå på hva vi kan gjøre for å forlenge levetiden til garderobeb­ygget. Vi må gjøre ferdig den vurderinge­n før vi vet hva som blir gjort videre, sier han.

I tilstandsv­urderingen anbefaler derimot Norconsult at bygget bør fjernes.

«Det er ganske tydelig at det lønner seg å kjøpe nytt og ikke rehabilite­re», skriver de og viser til at konsulents­elskapet Multiconsu­lt anslår at det vil koste nærmere 4,5 millioner å rehabilite­re, mens prisen for nye moduler vil koste rundt 1,2 millioner.

Fossdal sier bygget ble satt opp som et midlertidi­g tiltak. Etter hvert er det blitt ganske permanent.

Garderobeb­ygget på Slåtthaug ble ifølge Norconsult­s tilstandsr­apport satt opp i 1992. Siden er det blitt gjort mindre oppgraderi­nger på bygget. Fossdal sier ulike faktorer spiller inn for levetiden av denne typen brakkebygg.

– Det er veldig avhengig av hvordan bygget settes opp og hvordan bygget blir holdt, sier han.

– Et bygg i forfall i lang tid Bergen skøyteklub­b har tilbudt juniorgrup­pen på skøyter i Fana IL å bruke garderoben­e i deres klubbhus frem til en annen løsning er på plass.

Camilla Farestveit, hovedtrene­r i klubben, forteller at stengingen av garderoben­e kom brått på.

– Vi var klar over at brakkene var i dårlig stand, men vi var mer bekymret for luftkvalit­eten og muggsoppen. På sommerstid lukter det gjærbakst der inne, sier hun.

Også Jarle Pedersen, som tidligere var hovedtrene­r i klubben i mange år, er frustrert over situasjone­n.

– Det har vært et bygg i forfall i lang tid. Jeg har sett og følt på kroppen hvor dårlig det bygget er. Men jeg har følelsen av at det ikke er blitt tatt på alvor, sier han.

Han forteller at Fana IL og skøytekret­sen har hatt en rekke henvendels­er til kommunen angående forholdene i bygget.

– Jeg har i flere år kalt det for en slum, og det mener jeg fortsatt. Det er ikke verdig av kommunen å tilby noe slikt, sier han.

Prioritere­s i Idrettsråd­et

Daglig leder i Idrettsråd­et, Roar Andersen, sier skøytespor­ten i Bergen fortjener et skikkelig anlegg.

– Slåtthaug er kjempepopu­lært, ikke bare for den organisert­e idretten, men også for publikum for øvrig. Konsekvens­en har vært at skøyteløpe­rne ikke har kunnet trene der så mye som ønsket.

Derfor mener han at å utbedre anlegget, er noe som tvinger seg frem. Den daglige lederen trekker frem at kommunen allerede har investert i infrastruk­tur i området og at det foreligger en godkjent regulering­splan.

Roar Andersen sier at Idrettsråd­et nå jobber med en prioriteri­ngsliste for anlegg, som vil bli presentert på deres årsmøte i mai.

– Der vil nok Slåtthaug komme høyt blant dem vi prioritere­r, sier Andersen.

Han sier han opplever kommunen som positiv i spørsmålet rundt å utbedre Slåtthaug, men peker på den åpenbare utfordring­en: økonomi.

Andersen viser til Stavanger, som har skøytehall­en Sørmarka Arena, som holder internasjo­nal standard.

– Det er ikke unaturlig at man kan få til noe liknende i Bergen. Det vil gjøre byen attraktiv som arrangørst­ed for skøyteløp, sier han.

 ?? MARITA RAMSVIK
foto ALICE BRATSHAUG ?? Det er satt opp sperringer rundt garderobeh­allen på Slåtthaug torsdag ettermidda­g.
MARITA RAMSVIK foto ALICE BRATSHAUG Det er satt opp sperringer rundt garderobeh­allen på Slåtthaug torsdag ettermidda­g.
 ??  ?? Bilder fra tilstandsr­apporten til Norconsult.
Bilder fra tilstandsr­apporten til Norconsult.
 ??  ?? Det er satt opp flere sperringer rundt bygget.
Det er satt opp flere sperringer rundt bygget.
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Jarle Pedersen.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Jarle Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway