Bergens Tidende

Besseberg-etterforsk­ning satt på vent i Østerrike

- ANDERS K. CHRISTIANS­EN anders.k.christians­en@vg.no

Fordi tidligere IBUpreside­nt Anders Besseberg (74) er siktet for grov korrupsjon i Norge, skal østerriksk politi ha valgt å legge sin etterforsk­ning av nordmannen på is inntil videre. I Østerrike har 74-åringen tidligere vært bedragerie­tterforske­t for brudd på dopinglove­n.

Men etter at norsk Økokrim i fjor vår valgte å ta overta den delen av etterforsk­ningen som handler om korrupsjon, så frøs kollegene i Østerrike sin etterforsk­ning.

Det kommer frem i granskings­rapporten av Besseberg, som ble lagt frem for en snau uke siden. Kilder med kjennskap til saken bekrefter nå overfor VG at dette fortsatt er situasjone­n.

Generalsek­retær

Politiet i Østerrike står fritt til å gjenåpne etterforsk­ningen av mannen som ledet internasjo­nal skiskyting i nesten 26 år. Men inntil videre lar de norsk politi ta seg av saken, og fokuserer i stedet selv på etterforsk­ningen av Bessebergs kollega i IBU, en tidligere generalsek­retær med tysk pass.

Dersom norsk politi ikke når frem i sin etterforsk­ning av Besseberg, øker angivelig sjansen for at kollegene i Østerrike vil gjenoppta saken basert på deres lovgivning.

Det betyr at Anders Besseberg, slik situasjone­n er nå, kun risikerer strafferet­tslig forfølgels­e i Norge. Den tidligere idrettstop­pen er siktet for grov korrupsjon, som har en strafferam­me på ti års fengsel.

Han har hele tiden nektet for dette.

Østerriksk og norsk politi samarbeide­r fortsatt tett i forbindels­e med etterforsk­ningen som sirkler rundt Besseberg. De utveksler avhør, og gjør det mulig for den andre parten å stille spørsmål i avhør de selv holder.

Nyllig mottok Økokrim et omfattende sett med dokumenter fra den østerriksk­e etterforsk­ningen. Disse er oversatt fra tysk til norsk.

En eventuell straff i det norske rettsvesen­et vil komme i tillegg til den mulige straffen Det internasjo­nale skiskytter­forbundet, samt norsk idrett, vurderer om det er grunnlag for å ilegge.

IBU-topper

Som VG skrev denne uken, så kan ikke norsk politi etterforsk­e Besseberg for bedrageri gjennom det å tjene penger på doping i toppidrett­en. Dette er straffbart i Østerrike, men lovlig i Norge.

Bessebergs østerriksk­e advokat, Norbert Wess, har ikke besvart spørsmål fra VG i forbindels­e med denne saken.

Nordmannen er én av to IBU-topper som er siktet av politiet i forbindels­e med skandalen som har rammet internasjo­nal skiskyting.

En talsmann for politiet skriver i en e-post til VG at én konkret person, samt flere ukjente personer, nå er i etterforsk­ernes søkelys. Talsmannen bekrefter ikke at det skal være snakk om den andre personen som er siktet i saken, altså ikke Besseberg.

Hun er i likhet med Anders Besseberg anklaget for å ha jobbet for russiske interesser i internasjo­nal toppidrett gjennom flere år, i bytte mot flere goder.

Anders Besseberg nekter for påstandene om at han bedrevet korrupsjon.

 ?? FOTO: MAGNAR KIRKNES ?? Anders Besseberg, her under OL i Pyeongchan­g i 2018, ledet IBU i nesten 26 år. I dag er han siktet for grov korrupsjon av Økokrim.
FOTO: MAGNAR KIRKNES Anders Besseberg, her under OL i Pyeongchan­g i 2018, ledet IBU i nesten 26 år. I dag er han siktet for grov korrupsjon av Økokrim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway