Bergens Tidende

DNS vil bruke en halv milliard på å ruste opp huset. Må trolig stenge i åtte måneder.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

– Hvis vi kommer i mål, blir dette det fineste jeg har gjort i hele mitt liv, sier teatersjef Stefan Larsson.

DNS har i flere år jobbet med å få moderniser­t teateret. Det var lenge to hovedspor:

Først ville de reise et nybygg i Teaterpark­en over fem etasjer, noe som ville krevd en avfredning av parken. Vernemyndi­ghetene sa tidlig at dette ville bli nærmest umulig å få til.

To ekstra saler

Alternativ to var å koble sammen DNS og Rick’s-bygningen i Veiten til et moderne storteater med mye større arealkapas­itet. Dette viste seg å bli veldig dyrt, med en prislapp på over én milliard kroner. Vernemyndi­ghetene var også skeptisk til denne løsningen.

Begge prosjekten­e ble i høst forkastet av kulturmini­ster Abid Raja (V).

På et improviser­t pressetref­f utenfor DNS, bevilget han ti millioner kroner til teateret slik at de kunne finne en god løsning for verksteder, lager og prøvesaler.

Konklusjon: Alle verksteden­e flyttes til et ennå ikke lokalisert næringsbyg­g utenfor sentrum, mens alle kunstneris­ke funksjoner, inkludert to ekstra prøvesaler, blir værende i teaterbygg­et på Engen.

Regjeringe­n må ta regningen Det krever et stort stykke moderniser­ingsarbeid. En søknad til Kulturdepa­rtementet, som BT har fått innsyn i, viser at dette vil koste i overkant av 500 millioner kroner.

DNS ber regjeringe­n ta hele regningen. Målet er å åpne «det nye teaterhuse­t» høsten 2023.

– Det viktigste nå er å få bevilget pengene. Jeg er optimist. Det er en balansert søknad som har et betydelig lavere budsjett enn de andre alternativ­ene som har vært på bordet, sier Larsson.

Han vil bygge et teaterhus som kan holde høy standard i 50 år.

– Vi må utnytte potensiale­t maksimalt. Hvis vi kommer i mål, blir dette det fineste jeg har gjort i mitt liv. Det vil slå alle mine kunstneris­ke suksesser. Dette blir både vakkert og viktig. Ikke bare for Bergen, men for hele Teater-Norge, sier Larsson.

Graver ut Teaterkjel­leren

Før første gang skal det installere­s publikumsh­eiser i DNS, og det blir nye toalettfas­iliteter. Dermed kan folk med ulike funksjonsn­edsettelse­r få god tilgang til huset.

– Hadde dette vært et nybygg, ville man stengt huset på grunn av diskrimine­ring, skriver teatersjef­en i et vedlegg til søknaden.

Alle verksteden­e – smie/metallverk­sted, snekkerver­ksted, møbelsnekk­er, rekvisittm­aker, malersal, konstruktø­r – flyttes ut av huset. Det vil gi plass til to splitter nye prøvesaler.

– Den ene av disse blir en multisal, så den også kan bli tilgjengel­ig for publikum og mottakelse­r. Vi har også en balkong utenfor der som kan få et glasstak. Muligheten­e er mange, sier Larsson.

Det største enkeltpros­jektet blir nok å senke gulvet og øke takhøyden i Teaterkjel­leren med 2,5 meter. DNS har nettopp foretatt en teknisk vurdering som tilsier at det kan graves ned i dagens gulv.

Det vil gi helt andre tekniske og maskinmess­ige fasilitete­r.

– Den nye generasjon­en regissører stiller store krav til teknikk. Nå kan vi tilby det meste moderne, påpeker Larsson.

Stenger i et halvt år

Han antar at DNS må stenge ned i maks åtte måneder for å få gjort det nødvendige arbeidet. Da vil de finne andre scener i byen.

– Jeg ser for meg samarbeids­prosjekter med blant andre Det Vestnorske Teatret. Grieghalle­n er en annen aktuell arena, sier Larsson.

Søknadssum­men til Kulturdepa­rtementet er på 531 millioner kroner. De håper å få positivt svar i år.

– Dette er ikke noe ekstravaga­nt prosjektet, men veldig konkret. Og vi slipper å forholde oss til verneprobl­ematikken. Alternativ­et er egentlig å bygge helt nytt, for DNS i dag har ikke den plassen og de fasilitete­ne som kreves av et nasjonalte­ater i 2021, sier Larsson.

Trenger moderniser­ing

AS Bergens Teater & Det Dramatiske Selskab eier teaterbygg­et, som leies ut til DNS for en symbolsk sum. De applaudere­r moderniser­ingen av teateret.

– Vi deler fullt ut teaterlede­lsens syn at det er nødvendig med en betydelig oppgraderi­ng av teaterets fasilitete­r for å kunne tilby publikum teateroppl­evelser av ypperste klasse også i fremtiden, skriver daglig leder Peter A. Hagelsten i et brev vedlagt søknaden.

Kulturdepa­rtementet har foreløpig ingen kommentar til søknaden, som vil bli vurdert i forbindels­e med statsbudsj­ettet.

Millan Persdotter Persson er leder i Proscen, interesseo­rganisasjo­nen for scenekunst­feltet på Vestlandet. Hun synes ikke det er urimelig at staten tar regningen all den tid DNS er en av tre nasjonale teaterinst­itusjoner i Norge.

– Dette er ikke et lokalt eller regionalt anliggende. Teatret har åpenbare plassmangl­er. Blant annet prøver de i Sentralbad­et – og derfra må de jo ut snart. Det er et fredet bygg med begrensnin­ger på hva som er lov til å gjøre, men en moderniser­ing er på sin plass, mener Persson – som også er leder i Bergen Teaterfore­ning.

Dette er ikke noe ekstravaga­nt prosjektet, men veldig konkret. Og vi slipper å forholde oss til verneprobl­ematikken. Alternativ­et er egentlig å bygge helt nytt, for DNS i dag har ikke den plassen og de fasilitete­ne som kreves av et nasjonalte­ater i 2021.

Stefan Larsson, teatersjef

 ??  ?? Målet er å åpne «det nye teaterhuse­t» høsten 2023. Teaterbygg­et skal beholdes, men innvendig blir det veldig annerledes, hvis DNS får gjennomsla­g for planene sine.
Målet er å åpne «det nye teaterhuse­t» høsten 2023. Teaterbygg­et skal beholdes, men innvendig blir det veldig annerledes, hvis DNS får gjennomsla­g for planene sine.
 ?? ARKIVFOTO: TUVA ÅSERUD ??
ARKIVFOTO: TUVA ÅSERUD
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Abid Raja i malersalen på DNS. – Bergen fortjener bedre, sa han i oktober. Nå kan det bli prøvescene her.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Abid Raja i malersalen på DNS. – Bergen fortjener bedre, sa han i oktober. Nå kan det bli prøvescene her.
 ??  ?? Teatersjef Stefan Larsson og kulturmini­ster Abid Raja avbildet utenfor DNS i oktober, da teatret fikk ti millioner for å etablere verksteder utenfor huset.
Teatersjef Stefan Larsson og kulturmini­ster Abid Raja avbildet utenfor DNS i oktober, da teatret fikk ti millioner for å etablere verksteder utenfor huset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway