Bergens Tidende

I denne filmen spiller lyden en hovedrolle

- BRITT SØRENSEN Filmanmeld­er

«Sound of Metal» gir verdifull innsikt i hvordan det oppleves å miste hørselen.

ANMELDT FILM

«Sound of Metal»

Premiere: Fredag 5. februar Regi: Darius Marder

Sjanger: Drama

Land: USA Aldersgren­se: 9 år Varighet: 2 timer

KJÆRESTENE RUBEN OG LOU har begge hatt sitt å slite med i livet. Nå utgjør de støyrock-bandet Blackgammo­n, men de er også hverandres viktigste støttespil­lere. De bor i bobil som gjør det lett å reise på turné. Fremtiden ser lys ut. Så mister han hørselen.

HISTORIEN ER SKREVET av regissør og manusforfa­tter Derek Cianfrance, mannen bak nydelige «Blue Valentine» (2010).

I sin første spillefilm utvikler Darius Marder fortelling­en til en film med mange vendinger – i tråd med de vendingene Ruben må gå for å finne et nytt ståsted i livet. Det gjør filmen til et innsiktsfu­llt dypdykk i døvekultur, og like viktig: Et dypdykk inn i Rubens opplevelse av lyd, og manglende lyd. Og det er her filmen er virkelig usedvanlig.

MARDER LAR OSS HELT konkret oppleve hørselstap­et gjennom Rubens ører, fra de første tilløpene via testingen hos legen og tegnspråke­t han lærer via et døvesamfun­n han flytter inn i, til han får operert inn implantat som gir ham en viss hørsel tilbake, men også stort ubehag.

Men Marder snur også på flisen, og lar i sekvenser døve kommuniser­e med tegnspråk, uten å oversette eller tekste. Det gir en umiddelbar forståelse av hvordan døve kan oppleve utenforska­p sammen med hørende.

SLIK SETT ER DETTE EN på mange måter didaktisk og pedagogisk film, noe som vanligvis ikke er honnørord når det er snakk om drama. Men her fungerer det strålende fordi Marder greier å gjøre lydbildene så totalinteg­rerte i filmen og essensiell­e for historien.

Om lydbildet etter implantato­perasjonen er korrekt, har jeg selvsagt ingen forutsetni­nger for å vite. Men noen av forstyrrel­sene fremstår slik jeg har fått dem beskrevet av mennesker med sterk hørselshem­ming, som bruker høreappara­t.

FILMEN HENTER OGSÅ STYRKE fra de to hovedrolle­innehavern­e, Riz Ahmed og Olivia Cook. Sistnevnte huskes blant annet fra Steven Spielbergs «Ready Player One» (2018) og Alfonso Gomez-Rejons «Me and Earl and the Dying Girl» (2015). Hun gjør en nydelig rolletolkn­ing, men den som virkelig skinner, og gjennomgår en nesten fysisk synlig forvandlin­g gjennom filmen, er Ahmed (HBO-serien «The Night of», «The Sister Brothers», «Rogue One»).

FORTELLING­EN OM RUBEN og Lou preges av den amerikansk­e settingen den foregår i, med de økonomiske konsekvens­ene det kan få å bli rammet av sykdom som ikke dekkes av helseforsi­kringen. Det undergrave­r likevel ikke innsikten filmen gir i en prosess som ikke bare handler om tap av hørsel, men om identitet.

 ?? FOTO: SELMER MEDIA ?? Riz Ahmed spiller strålende i rollen som trommeslag­eren Ruben, som mister hørselen.
FOTO: SELMER MEDIA Riz Ahmed spiller strålende i rollen som trommeslag­eren Ruben, som mister hørselen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway