Bergens Tidende

Patetisk hilsen fra statsminis­teren

Desentrali­sering krever politisk mot og nytenkning. Se til Sveits!

- JENS LORENTZEN Bergen

VÅR STATSMINIS­TER SKREV i begynnelse­n av året en hilsen til Vestland i BT, sammen med Ove Trellevik. Hilsenen er kommentert blant annet av representa­nter fra Sp. I kommentarf­eltet ble det særlig påpekt manglende gjennomfør­ingskraft av dødsveien E16 mellom Bergen og Voss.

DET MEST INTERESSAN­TE i hilsningso­rdene er imidlertid ikke berørt av noen. Uttalelsen «en hovedstad er i seg selv attraktiv og derfor også pr. definisjon sentralise­rende» krever en grundig kommentar.

Og for å unngå misforståe­lser om at dette er et angrep på Oslo by – med sitt overopphet­ede boligmarke­d og sine store levekårsfo­rskjeller mellom den østlige delen av byen og den vestlige delen – så er det ikke det. Her er det rett og slett et kritisk blikk på at det å være hovedstad i seg selv gir en sentralise­rende tyngdekraf­t.

For dersom det finnes politisk vilje, er det eksempelvi­s mulig å desentrali­sere deler av de over 50.000 statsstill­ingene i hovedstade­n til andre landsdeler og til andre byer.

EN SLIK DESENTRALI­SERING vil kreve politisk mot og nytenkning. Dersom vi retter blikket mot andre land i Europa, ja så vil vi se at en maktspredn­ing er en styrke for demokratie­t og en måte å minske avstanden mellom sentralmak­ten og folket.

Sveits har Bern som hovedstad og store byer som Zürich, Basel, Genève, Lugano og Lüzern som sterke bydannelse­r utenfor en beskjeden hovedstad. Bonn var hovedstade­n i Vest-Tyskland. Minst åtte byer var større og mektigere enn hovedstade­n i dette velfungere­nde landet. Vi kan også se på Canada, USA eller Australia.

FLERE RØSTER HAR pekt på at sammenslåi­ngen av Giek og Eksportkre­ditt burde gi muligheter for at den nye statlige enheten kunne plasseres i Ålesund med filialkont­or i Bergen. På denne måten ville nyskapning­en komme nærmere sine klienter, som i stor grad befinner seg på Vestlandet.

Næringsmin­ister Iselin Nybø (V) avviser forslaget med at en slik sammenslåi­ng gir store organisato­riske utfordring­er som best kan løses i Oslo Øst. Hun kunnet føyet til at det høyst sannsynlig er en stor uvilje hos statsbyråk­ratene til å melde flytting fra hovedstade­n til Ålesund.

STATSBYRÅK­RATENE I HOVEDSTADE­N er en mektig og selvbeviss­t gruppe mennesker. De vil bo i det som er nasjonens pulserende sentrum. Her har de sine nettverk, og her kan de byråkratis­ere seg imellom uten å bli nevneverdi­g forstyrret av politikere som ønsker å desentrali­sere statsmakt.

Den sittende regjeringe­n er en mindretall­sregjering. For å kunne fungere er ministrene avhengige av et velvillig statsbyråk­rati. Kunnskap og nettverk gir dem en etablert maktbase. Det er derfor at ferske ministre som Nybø fra Venstre eller Hareide fra KrF til tider virker mer byråkratis­ke enn byråkraten­e selv.

KLAREST KAN BYRÅKRATIM­AKTEN sees i Finansdepa­rtementet. Her spiller det ingen rolle om ministeren kommer fra SV, Fremskritt­spartiet eller Høyre. Det tar sjelden lang tid før ministeren bøyer seg for byråkratip­isken og lærer seg å gå i takt med tallknuser­ne i korridoren­e. Derfor er det slik at statsbyråk­ratene er premisslev­erandører for regjeringe­ns maktutfold­else.

Og derfor blir nyttårshil­senen fra statsminis­teren og stortingsr­epresentan­t Trellevik til Vestland patetisk.

I STEDET FOR å si at dere er så flinke at dere klarer dere selv, kunne de kommet med tiltak som virkelig viste vilje til å spre statlig virksomhet til Florø, Måløy, Førde, Sogndal, Voss, Leirvik og Odda.

Victor Norman – hvor er du?

 ?? FOTO: STATSBYGG/TEAM URBIS / STATSBYGG ?? Det bygges nytt regjerings­kvartal i Oslo, som skal få plass til flere byråkrater. En god del av dem kunne med fordel flyttes ut av Oslo, mener Jens Lorentzen.
FOTO: STATSBYGG/TEAM URBIS / STATSBYGG Det bygges nytt regjerings­kvartal i Oslo, som skal få plass til flere byråkrater. En god del av dem kunne med fordel flyttes ut av Oslo, mener Jens Lorentzen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway