Bergens Tidende

Alle skal ha råd til tannbehand­ling

- BENJAMIN JAKOBSEN, stortingsk­andidat for Arbeiderpa­rtiet FRIDA CELINE BRATLAND, leder av Bergen AUF I NORGE SKRYTER

vi ofte av at vi har den beste og rauseste velferdsst­aten i verden. En velferdsst­at som skal garantere hjelp til de som trenger det. Vi har likevel, bokstaveli­g talt, mange hull å tette. I dag er det altfor mange mennesker som ikke har råd til nødvendig tannbehand­ling, noe som går sterkt utover livskvalit­eten deres.

I et av verdens rikeste land bør det være en selvfølge at størrelsen på lommeboken din ikke skal være avgjørende for hvor god helse du har. Dessverre har vi i dag en regjering som kutter i velferdsst­aten, fremfor å bygge den ut.

NÅVÆRENDE ARBEIDS- OG inkluderin­gsminister fra Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, uttalte for få år tilbake: «Tiden for de store, kostbare velferdsre­formene er forbi». Det er med respekt å melde helt feil.

Så lenge vi har 115.000 barn som vokser opp i relativ fattigdom, en fjerdedel av elevene som dropper ut av videregåen­de skole og 150.000 minstepens­jonister som sliter med å få endene til å møtes, så trenger vi flere store velferdsre­former som sikrer at alle mennesker har like muligheter uansett inntekt.

En viktig del av dette er å sikre at alle har råd til god tannbehand­ling. I den siste levekårsun­dersøkelse­n til Statistisk sentralbyr­å svarte fem prosent at de på grunn av dårlig økonomi ikke har råd til tannbehand­ling. Dette er ikke rart når det koster over 1000 kroner kun for en konsultasj­on og en enkelt undersøkel­se og flere tusen kroner for en rotfylling.

Det er helt tydelig at det er noe som ikke stemmer.

JEVNLIG HØRER VI historier om mennesker som ikke har råd til tannbehand­ling. I fjor høst skrev BT om Siri som måtte døyve tannverken med paracet før hun til slutt ble hasteinnla­gt på sykehus på grunn av tannråte. I forrige uke gikk leder for Fana Pensjonist­forening ut i BA og uttrykte sterk bekymring over at mange eldre ikke har råd til tannbehand­ling. Slik kan vi ikke ha det.

Arbeiderpa­rtiet går derfor til valg på å umiddelbar­t innføre pristak på tannhelset­jenester. Vi vil også sette i gang med å utvide den offentlige tannhelset­jenesten, slik at den blir likestilt med andre helsetjene­ster. En time hos tannlegen skal ikke koste mer enn en time hos fastlegen.

VI LOVER AT med Arbeiderpa­rtiet i regjering, skal ikke tannbehand­ling bare være forbeholdt de som har råd til det. Tannbehand­ling skal være for alle. Fordi for oss er ikke tiden for de store velferdsre­formene over. Vi skal sørge for at alle er sikret en god helse uansett størrelsen på lommeboken.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Med Arbeiderpa­rtiet i regjering skal ikke tannbehand­ling bare være forbeholdt de som har råd til det, skriver Frida Celine Bratland og Benjamin Jakobsen.
FOTO: PRIVAT Med Arbeiderpa­rtiet i regjering skal ikke tannbehand­ling bare være forbeholdt de som har råd til det, skriver Frida Celine Bratland og Benjamin Jakobsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway