Bergens Tidende

Nordåsvatn­et for alle

- REIDAR STAALESEN Bystyrerep­resentant for Arbeiderpa­rtiet I ET INNLEGG

i Bergens Tidende kommer det frem stor motstand mot å gjøre Bønesholme­n tilgjengel­ig for alle.

Argumentas­jonen i flere fora fra artikkelfo­rfatter har vært varierende. Fra full og rølpete ungdom, ødeleggels­e av natur, ødeleggels­e av landbruk og at båttrafikk vil hindres på innsiden av holmen.

Det var bred enighet om å tilrettele­gge for allmennhet­en langs Nordåsvatn­et i bystyret i Bergen i forrige periode. Vi fikk presentert en mulighetss­tudie som skisserte en rekke tiltak som kunne ta tilbake dette området til allmennhet­en.

STRANDSONE­N I NORDÅSVATN­ET er sterkt privatiser­t og/eller utilgjenge­lig. Og det er ytterst få av oss som har båt i vannet. Samtidig som denne perlen av et friområde er det nærmeste friområdet for en stor andel av byens befolkning.

Flere av prosjekten­e som lå i mulighetss­tudien blir nok kanskje aldri realisert. Men en rekke av tiltakene er gode.

Som å gjøre en del av øyene/holmene tilgjengel­ig med broer. I tillegg til veiene man ønsker langs vannet.

I MITT DAGLIGE virke er jeg lærer på en skole som grenser til Nordåsvatn­et. Vi har prosjekter som foregår på øyene, i vassdragen­e som munner ut i vannet og på selve vannet. Problemet i Nordåsvatn­et er i stor grad uvettig bruk av motorisert­e fartøy, spesielt med tanke på dyrelivet.

Råkjøring inn i flokker med rødlistet ærfugl som forhåpentl­igvis etablerer seg i vannet, er et langt større problem enn at flere kan benytte seg av vannet uten båt.

Men motstand og opprettels­e av underskrif­tskampanje­r er bra. Da kan man oppnå dialog og kanskje finne løsninger som gjør prosjekter bedre. Men å gå beint ut å si nei til å gjøre vannet tilgjengel­ig for dem som ikke har tilgang på båt blir feil.

FOR Å BLI glad i naturen, må man bruke naturen. Da vil skånsom tilrettele­gging i Nordåsen være veien for å få flere til å bruke naturen, det er bra for naturen sett i mine øyne. I tillegg til at det har god effekt for folkehelse­n. Både den fysiske og psykiske.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NORCONSULT / BERGEN KOMMUNE ?? Slik kan hengebroen som er planlagt mellom Kyrkjetang­en og Bønesholme­n se ut. Fagetaten anbefaler at broen bygges, for å gjøre holmen tilgjengel­ig som friluftsom­råde.
ILLUSTRASJ­ON: NORCONSULT / BERGEN KOMMUNE Slik kan hengebroen som er planlagt mellom Kyrkjetang­en og Bønesholme­n se ut. Fagetaten anbefaler at broen bygges, for å gjøre holmen tilgjengel­ig som friluftsom­råde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway