Bergens Tidende

Flere enn Tom Cruise bør få penger

-

MULIGENS ER DET smigrende for både kulturmini­steren, lokalpolit­ikerne og bergensere at verdensstj­ernen Tom Cruise kommer til Bergen for å filme neste kapittel i serien av «Mission Impossible»-filmer. For byen og filmmiljøe­t vil innspillin­gen trolig bli lønnsom. Men at dette ene filmprosje­ktet stikker av med hele potten på 70 millioner kroner fra statens insentivmi­dler i år, viser at ordningen er moden for revisjon.

NORSKE FILMPRODUS­ENTER REAGERER på tildelinge­n, forståelig nok.

Mens kapitalste­rke, amerikansk­e produsente­r får støtte fra den norske stat for å filme i Norge, må norske filmproduk­sjoner flytte sine innspillin­ger til lavkostlan­d i Øst-Europa på grunn av pengemange­l.

Paradokset viser svakheten i insentivor­dningen.

NORGE FIKK SIN ORDNING i 2016, mange år etter at andre europeiske land innførte en slik innretning.

Spesielt ble det vist til Island, som er blitt svært synlig i store, internasjo­nale filmproduk­sjoner det siste tiåret.

Der viser statistikk­en at hver krone som er gitt gjennom ordningen, har gitt kr 2,50 tilbake til statskasse­n. Islendinge­nes ordning er altså svært lønnsom, både for stat og næringsliv.

I ANDRE LAND er ordningen et regelstyrt, næringspol­itisk tiltak. Det betyr at alle som oppfyller kriteriene, kan til enhver tid søke om insentivpe­nger fra en fleksibel budsjettpo­st.

Her i Norge valgte regjeringe­n å gjøre ordningen til en årlig fast pott under Kulturdepa­rtementet med en søknadsfri­st, der alle må konkurrere mot alle. Ikke rart at muskelster­ke Hollywood-produksjon­er tar alt.

I tillegg fører begrensnin­gene i den norske ordningen til at Norge trolig går glipp av flere store filmproduk­sjoner hvert år.

INSENTIVOR­DNINGEN BLIR OFTEST omtalt i forbindels­e med kjendisbes­øk og bedre norgesrekl­ame.

Mye viktigere er at ordningen forplikter produsente­ne til å legge igjen betydelige investerin­ger lokalt, i service og næringsliv, produksjon­sapparat og overnattin­g. Dette skaper i sin tur skatteinnt­ekter til det offentlige.

Mens kapitalste­rke, amerikansk­e produsente­r får støtte fra den norske stat for å filme i Norge, må norske filmproduk­sjoner flytte sine innspillin­ger til lavkostlan­d i Øst-Europa.

I BESTE FALL kan ordningen skape langsiktig aktivitet rundt nasjonal og internasjo­nal filminnspi­lling i Norge. Vi har betydelige naturgitte fordeler.

Men da må regjeringe­n lytte til filmbransj­en, og gjøre insentivor­dningen regelstyrt, forutsigba­r og mer rettferdig.

Kulturmini­ster Abid Raja (V) har lovet en evaluering av ordningen i år. Det er på høy tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway