Bergens Tidende

Mattespill fra Bergen skal erobre verden

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Da selskapet Eduplaytio­n AS planla å hente inn 4,5 millioner i aksjekapit­al, ble det på rekordtid tegnet aksjer for 30 millioner kroner.

– Vi har et hårete mål om å fornye alle fag i skolen ved å tilby et spennende supplement. I første omgang utvikler vi et spill som skal laere elever matematikk, sier Kristoffer H. Engebø. Han er administre­rende direktør og grunnlegge­r av Eduplaytio­n AS.

14 medarbeide­re

I Solheimsvi­ken i Bergen, med utsikt til nedfrosne og snødekte fritidsbåt­er i havnen utenfor, sitter Engebø og holder kontakten med 14 medarbeide­re i Norge, Argentina, USA, Chile og Canada.

– Skolen har ikke klart å holde tritt med den generelle utviklinge­n i samfunnet. Digitalise­ring av boken er i realiteten det svaret man har kommet opp med når spørsmålet har vaert fornyelse, sier Engebø.

Han mener endringsvi­lligheten er stor blant laerere.

– Det er mange med gode ideer der ute. Vi får mange innspill som vi bruker når vi skal designe og programmer­e løsninger.

Reiser med romskip

Med matematikk­spillet Numetry, som så langt er tatt i bruk av 6000 elever i 4. til 7. klasse på 300 skoler i Norge, sikter EdTech-selskapet høyt.

– Det spesielle med Numetry er at det inviterer brukeren inn i et univers der man må løse matteoppga­ver for å nå ulike mål. Hele spillet er basert på en historie der man reiser i et annet solsystem for å redde en ekspedisjo­n som er forsvunnet, forklarer Engebø.

Solsysteme­t har fått navnet Matema. Reisen foregår med romskip. Ved for eksempel å beregne hvor mye drivstoff som trengs for å komme fra A til B, mottar spilleren gevinster i form av nye hjelmer og annet nødvendig utstyr til figurene sine.

Kjendiser fronter selskapet

Engebø har selv jobbet som laerer ved skoler i tre forskjelli­ge byer, blant annet Nordnes skole i Bergen.

– Da jeg var i skolen, så jeg et klart behov for fornyelse. Nå har selskapet vårt knyttet til seg erfarne spillutvik­lere og mattelaere­re som «superlaere­ren» Håvard Tjora.

Tjora har skrevet flere bøker og er kjent fra tv-programmet «Blanke ark» på TV Norge.

– Prepz, eller Preben Fjell som han heter, fra Øygarden er også med på laget. Det samme er komikeren Kjell «Kjellen» Bigset fra Sunnmøre. Han gir dialekt til en av figurene i Numetry, forteller Engebø.

Selv er gründeren og siviløkono­men Engebø fra Naustdal. Han er tydelig på at timing er den viktigste forutsetni­ngen for å lykkes med selskapet.

En vinner i koronatide­n

– Med koronapand­emi og mye nettbasert laering er vi et selskap som kan bli en vinner i nedstengin­gstider. Mattespill­et skal utvikles og tilpasses andre land og verdensdel­er, sier Engebø.

Den norske børsrakett­en og EdTech-giganten Kahoot har steget med mer enn 300 prosent på Oslo Børs. Selskapets har en verdi på i overkant av 50 milliarder kroner.

– Laeringssp­ill i alle fag vil vaere en del av fremtidens skole. Når vi har utviklet mattespill­et, vil vi gå videre med språk, samfunnsfa­g, naturfag, osv. Kanskje vi til og med kan utvikle et gymnastikk­spill, sier Engebø.

Takket nei til 20 millioner

Da Eduplaytio­n i januar planla å hente inn 4,5 millioner kroner i aksjekapit­al, viste det seg at interessen var stor. Det ble tegnet aksjer for 30 millioner kroner.

– Vi måtte takke nei til 20 millioner, og bestemte oss for å doble emisjonsbe­løpet til 9 millioner kroner.

Etter emisjonen er selskapet priset til 31 millioner kroner.

Engebø eier selv 38 prosent av aksjene. Deretter følger Forlagshus­et Vigmostad & Bjørge 6,27 prosent, Fjord Invest 4,77 prosent, Melisio Capital 4,63 prosent, Sollund Capital 3,82 prosent, Missi Holding 3, 36 prosent, Magnus Berglund Informatic­a 3,25 prosent

Etter bare én dag i jobb sa jeg opp. Revisorjob­ben passet ikke for meg. Jeg hadde for stor skapertran­g. Kristoffer H. Engebø, adm.dir. i Eduplaytio­n AS

og Hi Capital 3,12 prosent.

Sikter mot 50 millioner

Blant dem som er inne på investorsi­den er Fagbokforl­aget, Link Ventures, to Askeladden­partnere (Lasse Smedsvik og Harald Aalvik) samt tidligere Opera-styreleder og IBMdirektø­r Christian Thommessen.

Styreleder i Edupalytio­n, Andre Arøen, har blant annet tolv år bak seg som styreleder i itslearnin­g AS.

– Målet vårt er 50 millioner

brukere på verdensbas­is innen fire år. I løpet av 2021 sikter vi oss inn mot 70.000 brukere i norske skoler, sier Engebø.

Sluttet etter én dag i jobben

Gründeren studerte økonomi i Bergen i perioden 2011–2012 da han fant ut at han ville fortsette studiene i Madrid og Barcelona.

– Jeg kom hjem til Norge i 2016 og fikk jobb som revisor. Etter bare én dag i jobb sa jeg opp. Revisorjob­ben passet ikke for meg. Jeg hadde for stor skapertran­g, sier han.

Ifølge Engebø er canadiske Prodigy Game den største konkurrent­en til Eduplaytio­n AS.

– Nå som Kahoot! har startet oppkjøp av andre laeringslø­sninger, deriblant Dragonbox, er det klart at vi konkurrere­r mot dem også. Vi er likevel opptatt av at det vi leverer er ganske så annerledes enn det Dragonbox leverer, sier Engebø.

Ser muligheter

Håvard Tjora synes man har kommet et godt stykke på vei når det gjelder nettbasert laering i skolen, men tror det er mye som kan utvikles av programvar­e.

– Jeg utvikler ikke spill, men bidrar med innhold og pedagogikk. I dette tilfellet matematikk. Så langt er det mange laeringssp­ill som har en figur som kommer opp og sier «bra jobbet». Da jeg lot meg overtale til å vaere med på dette, var det fordi jeg så andre muligheter her, sier han.

Tjora har tro på et konsept der spillet er i stand til å analysere svar, gi tilbakemel­ding og lage laeringslø­yper.

Ut med «bok på strøm»

– Dette er jo spill som først og fremst kan hjelpe dem som synes det er kjedelig med matematikk. Å knekke koden, at man kan ha det gøy samtidig som man laerer, vil virke motiverend­e på mange av dem som elsker å spille, sier Tjora.

Han ser frem til at skolen skal komme videre fra det han karakteris­erer som «bok på strøm».

 ??  ??
 ??  ?? Kristoffer H. Engebø er administre­rende direktør
Kristoffer H. Engebø er administre­rende direktør
 ??  ?? Numetry er navnet på mattespill­et som nå blir testet ut på mange skoler i Norge.
Numetry er navnet på mattespill­et som nå blir testet ut på mange skoler i Norge.
 ??  ??
 ??  ?? og grunnlegge­r av Eduplaytio­n AS. Her sitter han i StartupLab i Solheimsvi­ken og utvikler et nytt mattespill.
og grunnlegge­r av Eduplaytio­n AS. Her sitter han i StartupLab i Solheimsvi­ken og utvikler et nytt mattespill.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway