Bergens Tidende

Sjekk hva du fortsatt har lov til å gjøre

– Jeg sto på skøyter for første gang for noen år siden, men det er enda morsommere nå, sier Matilde Nordling Øijordsbak­ken (8).

- KAROLINE RISNES karoline.risnes@bt.no BÅRD BØE

Denne uken blir det ingen restaurant­besøk eller shopping på kjøpesente­ret. Du bør ikke ha gjester hjemme, eller dra på besøk til bestemor på sykehjemme­t.

Vi har spurt bergensere om hva de setter pris på at de fremdeles kan gjøre.

I helgen prøvde Sigrid Angel Kvestad (8) skøyter for første gang. Selv om rødt nivå på skolen gjør hverdagen litt annerledes, synes hun det er gøy å få muligheten til å vaere mer ute.

– Vi var på skolen i dag, på tur, men vi må låne femteklass­e sitt klasserom fordi vi er delt opp i kohorter. Så vi latet som vi var femteklass­inger, selv om vi går i tredje, forteller åtteåringe­n.

Hun og klassevenn­innen Matilde Nordling Øijordsbak­ken (8) benyttet sjansen til en tur på skøyteisen etter skoletid mandag.

– Jeg sto på skøyter for første gang for noen år siden, men det er enda morsommere nå, sier Matilde.

Med de strenge koronarest­riksjonene som varer frem til 14. februar er det litt faerre ting man kan gjøre. Her er en liste med ting du fortsatt har lov til. 1. Vaere med naere og kjaere Med de nye tiltakene fraråder myndighete­ne av du har gjester hjemme. Det betyr likevel ikke at du må vaere helt alene denne uken.

For deg som bor alene er det åpent for å ha besøk av, eller dra på besøk til, én til to faste venner eller én fast husstand.

Kjaerester regnes som «de man bor sammen med». Derfor kan man fortsatt møte kjaeresten selv om man ikke bor sammen.

Barn i barnehage- og barneskole­alder kan ha besøk av barn fra sin kohort. Men husk at kohortene kan ha blitt endret da det ble innført rødt nivå i skoler og barnehager.

Det er også unntak for nødvendige hjemmetjen­ester og besøk hos personer som er i livets siste fase.

2. Gå tur eller møtes ute

Hvis du vil møte andre enn dem du har naerkontak­t med, kan du fortsatt gjøre det utendørs – hvis dere unngår fysisk kontakt, og holder god avstand.

Mandag sa statsmeteo­rolog Geir Ottar Fagerlid til BT at det tørre og kalde vaeret vil holde seg en god stund til. Dermed kan det ligge til rette for fine forhold for uteaktivit­eter. Bare husk å kle deg godt i kulden.

3. Stå på skøyter Bymiljøeta­ten i Bergen kommune kontroller­er isen på 28 vann i bergensomr­ådet. Mandag formiddag er ti av disse registrert som farbar.

Disse stedene kan du hente frem skøytene og ta deg en tur på isen: Tertnestjø­rna, Åsane Åstveitvat­net, Åsane Eikeviktje­rn, Bergenhus Skomakerdi­ket, Fløyen Tennebekkt­jørna, Laksevåg Hesjaholtt­jørna, Fyllingsda­len Nygårdsvik­en, Arna Skranevatn­et, Ytrebygda Titlestadt­jørna, Fana Mildevatne­t, Ytrebygda

At isen er farbar betyr at det er målt minst 15 centimeter tykkelse, og at isen kan tåle flere mennesker samtidig. Husk å følge skilting på stedet og markeringe­r som kommunen har satt opp.

På kommunens nettsider kan du få oppdatert informasjo­n om hvilke vann som har farbar is. 4. Stå på ski

Med tørt og kaldt vaer i sikte ønsker mange seg kanskje ut i skibakkene. I de nye tiltakene står det at skianlegg kan holde åpent.

Det betyr at det fortsatt er lov å ta seg en tur i skitrekket, så lenge man følger smittevern­reglene:

Hold minst én meters avstand til andre.

Unngå trengsel i inngangspa­rtier, skiheiser, resepsjone­r, toaletter og serverings­steder. Oppretthol­d god håndhygien­e.

Varmestuer, kafeer og liknende skal ikke vaere åpne for servering innendørs. Skianlegge­ne kan etablere systemer for å registrere gjester for enklere smittespor­ing. 5. Gå til frisøren

Selv om mange butikker og andre virksomhet­er nå blir bedt om å holde stengt, er det fortsatt lov å ta seg en tur til frisøren.

Regjeringe­n skriver at frisørene bør ha forsterked­e tiltak, som bruk av munnbind i situasjone­r der man ikke kan holde én meters avstand.

Salongene bør også vurdere å redusere eller midlertidi­g fjerne behandling­stilbud med naerkontak­t ansikt-til-ansikt.

6. Delta på digitale arrangemen­ter

Siden begynnelse­n av pandemien har flere aktører begynt å tilby digitale arrangemen­t for å unngå å samle mange mennesker fysisk.

Både Bergen Offentlige Bibliotek, Litteratur­huset i Bergen og Studenters­amfunnet har digitale arrangemen­t man kan følge hjemmefra. Mange av disse kan man for eksempel finne på Facebook. 7. Gå til tannlege og fysioterap­eut

Listen over virksomhet­er som må stenge omfatter ikke tannleger og fysioterap­euter.

Her gjelder smittevern­tiltak for bransjene. Man skal ikke møte opp til behandling dersom man har luftveissy­mptomer eller er i karantene.

Også her gjelder de generelle smittevern­reglene, som god hånd- og hostehygie­ne.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? Foran Sigrid Angel Kvestad (8) og Matilde Nordling Øijordsbak­ken (8) står på skøyter på Møhlenpris.
FOTO: BÅRD BØE Foran Sigrid Angel Kvestad (8) og Matilde Nordling Øijordsbak­ken (8) står på skøyter på Møhlenpris.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway