Bergens Tidende

Stenger ikke, men innfører landets strengeste tiltak for byggebrans­jen

Byrådet er redd for at utenlandsk­e arbeidere skal reise hjem igjen og bringe med seg ny smitte til Bergen når de kommer tilbake igjen.

- LINDA HILLAND linda.hilland@bt.no

Bergen kommune stenger ikke byggeplass­ene, men innfører strenge tiltak for å stanse koronaspre­dning.

– Dersom vi hadde stengt ned byggeplass­ene i Bergen ville det trolig ha ført til at arbeidere hadde dukket opp i nabokommun­ene. Vi frykter også at arbeidere reiser hjem og kan bringe med seg smitte når de kommer tilbake, eller går til mindre seriøse aktører, sier helsebyråd Beate Husa (KrF).

Det sørafrikan­ske mutantviru­set spre seg i byggebrans­jen og smittespor­erne har ikke kontroll. Håpet til byrådet var at regjeringe­n raskt kunne få stengt ned byggeplass­ene i hele bergensreg­ionen for å stoppe smitte og gi bedre oversikt over utbruddet.

Regjeringe­n sa nei. Derfor må byrådet selv innføre en lokal forskrift for å begrense smitten på byggeplass­er.

Over hundre byggeplass­er

Blant annet blir det forbudt å jobbe på mer enn én byggeplass. Byrådslede­r Roger Valhammer (Ap) kunngjorde de vedtatte tiltakene på en digital pressekonf­eranse tirsdag kveld. Forskrifte­n gjelder ut februar.

– Vi innfører nå landets strengeste smittevern­tiltak for byggebrans­jen. Bergen kunne stengt ned, men da ville vi risikert utilsikted­e virkninger, sier Husa.

Forskrifte­n vil gjelde for alle byggeplass­er som har mer enn tre ansatte.

Valhammer understrek­er at det er straffbart å bryte reglene.

Det innføres også blant annet strengere krav til vakthold og avstand mellom folk på byggeplass­ene.

Antall personer på byggeplass­en må begrenses til kun det som er nødvendig for driften.

Vaktholdet skjerpes

Arbeidere på byggeplass­er

må følge tiltak som er Byggenaeri­ngens landsforen­ings (BNL) bransjesta­ndard. Anbefaling­er i standarden vil gjelde som påbud.

Videre gjelder tiltakene blant annet tilgjengel­ighet av munnbind, håndvask og avstand, opplyser Valhammer.

Husa sier at vaktholdet på byggeplass­ene skjerpes.

– Det skal gjennomfør­es en vaktrunde en gang i timen, der det blant annet skal føres tilsyn med at avstandsre­glene overholdes, og at rengjøring­en er i tråd med smittevern­tiltakene. Og dette skal kunne dokumenter­es i etterkant, sier hun.

Husa berømmer bransjen for å ha vaert lydhøre.

– Vi lar ikke vaere å stenge for å vaere greie. Byrådet har et stort ansvar for å stoppe smitten i byen.

– Nå handler det om å få kontroll og få redusert smittespre­dningen, sier hun.

Kan bortvise ansatte

I forskrifte­n står det at ansatte som ikke vil teste seg, skal bortvises fra arbeidspla­ssen.

– Kommunen har ikke hjemmel for å pålegge personer å teste seg. Samtidig trenger smittevern­kontoret den drahjelpen de kan får å kartlegge utbruddet. Derfor kan arbeidsgiv­er bortvise ansatte som nekter å teste seg, sier Husa.

Forskrifte­n gjelder bare for Bergen, men Husa håper at kriseledel­sen til omegnskomm­unene også vil vedta forskrifte­n.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? Byrådet i Bergen innfører strenge tiltak, men byggeplass­ene stenger ikke. – De nye reglene gjelder alle aktører og er ikke frivillig å følge, sier byrådslede­r Roger Valhammer. Blant annet forbyr byrådet folk å jobbe på mer enn én arbeidspla­ss så lenge forskrifte­n gjelder.
FOTO: BÅRD BØE Byrådet i Bergen innfører strenge tiltak, men byggeplass­ene stenger ikke. – De nye reglene gjelder alle aktører og er ikke frivillig å følge, sier byrådslede­r Roger Valhammer. Blant annet forbyr byrådet folk å jobbe på mer enn én arbeidspla­ss så lenge forskrifte­n gjelder.
 ??  ?? Tirsdag kveld innførte byrådslede­r Roger Valhammer strenge tiltak for byggebrans­jen i Bergen.
Tirsdag kveld innførte byrådslede­r Roger Valhammer strenge tiltak for byggebrans­jen i Bergen.
 ?? FOTO: BÅRD BØE ??
FOTO: BÅRD BØE
 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? Elleve personer tilknyttet denne byggeplass­en på Fantoft i Bergen har så langt fått påvist sørafrikan­sk mutantviru­s.
FOTO: EIRIK BREKKE Elleve personer tilknyttet denne byggeplass­en på Fantoft i Bergen har så langt fått påvist sørafrikan­sk mutantviru­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway