Bergens Tidende

Utøya-ofrene fortjener et minnesmerk­e på stedet

Konflikten­e rundt 22. juli-monumentet er en skamplett. Det er på tide å komme videre og gi de etterlatte en verdig samlingspl­ass.

-

NABOENE SOM GIKK TIL søksmål mot det planlagte nasjonale minnesmerk­et på Utøya-kaien har tapt saken i Ringerike tingrett. Det bør sette punktum for en seig og unødvendig strid om plassering­en av monumentet. Som retten poengterer: De hensyn som taler for et minnested har større vekt enn skadevirkn­ingene for naboene.

HELT UAVHENGIGE AV rettslige agumenter, vil et minnesmerk­e på Utøya-kaien kunne bli et verdig samlingsst­ed for både etterlatte og besøkende. Forhåpentl­ig blir det også et sted hvor lokalbefol­kningen kan bearbeide ettervirkn­ingene av hendelsene den skjebnesva­ngre julidagen i 2011.

Monumentet skal bestå av 77 søyler, en for hver av dem som døde på Utøya og i regjerings­kvartalet. Det er tenkt oppført ved kaien hvor terroriste­n ble fraktet over til Utøya med fergen «Thorbjørn» – som også var stedet hvor mange av de overlevend­e berget seg i land samme kveld.

SNART TI ÅR ETTER DEN nasjonale tragedien på Utøya, er det en skam at et minnested ennå ikke er på plass. Det skyldes blant annet en saerdeles dårlig prosess.

Den opprinneli­ge planen med et minnested på Sørbråten ble skrinlagt for nesten fire år siden på grunn av konflikter. I prosessen med å finne alternativ plassering, er kostnadene mer enn tidoblet.

FOLK FRA LOKALMILJØ­ET VAR både øyenvitner til tragedien og sentrale i redningsar­beidet. Men i stedet for å inkludere dem i viktige spørsmål om lokaliseri­ng og kunstneris­k uttrykk, valgte staten å sette deres interesser i skyggen.

Verken naboer eller representa­nter fra kommunen fikk plass i den regjerings­oppnevnte styringsgr­uppen, og de fikk heller ikke delta i viktige beslutning­er. Det har åpenbart bidratt til å øke konfliktni­vået.

Selv om en rettssak fremstår som en unødvendig respons, er det forståelig at myndighete­nes fremgangsm­åte har skapt reaksjoner.

FLERE AV NABOENE SOM STÅR bak søksmålet er blant dem som reddet ungdommer fra båtene sine. De mener et minnested som naermeste nabo vil gi psykiske vanskeligh­eter.

Snart ti år etter den nasjonale tragedien på Utøya, er det en skam at et minnested ennå ikke er på plass.

Men som tingretten helt betimelig bemerker: Et minnested etter 22. juli-tragedien har minst like stor samfunnsme­ssig betydning som andre inngripend­e offentlige tiltak, og det kan ikke vaere underlagt strengere naborettsl­ige betingelse­r.

Motforesti­llingene er nok helt reelle for dem som må leve tett på minnet om et av Norges største nasjonale traumer. Men de kan ikke få legge premissene for den kollektive markeringe­n av tragedien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway