Bergens Tidende

Bergen har veldig lite smitte i omløp. Så hvorfor blir alt stengt?

Dette bør du vite om situasjone­n i Bergen.

- RUNE CHRISTOPHE­RSEN rune.christophe­rsen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Den siste uken har det ikke vaert registrert mer enn 14 nye smittede i Bergen noen dag.

Faerrest var det mandag. Da var det fire personer som gikk inn i statistikk­en som koronaposi­tive.

Likevel har regjeringe­n innført de strengeste smittevern­tiltakene siden mars i fjor. Hvordan henger det sammen?

1. Hvorfor stenges Bergen ned når det er så lite smitte?

Selv om smittetall­ene lenge har vaert lave, frykter myndighete­ne at situasjone­n kan snu fort. Det var utbruddet av de to nye virusvaria­ntene som gjorde at regjeringe­n grep inn i helgen. Både den britiske og den sørafrikan­ske varianten smitter trolig lettere.

Andre land har tidligere hatt svaert lave smittetall, før smitten plutselig har eksplodert. I Irland ble andelen sykehusinn­leggelser tidoblet i løpet av noen uker etter nyttår.

2. Hvorfor handler det så mye om byggeplass­er?

I helgen ble det kjent at det hadde brutt ut smitte på en byggeplass på Fantoft. Flere av de smittede skal ha fått den sørafrikan­ske varianten.

Tre leverandør­er til byggeplass­en er rammet av utbruddet. Helsebyråd i Bergen, Beate Husa, frykter at smitten har blitt spredd mellom flere anleggsste­der.

Også en byggeplass på Kronstad er stengt, etter at tre arbeidere testet positivt. To av dem hadde den sørafrikan­ske varianten.

Byrådet ba derfor regjeringe­n om å stenge alle større byggeplass­er. Svaret var nei. Det må kommunen i så fall gjøre selv, mener regjeringe­n.

3. Når vet vi om vi får mutasjonen­e under kontroll?

De siste dagene har bergensern­e gått mann av huse for å teste seg. Mandagen kom på tredjeplas­s over dager da flest bergensere testet seg. Det gir god oversikt over smitten.

Mot slutten av uken vil vi vite mye mer om hvor raskt de nye virusvaria­ntene sprer seg i bergensomr­ådet. Avdelingsl­eder Elling Ulvestad ved Mikrobiolo­gisk avdeling på Haukeland tviler på at vi vil se noen voldsom økning. Han tror de kraftige tiltakene vil kunne kvele utbruddet i starten.

4. Hvordan og når kom mutasjonen­e til Bergen?

Det er det ingen som vet. Koronaprøv­ene blir destruert etter analyse på Haukeland universite­tssjukehus. Dermed er det umulig å gå tilbake til gamle prøver for å sjekke om noen av dem inneholdt de nye virusvaria­ntene.

For to uker siden besluttet Haukeland å lete etter mutasjoner selv, i stedet for å sende prøvene til Folkehelse­institutte­t. Det har trolig gjort at den sørafrikan­ske varianten ble oppdaget tidligere. Det kan vise seg å vaere viktig for å slå ned smitten.

Den sørafrikan­ske typen ble først oppdaget i Bergen 3. februar, mens den britiske ble funnet i januar.

5. Hvor lenge må vi ha det som dette?

De strenge tiltakene som ble innført søndag kveld, varer i første omgang en uke. Hvordan smittetall­ene ser ut da, vil avgjøre hvordan vi kan leve fremover.

Helsebyråd­en peker på at mutant-utbruddet i Nordre Follo ble slått ned raskt, og sier hun håper at det blir fasiten i Bergen også.

De generelle smittevern­rådene om å holde avstand og begrense sosial kontakt, vil vi nok uansett måtte leve med lenge ennå.

 ??  ?? Det er nesten folketomt i Bergen sentrum for tiden, og lite smitte i omløp.
Det er nesten folketomt i Bergen sentrum for tiden, og lite smitte i omløp.
 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? Kurvene til høyre viser at det er funnet virusmutas­jon. En ny analyse må til for å avdekke hvilken variant det dreier seg om.
FOTO: ØRJAN DEISZ Kurvene til høyre viser at det er funnet virusmutas­jon. En ny analyse må til for å avdekke hvilken variant det dreier seg om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway