Bergens Tidende

Fagforenin­gsleder er oppgitt over sanitaere forhold på Fantoft

Fagforenin­gsleder har fått klager fra arbeidere på Fantoft over få toaletter og dårlig plass på spiseromme­t. Daglig leder kjenner seg ikke igjen i beskrivels­ene.

- INGVILD RUGLAND ingvild.rugland@bt.no OLE LØKKEVIK

Jorge Alex Dahl, leder i Unionen fagforenin­g, er oppgitt over de sanitaere forholdene på byggeplass­en Fantoft stasjon, der flere arbeidere har fått påvist den sørafrikan­ske varianten av koronaviru­set.

Flere av medlemmene i fagforenin­gen har ifølge Dahl varslet om dårlige forhold på byggeplass­en:

For få vasker.

For få toaletter.

For dårlig plass på spiseromme­t.

– Noen har ikke ønsket å spise der, og har spist i bilen i stedet. Men det har vaert utfordrend­e når det har vaert så kaldt. Flere er derfor blitt nødt til å gå inn på spiseromme­t, sier Dahl.

– Vi opplever svaert få klager

Etter hva Dahl kjenner til, var det en periode fire toaletter med tilhørende vasker til på arbeidspla­ssen. Etter at det ble klaget, kom det to til.

Det er selskapet Lars Jønsson AS som har ansvar for byggeplass­en.

I en e-post til BT viser daglig leder Tim Helge Saetre til Arbeidspla­ssforskrif­ten, som sier at det bør vaere minst ett toalett pr. 15 kvinner og minst ett toalett pr. 20 menn. De siste to ukene har det vaert cirka 54 ansatte på byggeplass­en daglig, ifølge Saetre.

– Følgelig er kravet med 54 personer på byggeplass oppfylt med tre toaletter for menn og ett for kvinner, samlet fire toaletter. Vi har p.t. syv toaletter, altså 75 prosent flere enn minstekrav­et, og åtte vasker, skriver Saetre.

Han opplyser at de har fulgt normal prosedyre med å oppjustere antall toaletter i takt med økning av bemanninge­n på byggeplass­en.

– Vi går ukentlige vernerunde­r, samt daglige befaringer, og opplever svaert få klager. Der det er noe bemerke, blir det ordnet snarest mulig, skriver Saetre.

Videre avviser han at spiseromme­t har for dårlig plass.

– Det er ikke korrekt. Det er delt i ulike spisetider for å unngå at det blir for trangt. Her har vi en tydelig instruks vedrørende desinfiser­ing av overflater mellom spisetiden­e og bruk av munnbind, skriver Saetre.

– Forholdene er ikke optimale

Helsebyråd Beate Husa (KrF) har tidligere sagt at «de sanitaere forholdene ikke er optimale» på byggeplass­en, uten å ville gå inn på hva hun mener med dette. Prosjektle­der Thormod Jønsson har til gjengjeld sagt at forholdene er gode.

– Det er viktig å si at det sørafrikan­ske viruset er rundt 40 prosent mer smittsomt. Hvis man jobber tett på hverandre, og bruker samme toalett og spisefasil­iteter, kan man smittes via kontaktfla­ter. Vi vet at viruset kan leve lenge via ulike kontaktfla­ter og kan smitte på den måten, sier Husa.

Saetre skriver til BT at dersom helsemyndi­ghetene har kjent til at virusvaria­nten er 40 prosent mer smittsom, burde retningsli­njene for smittevern vaert endret.

– Da hadde man enkelt økt sannsynlig­heten for å unngå den oppblomstr­ingen vi opplever nå, skriver han.

Noen har ikke ønsket å spise der, og har spist i bilen i stedet. Men det har vaert utfordrend­e når det har vaert så kaldt. Flere er derfor blitt nødt til å å inn på spiseromme­t. Jorge Alex Dahl, leder i Unionen fagforenin­g

Bekymret for smitte

Jorge Alex Dahl sier det er helt normalt å ha åtte til ti forskjelli­ge underlever­andører på ett prosjekt. Videre sier fagforenin­gslederen at han generelt er bekymret for forholdene på byggeplass­ene når det gjelder smittevern.

– Vi får mye bekymrings­meldinger fra ansatte. Generelt er folk i byggebrans­jen bekymret for smittevern. Det er tilrettela­gt, men man skal også forholde seg til dette, sier Dahl.

Dette skriver Saetre at de kan si seg helt enig i.

– Det er tilrettela­gt i form av fasilitete­r, instrukser og retningsli­njer, og disse må hver enkelt forholde seg til og etterleve om smitte skal unngås. Det er fullt forståelig at man er bekymret når man opplever et økt smittetryk­k, spesielt om opplevelse­n er at retningsli­njer fra myndighete­ne ikke er tilstrekke­lige, skriver Saetre.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? De sanitaere forholdene på Fantoft stasjon skal ikke ha vaert gode nok, har helsebyråd Beate Husa opplyst. Nå reagerer også fagforenin­gsleder Jorge Dahl.
FOTO: EIRIK BREKKE De sanitaere forholdene på Fantoft stasjon skal ikke ha vaert gode nok, har helsebyråd Beate Husa opplyst. Nå reagerer også fagforenin­gsleder Jorge Dahl.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway