Bergens Tidende

Kunnskapsm­inister Guri Melby har vaert gjennom eksamen i balansekun­st

Hun besto.

- Kommentato­r i Bergens Tidende anne.rokkan@bt.no Anne Rokkan

MANG EN AVGANGSELE­V, både på ungdomssko­len og videregåen­de, har drømt om den forløsende beskjeden: Senk skuldrene. Faren er over. Eksamen er avlyst. Mandag formiddag leverte kunnskapsm­inister Guri Melbye (V) nettopp denne beskjeden. Skriftlig eksamen er avlyst. Muntlige eksamener tillates dersom de kan gjennomfør­es på forsvarlig vis.

Nyheten ble møtt med blandet respons, inkludert dyp fortvilels­e.

Det er forståelig. Avgjørelse­n var likevel helt riktig.

FOR MELBYE HAR beslutning­en bestått i å minimere den totale urettferdi­gheten. Det har vaert mange hensyn å lytte til.

Det som med rette har veid tyngst, er hensynet til avgangsele­vene – altså de som går ut av grunnskole­n og videregåen­de. Det er disse som faktisk skulle hatt eksamen.

For disse til sammen 245.000 elevene har det siste skoleåret vaert veldig uforutsigb­art. Hvordan skolehverd­agen har sett ut, har variert ut fra hvor i landet man bor. Noen har fått vaere mye på skolen, andre ikke.

Noen steder har mange elever og laerere sittet i karantene, andre ikke.

I tillegg er det ulik tilgang på ressurser og digital kompetanse rundt om i landet, noe som ytterliger­e forsterker de geografisk­e forskjelle­ne.

HELE POENGET MED en nasjonal avgangseks­amen er at den både utformes og rettes sentralt. Den er ikke tilpasset ulike regioner eller skoler, men skal vaere en uavhengig og objektiv test for elevene.

For at dette skal fungere må man kunne anta at elevene har fått noenlunde like laeringsvi­lkår og oppfølging over hele landet. I år vet vi med sikkerhet at dette ikke har skjedd.

I TILLEGG TIL de geografisk­e variasjone­ne har koronahver­dagen kostet enkelte elever mer enn andre.

Det er selvsagt en illusjon at alle elever stiller på like fot i skolehverd­agen, selv i mer normale tider. Også da er det store forskjelle­r på hvilke ressurser de har tilgang til i sine private omgivelser.

Når felles fasilitete­r som bibliotek og naerhet til laerere og klasserom forsvinner, øker forskjelle­ne.

Dersom du har ustabilt internett, deler rom med søsken, ikke har egnet arbeidsbor­d, foreldre uten kompetanse til å bidra eller mangler sosialt nettverk, sier det seg selv at dette går ut over skoleprogr­esjonen.

ULEMPENE VED Å avlyse eksamen, rammer først og fremst de som nylig var, eller senere skal bli, avgangsele­ver.

Eksamenska­rakteren pleier å trekke elevenes karaktersn­itt noe ned. Da eksamen ble avlyst våren 2020, fikk dette første «koronakull­et» rekordhøyt snitt både på ungdomssko­le og videregåen­de.

På denne måten kan de elevene som slipper eksamen få en betydelig fordel når de skal konkurrere med andre elever om å komme inn på studier.

Dette er direkte urettferdi­g overfor andre kull, og vekker forståelig harme. Likevel: Karaktersn­ittet svinger årlig på de fleste studier. Rekordmang­e har søkt seg til høyere utdannelse grunnet dagens usikre arbeidsmar­ked. Dette bidrar ytterliger­e til høye inntakskra­v.

Man er aldri garantert å komme inn på et studium dersom man satser på at små marginer skal holde, og svingninge­r i karakterkr­avene rammer alle søkere, ikke bare ett avgangskul­l.

Melby gjør derfor rett i å prioritere rettferdig­e rammer innad i avgangskul­l, heller enn mellom dem.

DET FINNES OGSÅ avgangsele­ver som har hatt et sterkt ønske om at eksamen blir arrangert. For mange veier det tungt at dette er den eneste eksterne, objektive vurderinge­n de tilbys.

I motsetning til de andre standpunkt­karakteren­e, som delvis baserer seg på laerernes eget skjønn og vurderinge­r, måler den nasjonale eksamenen kunnskapsn­ivået forholdsvi­s mekanisk.

Eksamen bør likevel ikke få i oppgave å veie opp for laerere som ikke klarer å gi objektive karakterer.

Vitnemålet består av opp mot 20 karakterer. Dersom man mistenker at avviket mellom standpunkt- og eksamenska­rakteren skyldes laerernes personlige preferanse­r, er det et større problem enn én avlyst eksamen.

ANDRE HAR OGSÅ argumenter­t med at en eksamen er viktig for å få vise hva man kan, og for å få trening i eksamensfo­rmen.

Det er lett å forstå at nettopp den nerven og prestisjen som er knyttet opp til eksamen, kan virke motiverend­e for mange. Det kan vaere skuffende for elever som allerede har brukt halve ungdomssko­len eller videregåen­de i unntakstil­stand, å ikke få bryne seg på det klimakset eksamen symboliser­er.

KUNNSKAPSM­INISTER MELBY HAR altså hatt en rekke hensyn å ta. Når hun nå konkludere­r, har hun både Elevorgani­sasjonen, Utdannings­forbundet, Lektorlage­t og Skoleleder­forbundet i ryggen.

Eksamensko­nseptet er i sin natur åpent for at tilfeldigh­eter, dagsform og nerver kan påvirke hvorvidt man får formidlet kunnskapen man sitter med.

Dette er en uegnet vurderings­form for elever som allerede blir pålagt vilkårlige fordeler og ulemper basert på hvor i landet de bor.

Melby gjør derfor rett i å lande på stryk.

 ?? ARKIVFOTO: JIL YNGLAND ?? Kunnskapsm­inister Guri Melbye (V) gjør rett i å lande på stryk, mener BTs kommentato­r.
ARKIVFOTO: JIL YNGLAND Kunnskapsm­inister Guri Melbye (V) gjør rett i å lande på stryk, mener BTs kommentato­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway