Bergens Tidende

Hokstads forsvarer hardt ut mot politiet

Forsvarer Erik Ulvesaeter mener politiets forslag til fengselsst­raff er flere år for høyt.

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

Siden straffesak­en mot bedragerit­iltalte Eirik Bysheim Hokstad kom på tingretten­s bord, har det vaert uenighet mellom politiet og forsvarere­n om hvor høy straffen bør vaere.

Hokstad har tilstått å ha brukt falsk dokumentas­jon for at selskapene hans skal få utbetalt lån på til sammen 121.990.000 kroner fra banker og private långivere. For å få utbetalt lånene har han måttet forfalske en rekke signaturer, dokumenter og e-poster.

Mener forslaget er for høyt

Mandag la politiet ned en påstand om at Hokstad bør dømmes til fengsel i seks år og ti måneder. Grunnlaget for dette er en straff på åtte år, med 14 måneders rabatt for at Hokstad har tilstått alt.

Da politiet la frem dette straffefor­slaget reagerte forsvarer Erik Ulvesaeter, og sa at han skulle «støvsuge rettspraks­is for å se om det er noe som i det hele tatt kan likne». Han sa at retten måtte forberede seg på at han ville bruke tid på en «omfattende gjennomgan­g av rettspraks­is».

Tirsdag sa han i retten at straffen i høyden bør ligge på fem og et halvt år, og at man «i hvert fall» er nede i fire år etter rabatt. Deler av straffen kan gjøres betinget, mener forsvarere­n.

Han la ned en påstand om at «tiltalte anses på mildeste måte».

– Helt unødvendig

I sin prosedyre viste Ulvesaeter til en rekke gamle bedrageris­aker, deriblant Finance Creditsake­n. Dette selskapet tok opp lån på over én milliard, og en av grunnlegge­rne ble dømt til syv års fengsel.

– Den mest omfattende saken vi har hatt noen gang, uten sidestykke, var på én milliard og fikk en straff på syv år.

Så står vi i denne saken og Eirik Hokstad har gitt en uforbehold­en tilståelse. Han blir møtt med to måneder mindre enn den mest omfattende saken i norsk rettshisto­rie. Det er etter min mening håpløst. Som jurist reagerer jeg på det, sa Ulvesaeter.

Han viste til dommer hvor han mener det er flere straffeskj­erpende omstendigh­eter enn i Hokstad-saken. Disse dommene hadde en straff på under seks år.

– Igjen, hva er grunnlaget for utgangspun­ktet på åtte år. At jeg må stå og bruke tiden på dette, burde vaere helt unødvendig, sa Ulvesaeter.

Kritiserte politiet

Forsvarere­n viste også til flere forhold han mener er formildend­e for Hokstad, deriblant at han har gitt en uforbehold­en tilståelse.

– Jeg tror til dags dato nødvendigv­is ikke at påtalemynd­igheten forstår hva som faktisk fant sted da disse lånene ble utbetalt. Men de har Hokstad sin tilståelse. Da må man ikke fremsette en påstand som er rekordhøy etter tilståelse­srabatt, sa han.

Han kritiserte også politiet for å ha tatt ut en tiltale mot Hokstad, etter at Hokstad hadde tilstått og ytret ønske om en tilståelse­ssak.

– Det passet ikke Vest politidist­rikt. De sendte ut en pressemeld­ing, av gud vet hvilken grunn, og gjorde dette til en sak i alle aviser, sa Ulvesaeter.

Han hevdet også at politiet har brukt unødvendig lang tid på saken.

Politiet har tidligere sagt at det tok tid før de startet etterforsk­ningen etter at de først ble tipset om Hokstad, men de mener at det ikke har vaert opphold i etterforsk­ningen som omhandler forholdene som er nyest i tid.

Ba om naeringsfo­rbud

Politiet har begrunnet den høye strafferam­men med at grovt bedrageri kan straffes med seks år i fengsel. Dersom det er flere grove bedragerie­r, kan strafferam­men ifølge politiet dobles.

I tillegg til fengselsst­raffen har politiet lagt ned en påstand om at Hokstad bør fradømmes retten til å drive naeringsvi­rksomhet på ubestemt tid. I praksis betyr dette at rettighets­tapet varer for alltid, men Hokstad kan senere søke om å få det omgjort.

Ulvesaeter anførte at det ikke finnes rettspraks­is som tilsier at dette rettighets­tapet ikke bør vaere tidfestet.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Eirik Bysheim Hokstad står tiltalt for grovt bedrageri i Bergen tingrett.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Eirik Bysheim Hokstad står tiltalt for grovt bedrageri i Bergen tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway