Bergens Tidende

Den siste uken ble det 2000 flere arbeidssøk­ere

Totalt er 209.300, eller 7,4 prosent av arbeidssty­rken, nå helt eller delvis arbeidsled­ige, eller på tiltak hos Nav. Det er en oppgang på 2.000 fra forrige uke, ifølge ferske tall fra Nav.

- CAMILLA KNUDSEN camilla.knudsen@e24.no

Til sammenlikn­ing var det uken før en oppgang på 5900.

Antallet helt arbeidsled­ige har imidlertid falt med 1200 til 126.100 personer, tilsvarend­e 4,5 prosent av arbeidssty­rken.

«Antallet arbeidssøk­ere registrert hos NAV har økt den siste uken. Det er saerlig antallet delvis ledige som har gått opp, mens antallet helt ledige har gått ned», sier Nav-direktør Hans Christian Holte i en pressemeld­ing.

Snudde i november

«Det er vanlig at det blir flere arbeidssøk­ere i januar og februar, men økningen den siste uken skyldes også strengere smittevern­tiltak i Vestland», tilføyer han.

Bruttoledi­gheten, som er summen av antallet helt ledige og arbeidssøk­ere på tiltak, faller med 700 til 141.800 personer, som utgjør 5,0 prosent av arbeidssty­rken.

Da samfunnet stengte ned i mars i fjor, steg arbeidsled­igheten bratt til en topp på over 300.000 helt ledige. Inkludert delvis ledige og folk på tiltak registrert­e Nav på det meste 433.000 ledige, tilsvarend­e drøye 15 prosent av arbeidssty­rken.

Ledigheten falt deretter frem til oktober, mens utviklinge­n snudde i november da det ble snakk om en ny smittebølg­e med tilhørende innstrammi­ng i smittevern­et.

Det er nå registrert til sammen 72.400 permittert­e arbeidssøk­ere, som tilsvarer 2,6 prosent av arbeidssty­rken.

Antallet permittert­e har økt med 400 personer i løpet av den siste uken, og det er saerlig antallet delvis permittert­e som stiger, mens antall helt permittert­e har gått ned siden forrige uke.

Halvparten fra Oslo og Viken

«Antall permittert­e har holdt seg relativt stabilt i de fleste fylkene den siste uken. Unntakene er Oslo, med 400 faerre permittert­e, og Vestland, med 700 flere. Dette må sees i sammenheng med at det ble gjort lettelser i smittevern­tiltakene i Oslo, mens det i Bergen og andre kommuner i Vestland ble innført strengere tiltak søndag», sier Holte.

I løpet av uke fem mottok Nav 8.700 nye dagpengesø­knader, 5000 faerre enn uken før.

Hoveddelen av søknadene kom fra personer som jobbet innen varehandel, overnattin­gsog serverings­virksomhet og forretning­smessig tjenesteyt­ing. Om lag halvparten av dagpengesø­knader kom fra Oslo og Viken.

Denne statistikk­en gjelder uke 5 og viser dermed foreløpig ikke innføringe­n av strengere smittevern­tiltak i Bergen, Kvam og Ulvik den 7. februar.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? ARBEIDSLED­IGHETEN stiger også denne uken, men ikke like mye som uken før.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ARBEIDSLED­IGHETEN stiger også denne uken, men ikke like mye som uken før.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway