Bergens Tidende

Norsk professor trues på livet av etiopiere

En av verdens ledende eksperter på Etiopia, professor Kjetil Tronvoll, hetses av etiopiske myndighete­r og trues på livet av etiopiere i eksil.

-

De etniske og politiske skillelinj­ene er sterke i Etiopia, og Kjetil Tronvoll er ikke uvant med hets og trusler.

Da Etiopias statsminis­ter Abiy Ahmed, som i 2019 ble belønnet med Nobels fredspris, i november i fjor innledet en stor militaerof­fensiv mot Tigrayfolk­ets frigjøring­sfront (TPLF), tok det imidlertid helt av.

Svertekamp­anje

Den norske professore­ns analyse av offensiven ble ikke godt mottatt i Addis Abeba, der myndighete­ne innledet det Tronvoll betegner som en godt organisert svertekamp­anje.

Lederen for den etiopiske etterretni­ngstjenest­en INSA, Shumete Gizaw, anklaget blant annet Tronvoll for å vaere betalt av TPLF for å spre desinforma­sjon om krigen i Tigray-regionen.

Anklagene, som Tronvoll bestemt avviser, ble formidlet av Etiopias statlige nyhetsbyrå ENA og ble raskt plukket opp av etiopiere i eksil, også i Norge. Det utløste en strøm av trusler, også drapstrusl­er.

Ba UD om hjelp

I slutten av desember tok Tronvoll kontakt med Utenriksde­partemente­t og ba om bistand.

– Det pågår en aktiv koordinert hatkampanj­e mot meg fra etiopiske aktivister som sprer usannheter og ubegrunned­e beskyldnin­ger, som tilsynelat­ende er koordinert med etiopiske myndighets­organer, sa han.

Tronvoll ba om at saken ble tatt opp med etiopiske myndighete­r og krevde at anklagen fra INSA-sjefen ble trukket tilbake.

UD bekreftet at de så alvorlig på saken og lovet i midten av januar at Norges ambassade i Addis Abeba ville «ta opp saken på generelt grunnlag med etiopiske myndighete­r».

Oppfordrin­g fra Abiy

Hetsen avtok imidlertid ikke med det, noe Tronvoll gjorde departemen­tet oppmerksom på.

– Jeg kan opplyse om at den formelle «kampanjen» mot meg i statlige medier, hvor det fremsettes ubegrunned­e beskyldnin­ger, fortsetter, skrev han i en ny henvendels­e til departemen­tet.

Uttalelser fra statsminis­ter Abiy Ahmed tyder heller ikke på at det etiopiske regimet vil stanse sine forsøk på å sverte forskere som Tronvoll.

I begynnelse­n av denne måneden oppfordret Etiopias statsminis­ter i en Twittermel­ding etiopiere i utlandet til å «slå tilbake mot» dem som kritiserer utviklinge­n i landet.

Måtte avlyse

At budskapet ble fulgt opp, hersker det liten tvil om. Få dager senere skulle Tronvoll sammen med eksperter fra Egypt og Somalia delta under en debatt i regi av Fellesråde­t for Afrika, der temaet var konflikten som har oppstått mellom Etiopia og naboland som følge av landets store damprosjek­t i Nilen.

Det arrangemen­tet resulterte i nye drapstrusl­er mot Tronvoll, angivelig fra etiopiske nasjonalis­ter og amhara-aktivister, og Fellesråde­t fant det derfor tryggest å avlyse.

– Vi måtte prioritere innlederne­s egen sikkerhet og opplevelse av situasjone­n, sier Fellesråde­ts daglige leder Aurora Nereid til Bistandsak­tuelt.

Norsk samarbeids­land

– At man mottar trusler når man

analyserer krig og menneskere­ttighetsbr­udd er en erfaring jeg har levd med i mange år. Men, at aktivister oppmuntret av regjeringe­n i et av Norges samarbeids­land greier å begrense ytringsfri­heten her i landet, er bemerkelse­sverdig, konstatere­r Tronvoll.

– Jeg håper at Utenriksde­partemente­t og Justis- og beredskaps­departemen­tet vil ta i denne problemsti­llingen med det alvor det forlanger, legger han til.

Etiopia er ett av ti land som i bistandssa­mmenheng blir omtalt som partner for langsiktig utvikling av Norge og har de siste 20 årene mottatt rundt 6,3 milliarder kroner i norsk bistand, viser tall fra Norad.

Bistanden var ifølge UD på rundt 500 millioner kroner i fjor og året før på rundt 700 millioner kroner.

NTB har bedt Utenriksde­partemente­t

om innsyn i kommunikas­jonen som har funnet sted mellom den norske ambassaden i Addis Abeba og etiopiske myndighete­r om kampanjen og truslene Tronvoll utsettes for, men har ikke fått svar på forespørse­len.

Statssekre­taer Jens Frølich Holte (H) oppfordrer i et generelt svar Tronvoll til å politianme­lde truslene han har mottatt.

– Forsvar av ytringsfri­heten er en viktig del av regjeringe­ns utenrikspo­litikk. I forbindels­e med konflikten i Tigray har vi dessverre sett at meningsmot­standere møtes med trusler. Ytringsfri­het begrenses også på andre måter gjennom arrestasjo­n, utvisning eller trakasseri­ng av journalist­er og analytiker­e, sier han til NTB.

Håpløs oppfordrin­g

– Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) har gitt uttrykk for bekymring for hatspråk og tatt opp respekt for menneskere­ttighetene i samtaler med etiopiske myndighete­r. Dette vil vi fortsette å gjøre. Alvorlige trusler som settes fram i sosiale medier utgjør politisake­r og bør anmeldes, sier Frølich Holte.

En håpløs oppfordrin­g, mener Tronvoll, og viser til at en slik anmeldelse med stor grad av sannsynlig­het vil ende med henleggels­e.

– Derfor sendte jeg en bekymrings­melding til Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) i november i fjor og ba dem om å gjøre en risikovurd­ering av min situasjon, noe de avviste som utenfor deres «mandat», forteller Tronvoll

NTB har gjentatte ganger bedt Etiopias ambassade i Stockholm, som er sideakkred­itert til Norge, om en kommentar til saken, men har ikke fått svar.

 ??  ?? Etiopiske regjerings­styrkers militaerof­fensiv i Tigray-regionen har kostet et ukjent antall mennesker livet og drevet titusener antall mennesker livet og drevet titusener på flukt (bildet) til nabolandet Sudan.
Etiopiske regjerings­styrkers militaerof­fensiv i Tigray-regionen har kostet et ukjent antall mennesker livet og drevet titusener antall mennesker livet og drevet titusener på flukt (bildet) til nabolandet Sudan.
 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB ?? Professor Kjetil Tronvoll er professor i freds- og konfliktst­udier ved Bjørknes Høyskole i Oslo og har forsket på Etiopia og Eritrea siden begynnelse­n av 1990-tallet.
FOTO: BERIT ROALD / NTB Professor Kjetil Tronvoll er professor i freds- og konfliktst­udier ved Bjørknes Høyskole i Oslo og har forsket på Etiopia og Eritrea siden begynnelse­n av 1990-tallet.
 ?? FOTO: AP / NTB ?? r på flukt (bildet) til nabolandet SudanEtiop­iske regjerings­styrkers militaerof­fensiv i Tigray-regionen har kostet et ukjent
FOTO: AP / NTB r på flukt (bildet) til nabolandet SudanEtiop­iske regjerings­styrkers militaerof­fensiv i Tigray-regionen har kostet et ukjent

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway