Bergens Tidende

Advokatene hardt ut mot riksrettss­aken

Donald Trumps advokater kaller riksrettss­aken mot ham politisk teater. Demokraten­e ser på sin side saken som helt nødvendig – både moralsk og følelsesme­ssig.

-

I prosesskri­ftet som Trumps advokater la frem mandag, anklager de Demokraten­e for å utnytte kaoset og traumene etter angrepet på Kongressen til egen politisk vinning.

De argumenter­er med at Trump rett og slett brukte sin ytringsfri­het da han skapte tvil om valgresult­atet, og at han kun oppfordret til fredelig protest. Han kan derfor ikke holdes ansvarlig for handlingen­e til dem som sto for opptøyene.

Viser til grunnloven

De sier også at Senatet ikke har rett i henhold til grunnloven til å stille Trump for riksrett, siden han ikke lenger er president, og benekter at Demokraten­es målsetting er rettferdig­het.

– I stedet er dette bare et egoistisk forsøk fra Demokraten­es ledelse på å utnytte følelsen av skrekk og forvirring som kom over alle amerikaner­e i hele det politiske spekteret da de så ødeleggels­ene i Kongressen som noen hundre mennesker sto for, skriver advokatene.

– I stedet for å handle for å hele nasjonen, eller i det minste fokusere på å stille dem som stormet Kongressen for retten, prøver speakeren i Representa­ntenes hus og hennes allierte å utnytte kaoset til egen politiske vinning, skriver advokatene.

Moralsk nødvendig

For Demokraten­e derimot er det blitt moralsk maktpåligg­ende å ansvarligg­jøre Trump for det som skjedde. Flere av dem har den siste tiden kommet med øyenvitnes­kildringer av kaoset, der de fryktet for livet mens fanatiske Trumptilhe­ngere

jaktet på dem.

I deres prosesskri­v heter det at Trump satte alle medlemmene i Kongressen i livsfare da han sendte sine tilhengere som en «ladd kanon» mot de folkevalgt­e, og han anklages for å ha oppildnet til «voldelige, dødelige, ødeleggend­e og undergrave­nde handlinger».

– I et alvorlig svik mot sin presidente­d oppildnet president Trump en voldelig mobb til å angripe USAs Capitol under fellessean­sen, og dermed hindre godkjennin­gen av Joe Biden som vinner av presidentv­alget, sier aktoratet med kongressme­dlem Jamie Raskin i spissen.

Måtte barrikader­e seg

Raskin selv måtte barrikader­e seg på kontoret sitt. Medarbeide­rne hans sto klar med jernstenge­r innenfor døren om noen skulle bryte seg inn, og familien hans, som skulle overvaere den høytidelig­e godkjennin­gsprosesse­n av Biden, gjemte seg under bordene.

Alexandria Ocasio-Cortez er en av dem som har lagt ut en video der hun forteller at hun fryktet at hennes siste dag var kommet. Hun hørte mobben som ropte «hvor er hun» mens hun gjemte seg på kontoret til kollegaen Katie Porter.

Vil legge frem nye bevis

Anklagerne vil legge frem nye bevis som ikke tidligere har vaert kjent, skriver flere medier. TV-kanalen CNBC viser til opplysning­er fra kilder som jobber for Demokraten­e i Representa­ntenes hus.

Kildene hevder at de nye bevisene kommer til å vise at Trump brukte flere uker på å legge grunnlaget for opptøyene 6. januar. I tillegg fortsatte Trump å oppildne sine tilhengere etter at voldsbruke­n var i gang, ifølge kildene.

De mener det er mulig at republikan­erne i Senatet kommer til å stemme for å dømme Trump når de får sett de nye bevisene.

 ?? FOTO: LEAH MILLIS / REUTERS / NTB ?? Donald Trumps advokater argumenter­er med at presidente­n rett og slett brukte sin ytringsfri­het da han skapte tvil om valgresult­atet. Her stormes U.S. Capitol.
FOTO: LEAH MILLIS / REUTERS / NTB Donald Trumps advokater argumenter­er med at presidente­n rett og slett brukte sin ytringsfri­het da han skapte tvil om valgresult­atet. Her stormes U.S. Capitol.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway