Bergens Tidende

Sønnen ble skuffet da han hørte hva pappa levde av

Lars Agnar Hjelmeset visste ikke hva slags jobb faren hadde. Han likte ikke svaret.

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Langrennsl­øperen Lars Agnar Hjelmeset skal delta i junior-VM på ski, som startet i finske Vuokatti tirsdag (se sak til høyre på denne siden). 19-åringen har med seg faren sin, den mer kjente Odd-Bjørn Hjelmeset (49). Han er mange ganger verdensmes­ter, både på 50 km og stafett.

Det er ikke uvanlig at barn følger etter sine foreldre og velger yrker som mor eller far har, men vesle Lars ante ikke hva pappa drev med da han var liten.

– Jeg gikk i barnehagen da jeg husker at ungene snakket om at fedrene var politi eller brannmenn. Jeg sa at jeg ikke visste hva jobben til faren min var. Men jeg gikk hjem og spurte hva han holdt på med. Da fortalte han at han gikk på ski. Jeg svarte at det ikke var en jobb. Han måtte jo vaere brannmann som alle andre, ler sønnen.

Blant de store

For det norske folk var Odd-Bjørn Hjelmeset kjent som langrennsl­øper på det høyeste nivået. Han var landslagsl­øper, deltok i VM og OL, og ble kanskje mest kjent da han bidro til VM-triumfer i stafett. Sammen med løpere som blant andre Thomas Alsgaard, Tor-Arne Hetland, Frode Estil, Eldar Rønning og Petter Northug, ble det gull i fire VM fra 2001 til 2009.

Men det hadde ikke sønnen fått med seg.

– Jeg husker veldig lite fra pappa som utøver. Ingenting fra han var god. Det eneste jeg husker, var fra Holmenkoll­en, da han la opp i 2012 med femmilen der. Det var det året jeg begynte å forstå at langrenn var jobben.

Arvet interessen

Odd-Bjørn og Elisabeth Hjelmeset fikk tre barn, Ida Charlotte, Lars Agnar og Marthe Johanne. Den mellomste var lenge fotballspi­ller. Det likte han aller best.

– Jeg har alltid syntes det har vaert gøy å gå på ski, men i starten var jeg sånn midt på treet.

Han var 13 år, stilte opp i Ungdommens Holmenkoll­renn og ble nummer 160. 150 fikk premie.

– Det resultatet satt litt i. Der og da var det ikke kult, selv om jeg mener jeg var bedre enn det jeg fikk vist. Det var hardt å se seg selv så langt nede på resultatli­sten, innrømmer han.

Året etter kom nittedølen på pallen, som nummer tre.

– Da følte jeg at jeg var blitt litt god og kjente på følelsen av å få det til. Jeg tok et stort steg da jeg var 14 år.

Utviklinge­n har bare fortsatt. Han kom inn på juniorland­slaget, deltok i junior-VM i fjor. Da ble han nummer syv på 30 km skøyting som best. I år har han høyere ambisjoner og satser på å gå tre individuel­le øvelser og stafett. Og komme på pallen.

Bidrar til sønnens vekst

Som forberedel­se til VM, har far og sønn trent mye sammen. Pappa håper at sønnen lykkes, men sier:

– Jeg er stolt av sønnen min, uansett hva han presterer,

Han er støttespil­ler, bidrar med råd, er fortsatt en meget habil langrennsl­øper, og følger opp ungene så godt han kan. Den yngste datteren Marte (17) satser både langrenn og løping. Hun har allerede UM-gull (NM for yngre) på 800 meter.

På ski er hun første års junior. Kanskje blir det blir full satsing også der. Pappa kombinerte de to idrettene, noe som endte med Egebergs aerespris. Sønnen er også god i friidrett.

Han fikk etter hvert stempelet som lovende. Oppfølging­en på juniorland­slaget i langrenn er han svaert fornøyd med. Trener Monika Kørra har på herresiden også fått med Jonas Vika og Martin Kirkeberg Mørk til VM.

Lars Agnar Hjelmeset, oppkalt etter bestefar, har gjort seg noen tanker om fremtiden.

– Jeg har alltid vaert en fan av ikke nødvendigv­is å trene aller mest, men best på den treningen jeg legger ned. Jeg må passe på at belastning­en foreløpig ikke blir for stor. Målet er VM i Trondheim i 2025, OL året etter.

Vinnerhode­t er på plass

Pappa opplever konkurrans­ehodet til sønnen:

– Slik må det vaere, et ønske om å vinne. Det er det som driver deg fremover.

Faren fikk merke akkurat det da de var sammen i Familiens aere i et tv-program på NRK i fjor. Duoen skulle konkurrere mot andre kjente foreldre/barn, men ble «bare» nummer to etter ishockeyfa­milien Patrick og Petter Thoresen.

Da fikk pappa Hjelmeset høre det.

– Det var min feil. Jeg gjorde en tabbe på slutten, sier senior.

 ?? FOTO: MARTIN FLISMYREN ?? Odd-Bjørn Hjelmeset (t.v.) ser sin sønn gå i samme skispor som sin far. Nå skal Lars Agnar Hjelmeset konkurrere i junior-VM.
FOTO: MARTIN FLISMYREN Odd-Bjørn Hjelmeset (t.v.) ser sin sønn gå i samme skispor som sin far. Nå skal Lars Agnar Hjelmeset konkurrere i junior-VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway