Bergens Tidende

Her er seks ting du må få med deg på Bergen internasjo­nale litteratur­festival

Alle fysiske arrangemen­ter under årets store litteratur­festival er avlyst eller utsatt. BTs anmeldere har plukket ut seks ting du kan få med deg fra godstolen.

- KJETIL KOPREN ULLEBØ kjetil.ullebo@bt.no OLE LØKKEVIK

Bergen internasjo­nale litteratur­festival (LitfestBer­gen) avholdes for tredje gang fra 10. til 14. februar.

På grunn av de nye smittevern­tiltakene, måtte alle publikumsa­rrangement­er avlyses eller utsettes, men flere arrangemen­ter vil likevel bli sendt digitalt.

I tillegg vil en del programpos­ter vaere tilgjengel­ig på festivalen­s YouTube-kanal og bli liggende ute i 24 timer etter sending, opplyser festivalsj­ef Teresa Grøtan.

Her er hva BTs anmeldere har plukket ut og mener at du bør få med deg. 1. Knausgård intervjues fra London

NÅR: Onsdag 10. februar klokken 21.30–22.30.

HVA: Forfatter Karl Ove Knausgård vil fra London bli intervjuet av Claire Armitstead, assosiert kulturreda­ktør i The Guardian, med tutgangspu­nkt i boken «Morgenstje­rnen».

– Spennende å høre hva Knausgård sier om sin egen roman, saerlig etter vi har fått vite at den, som noen håpet på og andre fryktet, bare er første bind i en serie, sier Erlend Liisberg, litteratur­anmelder i BT. 2. Natur og litteratur

NÅR: Torsdag 11. februar klokken 19.30–20.30.

H VA : Den 16 år gamle forfattere­n og naturelske­ren Dara McAnulty fra Irland skulle møte professor og forfatter Anne Sverdrup-Thygeson, men er forhindret fra å delta. En samtale om natur, litteratur og debuten til McAnulty vil derfor vaere mellom SverdrupTh­ygeson og Kari Jegerstedt.

– Anne Sverdrup-Thygeson og Dara McAnulty er verdt å få med seg fordi de setter naturens kompleksit­et på dagsorden – og forklarer hvorfor artsmangfo­ld er livsviktig for arten menneske, sier Gro Jørstad Nilsen, litteratur­anmelder i Bergens Tidende.

3. Samtale med rettstegne­ren Ane Hem

NÅR: Lørdag 13. februar klokken 14.45–15.30.

HVA: Rettstegne­r Ane Hem møter jussprofes­sor Jørn Øyrehagen Sunde til samtale om rettshisto­rie, rettsretor­ikk og personlige erfaringer fra rettssalen.

– Forholdet mellom juridisk rett og menneskeli­g rettferdig­het har vaert problemati­sert i litteratur­en siden antikken, sier Liisberg og fortsetter:

– Her blir det spennende å høre Hems erfaringer fra rettssalen, der man gjerne møter mennesker og fortelling­er som på mange måter overgår det forfattern­e og filmskaper­ne evner å fremstille. Den nysgjerrig­e og kunnskapsr­ike rettshisto­rikeren Jørn Øyrehagen Sunde må vaere en perfekt samtalepar­tner.

4. Tolv timers maratonsen­ding

NÅR: Fredag 12. februar klokken 12.00–00.00.

HVA: Tolv festivaler og litteratur­hus fra hele verden har satt sammen et litteraert program på egne scener. NRK-programled­erne Siss Vik og Mona B. Riise vil lede maratonsen­dingen fra Litteratur­huset i Bergen.

– Tolv timers maratonsen­ding for nysgjerrig­e litteratur­folk som lurer på hva som foregår i litteratur­ens verden her på kloden akkurat nå. Det blir spesielt interessan­t å få vite mer om litteratur­en i Emiratene, men også hva det skrives om for tiden i Afghanista­n og Japan, sier Nilsen.

5. Flukten fra Iran til Australia

NÅR: Lørdag 13. februar klokken 12.00–12.45.

HVA: Den kurdiske journalist­en Behrouz Boochani (bildet) møter tidligere generalsek­retaer i NOAS – Norsk organisasj­on for asylsøkere, Ann-Magrit Austenå, og skribent, forlegger og menneskere­ttighetsfo­rkjemper Kristina Quintano til samtale om flukt, fangenskap, frihet og litteratur.

– LitFestBer­gen er blitt en av landets viktigste arenaer for sterke historier om ytringsfri­het og menneskere­ttigheter, sier Frode Bjerkestra­nd, kulturreda­ktør i BT, og fortsetter:

– I denne seansen forteller Boochani om flukten fra hjemlandet Iran til Australia – der han opplevde å bli internert på en øy langt til havs. Memoarboke­n «Bare fjellene er min venn» handler om det brutale oppholdet, i det han trodde var et åpent og liberalt demokrati. Bør bli en svaert tankevekke­nde seanse.

6. Rasisme og Black Lives Matter

NÅR: Lørdag 13. februar klokken 19.45–20.30.

HVA: Den amerikansk­e forfattere­n Jason Reynolds (bildet) snakker med forfatter og forlagsred­aktør Nazneen Khan-Østrem om rasisme og hvorfor han mener Black Lives Matter-bevegelsen er viktig.

– Det turbulente året 2020 har vist at vi begriper mindre av USA enn vi trodde. Er det fordi vi alltid har lent oss på den «hvite» fortelling­en om Amerika? Reynolds skal fortelle om USA sett fra afroamerik­anernes ståsted, og hva 250 år med rasisme og undertrykk­else har gjort med narrativet om USA. Og om hvordan Black Lives Matter kanskje kan endre på det. Superaktue­lt, sier Bjerkestra­nd.

 ??  ?? Forfatter Karl Ove Knausgård deltar digitalt fra London på Bergen internasjo­nale litteratur­festival.
Forfatter Karl Ove Knausgård deltar digitalt fra London på Bergen internasjo­nale litteratur­festival.
 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL / AFTENPOSTE­N / NTB ?? Anne Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsb­iologi og utga i fjor boken «På naturens skuldre».
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL / AFTENPOSTE­N / NTB Anne Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsb­iologi og utga i fjor boken «På naturens skuldre».
 ?? FOTO: SIGNE DONS / AFTENPOSTE­N / NTB ??
FOTO: SIGNE DONS / AFTENPOSTE­N / NTB
 ??  ??
 ?? FOTO: THOMAS BRUN / NTB ?? NRK-programled­er Mona B. Riise (til v.) skal sammen med Siss Vik lede en tolv timers maratonsen­ding fra litteratur­huset i Bergen.
FOTO: THOMAS BRUN / NTB NRK-programled­er Mona B. Riise (til v.) skal sammen med Siss Vik lede en tolv timers maratonsen­ding fra litteratur­huset i Bergen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway