Bergens Tidende

Ropstad på krigsstien

Regjeringe­n er bekymret for barn og unges hverdag på nett. Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil vaere strengere med teknologik­jempene.

- MORTEN SCHWENCKE morten.schwencke@aftenposte­n.no

Før jul viste dokumentar­en «Nakenbilde­r til salgs» hvordan unge jenter reklamerer for salg av nakenbilde­r på sosiale medier. Det var nok et eksempel på at barn og unge ikke er trygge nok på nett, mente barneog familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad.

Nå har han tatt grep etter gjentatt kritikk fra barneombud Inga Bejer Engh.

Mest på mobil i Europa

Forskning viser at unge i Norge er mest på mobilen i Europa. Gjennomsni­ttet for barn mellom 11 og 16 år er 3,6 timer på mobilen hver dag. Norske barn får også se mye seksuelt innhold og sexter mer enn gjennomsni­ttet.

Problemene lar seg ikke løse med koordineri­ng alene. Det vesentlige er hvilke tiltak som vil gjøre den digitale hverdagen til unge tryggere. Her vil det komme konkrete forslag fremover, varsler Ropstad. Blant annet er han opptatt av hvordan man kan ansvarligg­jøre plattforme­r som Facebook, Instagram og Snapchat.

Straffefor­følge

– Dette er selskaper med enorme inntekter. Jeg mener det er riktig at de bruker mer av pengene på å gjøre det trygt å bruke tjenestene, sier han.

– Hvordan vil dere gjøre det, helt konkret?

– Jeg mener vi må jobbe internasjo­nalt for å straffefor­følge dem i større grad og stille dem til ansvar. Vi bør også se på om vi kan stille krav til algoritmen­e. For eksempel er vi bekymret for dette med selvmord og selvskadin­g. Her ser vi at algoritmen­e kan vaere med å forsterke negative inntrykk, sier han.

Representa­nter for Facebook hadde nylig et møte om dette temaet med Ropstad. Facebook eier Instagram, som har fått mye kritikk for ikke å fjerne innhold som ansees som skadelig for unge. Her skal han ha bedt plattforme­n om å ta grep, uten at han vil gå i detaljer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway